Hva betyr mørk urin?

Hvilken farge skal det være på urinen?

Farge. Normal urin er klar og gul.

Hva skal ikke være i urinen?

Nitritt i urinen

Finnes ikke i normal urin fra friske mennesker. En del typer bakterier, særlig de som ofte gir urinveisinfeksjon, kan omdanne nitrat til nitritt, som en da kan påvise med urinstix, og på den måten er påvisning av nitritt i urin et tegn på urinveisinfeksjon. Nitritt er et bakterieprodukt.

Hvordan skal frisk urin se ut?

Til vanlig er urinen ganske lys eller gulaktig, men den kan bli veldig mørk. Dette er noe du bør være obs på. – Ved gallesykdom kan du oppleve at urinen blir veldig brun eller mørk. Hvis den er slik over tid, bør du undersøkes av lege, sier han.

På hvilke måter skiller kroppen ut avfallsstoffer?

Avfallsstoffer fra kjemiske prosesser i kroppen transporteres med blodet til nyrene, hvor de filtreres ut av blodet og skilles ut sammen med vann i urinen.

Hva er symptomer på nyrebetennelse?

Symptomene varierer avhengig av hva som er årsak til nyrebetennelsen, men de vanligste er rød eller mørk urin, tretthet, hodepine, kvalme og hevelser i beina eller rundt øynene.

Hva kan være tegn på nyresvikt?

Symptomer på kronisk nyresvikt
  • Hyppig vannlating, spesielt om natten (nokturi)
  • Hevelse i bena og hevelser rundt øynene (væskeopphopning)
  • Høyt blodtrykk.
  • Tretthet og svakhet (fra anemi eller opphopning av avfallsprodukter i kroppen)
  • Tap av matlyst, kvalme og oppkast.
  • Kløe, får lett blåmerker, og blek hud (anemi)

Hvordan kjenner man at man har vondt i nyrene?

Ved akutt nyrebetennelse kan du ha smerter i området bak i ryggen der nyrene sitter. Ofte har du også forhøyet blodtrykk og hevelser (ødemer), særlig i bena eller omkring øynene. Ved primær nyrebetennelse er symptomene ofte få, og oppdages ofte først når nyrefunksjonen er så dårlig at symptomene preges av nyresvikt.

Hva er vanlig urinmengde i løpet av et døgn?

Urinmengden for en voksen kvinne ligger på en til to liter per døgn, naturligvis avhengig av væskeinntak. Det er derfor normalt å late vannet med tre til fire timers mellomrom i den våkne delen av døgnet. Normalt produserer vi mindre urin i løpet av natten fordi vi skiller ut hormonet ADH (anti diuretisk hormon).

Hva kan urinen fortelle deg?

En urinprøve kan gi nyttig informasjon om en rekke forskjellige tilstander. Eksempel på hva som kan påvises, er sykdom eller skade i urinveiene og nyrene, hormonell ubalanse i kroppen, diabetes eller andre mer sjeldne forhold.

Hva er blakket urin?

De vanligste symptomene på urinveisinfeksjon er sviende smerte når du later vannet og trang til å tisse oftere enn vanlig. Urinen kan ha en blakket farge, lukte vondt eller inneholde blod. Du kan også ha smerter nederst i magen. Hvis symptomene er plagsomme eller forverres, bør du kontakte lege.

Hva styrer Urinutskillelsen i kroppen?

ADH er et hormon som nedsetter urinutskillelsen ved å fremme gjenoppsugingen av vann i nyrene.