Hva antiseptisk: antiseptisk og desinfeksjonsmiddel, bruk og sikkerhet

COS’er et antiseptisk middel?

Et antiseptisk middel er et stoff som stopper eller senker veksten av mikroorganismer. De brukes ofte på sykehus og andre medisinske fasiliteter for å redusere risikoen for infeksjon under kirurgiske inngrep og andre prosedyrer.

Hvis du noen gang har sett noen form for kirurgi, har du sikkert sett kirurgen Tørk hendene og armene med en fargerik oransje stoff. Dette er et antiseptisk middel.

Ulike typer antiseptika brukes i det medisinske området. Disse inkluderer gnidning, vasker og hudpreparater. Noen er også tilgjengelige fra disken (OTC) for innenlands bruk.

Fortsett å lese Finn ut mer om antiseptika, inkludert sammenligning med desinfeksjonsmidler, forskjellige typer og sikkerhetsinformasjon.

Hva er forskjellen mellom en antiseptisk og et desinfeksjonsmiddel?

Antiseptika og desinfeksjonsmidler dreper både mikroorganismer og mange mennesker bruker vilkår som er utskiftbare. Å legge til forvirring, blir antiseptika noen ganger kalt hud desinfeksjonsmidler.

Men C’er en stor forskjell mellom antiseptiske og desinfeksjonsmidler. Et antiseptisk anvendes på kroppen, mens desinfeksjonsmidler påføres på ikke-levende overflater, så som falske tak og rekkverk. I et kirurgisk miljø, for eksempel, vil en lege anvende et antiseptisk til det kirurgiske stedet på en persons kropp og vil bruke et desinfeksjonsmiddel for å sterilisere operasjonstabellen.

Både antiseptika og desinfeksjonsmidler inneholder kjemiske midler som noen ganger kalles biocidale. Hydrogenperoksid er et eksempel på en felles ingrediens både i antiseptika og i desinfeksjonsmidler. Imidlertid inneholder antiseptika vanligvis lavere konsentrasjoner av biocider enn desinfeksjonsmidler.

Hvordan antiseptika brukes?

Antiseptika har en rekke bruksområder både ALLE’interiør og # 8217; eksteriør av medisinske anlegg. I begge innstillingene blir de påført huden eller slimhinnene.

Spesifikke antiseptiske bruksområder inkluderer:

 • Vask av hender. Medisinske fagfolk bruker antiseptika for skrubbe og gni hender på sykehus.
 • Muskosen desinfeksjon. Antiseptika kan påføres # 8217; urinrøret, blæren eller skjeden for å rengjøre området før du setter inn et kateter. De kan også bidra til å behandle en infeksjon på 8217;.
 • Hudrengjøring før A’operasjon. Antiseptika påføres huden før noen form for kirurgi for å beskytte mot eventuelle skadelige mikroorganismer som kan være på huden.
 • Behandle hudinfeksjoner. Du kan kjøpe OTC antiseptika for å redusere risikoen for infeksjon i små kutt, brannskader og skader. Eksempler er hydrogenperoksid og denaturert alkohol.
 • Behandle halsinfeksjoner og munn. Noen halsputer inneholder antiseptika for å hjelpe med en sår i halsen på grunn av en bakteriell infeksjon på 8217. Du kan kjøpe dem på Amazon.

Hva er noen typer antiseptika?

Antiseptika er generelt klassifisert i henhold til deres kjemiske struktur. Alle typer desinfiserer huden, men noen har ekstra bruksområder.

Vanlige typer med ulike bruksområder inkluderer:

 • Klorhexidin og andre biguanider. Disse brukes på åpne sår og for L & # 8217;.
 • Antibakteriell fargestoff. Disse bidrar til å behandle sår og brannsår.
 • Peroksid og permanganat. Disse brukes ofte i antiseptiske kollenser og åpne sår.
 • Halogenert fenolavledet. Den brukes i såper og vaskemiddelløsninger for medisinsk bruk.

Antiseptien er trygge?

Noen kraftige antiseptika kan forårsake kjemiske forbrenninger eller alvorlig irritasjon hvis det påføres huden uten å bli fortynnet med vann. Selv fortynnede antiseptika kan forårsake irritasjon hvis de er igjen på huden i lange perioder. Denne typen irritasjon kalles dermatitt fra irriterende kontakt.

Hvis du bruker et antiseptisk hjemme, ikke bruk det i mer enn en uke om gangen.

Unngå å bruke OTC-antiseptika for mer alvorlige sår, for eksempel:

 • Øyeskade
 • Menneskelig eller dyr biter
 • dype eller store sår
 • Alvorlige forbrenninger
 • Sår som inneholder fremmedlegemer

Disse er alle bedre forvaltet av en lege eller en klinikk for akutt omsorg. Du bør også konsultere en lege hvis du tar vare på et sår med antiseptisk og synes ikke å helbrede.

FDA-forskrifter

Food and Drug Administration (FDA) nylig forbudt 24 ingredienser i OTC antiseptika, i kraft siden 20. desember 2018. Dette skyldes bekymringer om hvor lenge disse ingrediensene kan forbli i kroppen og mangel på tester på deres sikkerhet og effektivitet.

Bortsett fra triclosan, er de fleste av disse ingrediensene ikke tilstede i antiseptiske kommuner, slik at forbudet ikke har stor innvirkning på antiseptien som for tiden er tilgjengelige. Produsenter har allerede begynt å oppdatere sine produkter for å fjerne triclosan og enhver annen ingrediens forbudt.

Bunnlinjen

Antiseptika er stoffer som bidrar til å stoppe veksten av mikroorganismer på huden. De brukes daglig i medisinsk sfære for å redusere risikoen for infeksjon og stoppe spredningen av bakterier. Selv om de generelt er sikre, er det best å unngå å bruke dem i lange perioder.