Hva bør man ikke spise når man er gravid?

Hva slags fisk kan gravide spise?

De anbefaler gravide å spise nok fisk under svangerskapet. Fasiten fra Helsedirektoratet og Helsenorge er at du både kan og bør spise fisk mens du venter barn. Det inkluderer mager hvitfisk, som for eksempel torsk, steinbit og sei, og omega-3-rik fisk – som blant annet laks, ørret og makrell.

Hva slags pålegg kan gravide spise?

Bruk gjerne fisk på brødskiven, for eksempel pålegg av makrell og sild. Magre kjøttpålegg som kylling- og kalkunfilet eller kokt skinke og lettere ost er også gode alternativer. Som variasjon til brødmat kan du gjerne bruke kornblandinger med melk eller yoghurt.

Kan man spise skalldyr når man er gravid?

Som gravid kan du spise nesten alt av skalldyr, som reker, blåskjell, hummer, kreps og scampi.

Kan gravide spise reker og krabbe?

Ja, du kan spise reker og andre skalldyr. Brunmat i krabbe bør unngås.

Hva kan man ikke gjøre når man er gravid?

Mat og drikke gravide ikke bør spise
  • Kjøtt og spekemat.
  • Fisk, sushi og annen sjømat.
  • Ost og meieriprodukter.
  • Koffeinholdige drikker og alkohol.
  • Sopplukking, fisking og plukking av bær og fugleegg.
  • Toxoplasma og listeria.
  • Kostråd på reise utenlands.

Kan man spise kylling når man er gravid?

Det samme er kjøtt: Gravide kan spise alle typer kjøtt dersom det er gjennomstekt eller gjennomkokt. Kylling er anbefalt, det samme er egg, bønner, linser og erter.

Hvor mye A vitamin er skadelig for fosteret?

I et oppslagsverk for legemidler og graviditet konkluderes det med at både for mye og for lite vitamin A under svangerskapet kan ha teratogen effekt. Doser på mer enn 8000 IE/dag bør unngås. Den minste teratogene dosen er enda ikke kjent, men doser på 25 000 IE/dag bør betraktes som teratogene (5).

Kan man spise bacalao som gravid?

– Dersom den utvannede fisken skal brukes i bacalao, som gjerne kokes i 2–3 timer, drepes Listeria, og maten vil være trygg å spise, sier Lorentzen. Utvannet saltfisk inngår også som en ingrediens i for eksempel klippfiskboller, Bolinhos de bacalhau.

Hva er fordøyelseskjertelen i kamskjell?

Vanligvis tilberedes hele o-skjell i Norge, men av hensyn til mattryggheten bør man la være å spise nyre fra o-skjell. Nyren er det eneste organet i o-skjellet som har sort farge.

Kan gravide spise gravet laks?

Røkelaks/gravlaks er behandlet rå fisk. Rå fisk kan inneholde små mengder av bakterien Listeria. Hvis bakterien får anledning til å vokse, for eksempel i vakuumpakket vare med lang holdbarhetstid, kan bakterienivået bli for høyt. Gravide bør derfor spise gravet og røkt fisk som er ferskest mulig.

Kan gravide spise krydderskinke?

Gravide bør unngå spekemat og spekepølse, inkludert alle typer salami. Kjøtt bør være gjennomstekt. Roastbiff bør derfor ikke spises. Bortsett fra dette kan gravide spise kjøttpålegg.