Hva bør man ikke spise når man har urinsyregikt?

Kan man bli frisk av urinsyregikt?

Urinsyregikt kan enkelt behandles ved å redusere urinsyrenivået i blodet. Det finnes flere gode medisiner for dette. Det mest brukte er allopurinol som virker ved å hindre at det dannes urinsyre. En annen behandlingsmetode er å benytte en medisin som gjør at urinsyren lettere skilles ut i nyrene.

Hvilke matvarer inneholder mest puriner?

Urinsyre dannes blant annet fra purinrike matvarer. Begrens mengdene kjøtt, fisk og egg til 100 gram per dag. Innmat, blodmat, kjøtt- og fiskekraft, sild, makrell, sardiner, rogn, kaviar og ansjos inneholder mye puriner og bør unngås helt.

Er det mye puriner i egg?

Puriner i maten

Ved streng purinrestriksjon anbefales et inntak på 100–150 mg/dag. Mat- og drikkevarer med lavt purininnhold (<50 mg/100 g vare): meieriprodukter, egg, kornvarer nøtter, fett/oljer, sukker, grønnsaker, frukt og bær.

Er det mye puriner i havregryn?

Havre inneholder puriner som brytes ned til urinsyre i kroppen. Den beste typen er de store grove havregrynene og 5-minutters variantene bør unngås da de oftest er fulle av sukker.

Hva kan utløse podagra?

Inntak av store mengder alkohol, spesielt øl (inkludert lettøl) og sprit kan utløse anfall. Men også vin kan trigge anfall hos de som har urinsyregikt.

Hvor vondt er urinsyregikt?

Urinsyregikt viser seg som regel ved at du får anfall med akutt hevelse, rødme og smerte i et enkelt ledd, f. eks. i en storetå (podagra). Smertene er voldsomme, men de avtar som regel i løpet av en ukes tid.

Hvordan føles urinsyregikt?

Ved urinsyregikt, eller podagra som sykdommen også er kjent som, vil du kunne oppleve et plutselig anfall av brennende smerte, stivhet og hevelse av et ledd. Det er ofte stortåens grunnledd som oftest blir rammet og du vil oppleve sterk smerte og det blir nesten umulig å stå på foten.

Er urinsyregikt en kronisk sykdom?

Urinsyregikt oppstår som følge av urinsyrekrystaller som avleires i leddene. Avleiringen av krystallene kan føre til betennelse med plutselige og gjentagende smerteanfall i angrepne ledd. Dette kan utvikle seg til en kronisk tilstand. En slik kronisk tilstand kan gi ved- varende hevelse i ledd.

Hva er normal urinsyre?

Verdien måles i mikromol per liter, µmol/L. Normalverdier for kvinner: 18 til 49 år: 155 til 350 µmol/L. Over 49 år: 155 til 400 µmol/L.

Hva er høyt nivå av urinsyre?

Hyperurikemi (vanligvis definert som serum-urinsyre > 350 µmol/l hos kvinner og 450 µmol/l hos menn) som en kardiovaskulær risikofaktor er best dokumentert hos personer med høyt blodtrykk (2, 3) og pasienter med hjertesvikt (4).

Kan man få urinsyregikt i fingrene?

Vanligvis rammer urinsyregikt grunnleddet i stortåa, men smertene kan også oppstå i andre ledd som i fot, ankel, kne, håndledd, fingre eller albue kan bli smertefulle. Leddet som rammes av gikt blir vanligvis hovent.