Hva California gjorde bra i kampen mot COVID-19

Del på PinterestCalifornia installerte strenge ly-ordrer på plass i midten av mars. Eksperter sier at dette i betydelig grad inneholdt spredningen av COVID-19 tidlig. Getty bilder

  • California vurderer planene for sakte å tilbakekalle sine COVID-19-tilfluktsordrer.
  • Staten har hatt færre COVID-19-tilfeller og dødsfall enn andre stater.
  • Eksperter sier at Californias beslutning om å implementere hjemmeoppholdsbestillinger i tide var en viktig faktor for suksessen i kampen mot epidemien.
  • De legger til at California helsevesen også var i en bedre posisjon til å svare på krisen.

All data og statistikk er basert på offentlig tilgjengelige data på publiseringstidspunktet. Noe informasjon kan være utdatert. Besøk vår koronavirus-hub og følg vårt sanntids oppdateringsside for den siste informasjonen om COVID-19-epidemien.

California, den første staten som utstedte oppholdsordre for å redusere spredningen av COVID-19, reflekterer nå over et rammeverk for å få folk tilbake til jobb og liv.

Mens guvernør Gavin Newsom nektet å skissere nøyaktige datoer og metoder for å lempe på tilfluktsordre på stedet, Hun sa denne uken at enhver beslutning vil bli styrt av «vitenskap og folkehelse, ikke politikk … slik at vi endelig kan bytte til flokkimmunitet og den vaksinen».

Newsom samarbeider med guvernørene i Oregon og Washington i felles innsats koordinere gjenåpningen av deres økonomier og bidra til å forhindre videre spredning av viruset.

California har blitt noe av en stjerne blant store stater med tette byer for sin aggressive tilnærming til COVID-19.

California, med en befolkning på nesten 40 millioner, har gjort det registrert mer enn 24 000 bekreftede tilfeller av COVID-19 og over 820 dødsfall.

Det gjorde også nabostaten Washington, som registrerte det første tilfellet av viruset i USA registrert i januar 2020 han klarte å flate kurven sin etter en første økning i COVID-19-tilfeller.

Staten har rapportert nesten 11 000 tilfeller og mer enn 550 dødsfall med en befolkning på over 7 millioner.

New York, derimot, leder nasjonen i bekreftede COVID-19-tilfeller med mer enn 220 000 saker og utover 11.000 døde med en befolkning på rundt 20 millioner.

Utgitt av New York hjemmebestillinger 22. mars, bare dager etter at California innførte sine restriksjoner.

Hvordan lyktes California

En blanding av faktorer – inkludert tidlig handling, bedre helsesystemer og litt flaks – forklarer sannsynligvis suksessene til California og andre stater sammenlignet med de som fortsatt sliter, sier eksperter.

«Primæromsorgen har historisk sett vært sterkere på vestkysten enn i tre-statsområdet, så forståelig nok vil bekymrede befolkninger sannsynligvis ha vanskeligere for å kontakte og se primærleger som kjenner dem best og kan bidra til å holde dem friske, lykkelige. og [ hjemme under covid-19-pandemien «, Doktor Say Salomon, nasjonal medisinsk direktør for akutt og postakutt omsorg ved ChenMed, en primær omsorgsleverandør for eldre, fortalte Healthline.

«Sosial løsrivelse og opphold hjemme-ordrer ser ut til å ha startet raskere på vestkysten, og befolkningstettheten er betydelig forskjellig,» sa han.

Dr. David Witt, en regional helseepidemiolog ved Kaiser Permanente Nord-California er enig.

«En av de viktigste tingene å påpeke er at California og Washington opplever noe annerledes enn resten av landet på grunn av deres tidlige avbøtende innsats,» sa Witt til Healthline.

«På grunn av forhåndsvedtaket utstedt i 6-fylkes Bay Area 16. mars, etterfulgt av lignende California- og Washington State-forordninger henholdsvis 19. og 23. mars, ser vi en utjevning av tilfeller i sykehus og fasiliteter. poliklinisk,» han sa. «Dette betyr at noen steder, som Seattle og San Francisco Bay Area, klarer vi å bremse spredningen av viruset.».

Eksperter var motvillige til å gå i detalj om hvordan programmer for å bremse COVID-19 kan fungere, men sa at det er noen beviste tiltak for å lykkes.

«Det er fortsatt for tidlig å vite med sikkerhet effektiviteten til ulike helse- og helsetiltak på infeksjons- og dødsraten av staten,» sa han Jennifer Prah Ruger, PhD, professor i helseequity, økonomi og politikk og grunnlegger av Health Equity and Policy Lab (HEPL) ved University of Pennsylvania.

«Men tidlig informasjon tyder på at California handlet raskt, tidlig og proaktivt [mens] Washington handlet raskt med tiltak for sosial distansering,» sa han til Healthline. «Seattle er også en mindre tett befolket by enn New York, San Francisco eller Los Angeles, men fremtidige studier vil tilby data om tilfeldige mekanismer.».

Andre faktorer som ekspertene bemerket kunne påvirke inneslutningen av COVID-19 inkluderte forskjeller i den totale befolkningstettheten og etnisk sammensetning, samt forskjellige virusmutasjoner avhengig av opprinnelseslandet til de første tilfellene (fra Europa eller Asia).

Hvor et første utbrudd oppstår kan også være en faktor.

Et utbrudd som starter på et cruiseskip, for eksempel, er potensielt lettere å isolere enn et som begynner midt i en stor by.

«Washington var relativt heldig at dets første store COVID-19-utbrudd skjedde på et sykehjem, noe som resulterte i en rask strategi for inneslutning og sosial distansering som har gitt klare utbytter.», Dr. Daniel McCarter, den nasjonale direktøren for fremskritt i primærhelsetjenesten ved ChenMed, fortalte Healthline.

Så er det spørsmålet om ett eller to dempet Super Bowl-spill som forhindrer et massemøte som kunne ha spredt viruset i et nøkkeløyeblikk.

«Det er et ekstra element av flaks forbundet med Californias suksess med å flate ut kurven. 49ers’ nederlag i Super Bowl i år betydde at det ikke var en stor festparade i San Francisco, Dr.Nate Favini, Forwards medisinske guide, en forebyggende primærhelsetjeneste, fortalte Healthline.

«Hvis det hadde vært det, kunne det vært New Orleans-ekvivalenten til Mardi Gras, og som et resultat ville vi sannsynligvis ha sett mange flere tilfeller i Bay Area,» sa han.

Forhindre en for tidlig retur

California er langt fra den eneste staten som vurderer å lette oppholdsrestriksjonene som er satt opp for å bidra til å stoppe fremgang og «flate kurven» til det nye koronaviruset som stopper nasjonen.

Mange statsledere har kunngjort nye planer for å gradvis gjenåpne i løpet av de neste månedene.

Noen stater har aldri gitt ordre om opphold hjemme.

I South Dakota, hvor det ikke er noen ly-bestillinger på plass de er løslatt, et kjøttpakkeri i Sioux Falls har nå blitt en av de COVID-19s største hot spots i landet.

«Det er en skam å se at det fortsatt er noen stater som ikke har noen form for hjemmeoppholdsordre fordi dette vil hindre vår evne til å bekjempe viruset som et land,» sa Favini.

«Jeg forventer å se topper i tilfeller der folk ikke praktiserer sosial distansering,» la han til. «Det er tydelig at husordre har reddet tusenvis av liv. Og at det å handle tidlig er veldig viktig. «

Men alt dette skjer i et Amerika som har mer enn 650 000 bekreftede tilfeller av covid-19, mer enn 3 ganger det for Spania, landet med det nest høyeste antallet tilfeller, og nesten 8 ganger det for Kina, hvor viruset opprinnelig ble oppdaget.

Eksperter sier at dette betyr at uten en bevisst, forsiktig og vitenskapsledet tilnærming til avslappende ly-bestillinger på plass, vil COVID-19-tilfellene sannsynligvis stige igjen, kanskje sammen med toppen av influensasesongen.

«For tidlig avslapning av intervensjoner … kan føre til overførbarhet over 1 igjen, eller en ny bølge av infeksjoner,» skriver forskerne The Lancet han har erklært.

Newsom så ut til å gjenkjenne denne dynamikken, og sammenlignet Californias spirende tilnærming med en dimmerbryter som sakte slår på lysene igjen.

Tilnærmingen, sa han, er å inneholde viruset «i undertrykkelse, til slutt på vei mot flokkimmunitet og til slutt til en vaksine.».

I mellomtiden bør andre stater som ønsker å følge Californias ledelse være mer årvåkne, sa Witt.

«Alle må doble de sosiale avstandene og ly på plass,» sa han. «Som vi kan se fra nedgangen i saker i California, Washington og Oregon, gjorde den beslutningen om å flytte tidlig og ta det på alvor en forskjell.».