Hva betyr Suppositorier?

Hva skjer med stikkpillen?

Stikkpiller er legemidler som innføres i endetarmen. De er godt egnet ved svelgeproblemer, kvalme og til barn. Det virksomme stoffet i stikkpiller er blandet med fett eller voks som smelter eller oppløses i endetarmen.

Hvilke vei skal stikkpillen settes?

Stikkpiller har en rund og en flat ende. Hvilken ende du fører inn først har ingen betydning for effekten, men stikkpillen blir lettere værende i endetarmen dersom den flate enden føres inn først.

Hva betyr den butte enden?

Butt ende!

Muskelringen, eller sfinkterne, strammer seg, og analkanalen blir mindre og mindre helt til musklene klemmer på stikkpillen. – Og en torpedoformet gjenstand, som en stikkpille, vil da skyte i retning den butte enden, forklarer Rashidi.

Hvor lang tid tar det før stikkpiller virker?

Paracetamol virker ved å endre smerteoppfattelsen i nerver og i hjernen, og febernedsettende ved virkning på temperaturreguleringen i hjernen. Paracetamol gir smertelindring i 4-5 timer. Det kan ta ½ time etter inntak før smertelindring oppnås og 1-2 timer før maksimal effekt oppnås.

Hvilken tabletter løses ikke opp før den kommer i tarmen?

I tillegg til “vanlige” tabletter finnes det andre typer som kan brukes for å gi medisinen best mulig effekt. Enterotabletter er tabletter som ikke løser seg opp i magesekken. Dette kan være praktisk hvis legemiddelet i tabletten ikke tåler magesyre. Depottabletter løser seg sakte opp og gir gradvis effekt.

Hvor innføres vagitorier?

Vagitorier benyttes i behandling av for eksempel soppinfeksjoner eller tørre slimhinner. Vagitorier innføres med fingrene eller ved hjelp av en innføringshylse (applikator) i skjeden ved leggetid. Virkestoffet frigis når vagitorien (hardfett) smelter.

Hvordan gi stikkpille til barn?

Stikkpiller: Stikkpiller kan være en egnet legemiddelform hvis barnet kaster opp, er svært sykt eller ikke greier å svelge tabletter eller mikstur. Stikkpillen føres inn i endetarmen. Hold barnets rumpeballer sammen en liten stund etterpå, så stikkpillen ikke glir ut igjen.

Kan voksne ta stikkpiller for barn?

Stikkpiller er godt egnet til små barn som ikke kan ta tabletter, barn og voksne som er kvalme eller som av andre grunner ikke får i seg legemiddel gjennom munnen. Stikkpiller kommer i mange forskjellige styrker tilpasset barn fra de blir født og oppover.

Hvor lenge varer en stikkpille?

Det bør gå minst 4-6 timer mellom hver dose. Maksimal døgndose er 75 mg per kg kroppsvekt. Stikkpillen innføres i endetarmen.

Hvor lenge holder et egg?

Egg som produseres her i landet er holdbare og helt trygge langt ut over stemplingsdatoen (28 dager fra verping), så lenge de blir oppbevart kjølig. Om eggene blir oppbevart lenge, vil de etter hvert begynne å tørke inn.

Skal egget flyte eller synke?

Hvis du lurer på om eggene i kjøleskapet eller på hytta begynner å bli gamle, kan du finne ut det ved hjelp av «vanntesten». – Om du legger egget i et glass vann og det flyter som en dupp, er det ganske gammelt. Dersom det synker ned mot bunnen er det ganske ferskt, forteller Åse Kringlebotn.