Hunder og varm bil farer

Del på PinterestDesign av Ruth Basagoitia

Alle som har sett den enormt populære YouTube-videoen til veterinæren Dr. Ernie Ward sitter i bilen på en 95 graders dag vet hvor raskt innsiden av et kjøretøy kan bli farlig varmt.

Etter bare 30 minutter nådde temperaturen inne i bilen 117 °C.

Og dette var ikke Arizona-ørkenen. Det var et delvis skyggelagt kystområde i North Carolina, med alle fire vinduer sprukket.

Veterinærer har advart folk i årevis om farene ved å forlate kjæledyr i en varm bil, men denne videoen har imponert mange mennesker. Den har blitt sett millioner av ganger på nettet.

Ward tror at en av grunnene til at videoen var så populær er at den fanger hva et dyr kan føle mens det er fanget i en bil på en varm dag.

«Hvis du lar et barn eller en hund være i bilen, kan de ikke åpne døren, rulle ned vinduene eller slå på klimaanlegget. De blir rett og slett igjen der, sier Ward. «Og dette må være den mest forferdelige følelsen i verden.»

Temperaturene kan fort stige i biler på varme dager

Ward gjorde eksperimentet sitt på en 90 ° C dag. Men selv de kaldeste dagene kan være farlige for kjæledyr som er innelåst inne i kjøretøy.

TIL grafikk på nettstedet til American Veterinary Medical Association viser at på en dag med 70 ° F, kan interiøret i et kjøretøy nå nesten 100 ° F på 20 minutter.

I tillegg til den generelle temperaturen inne i bilene, en nylig studie publisert i magasinet Temperature viste at overflater inne i et kjøretøy kan bli enda varmere.

Forskerne fant at når kjøretøyene ble parkert i solen i en time på en 100 ° F-dag, var dashbordene i gjennomsnitt 157 ° F, rattene 127 ° F og setene 123 ° F.

Det var ikke mye kjøligere selv for kjøretøyer parkert i skyggen. Dashboardtemperaturene var i gjennomsnitt 118 °F etter en time, rattene 107 °F og setene 105 °F.

Forskerne valgte en time fordi det er mer eller mindre tiden det tar å handle.

Men enda kortere reiser kan være en oppskrift på katastrofe.

Ward sier at folk som forlater kjæledyrene sine i et kjøretøy mens de løper ærend ofte rasjonaliserer det ved å si: «Jeg går bare et minutt.».

Men med den raske temperaturøkningen inne i en bil på en varm dag, er hvert minutt et kappløp mot tiden for kjæledyret ditt.

«Det ser ut til at du kan støte inn i butikken og være ute på 5 minutter,» sier Ward. «Men det er aldri så enkelt eller raskt: 5 minutter blir 15 og 15 kan være forskjellen mellom liv og død.»

Ward håper at folk som har sett videoen vil huske på bildet av ham som kveles i bilen før han tar kjæledyret med seg på en varm dag.

Han sier at videoens popularitet også har «oppmuntret mange kommuner og til og med stater til å ta grep og sette på plass beskyttelse for barn og kjæledyr som er igjen i varme biler.».

De Legal for dyr & Historisk senter Michigan State University rapporterer at rundt 28 stater har boklover knyttet til dyr som blir stående uten tilsyn i kjøretøy.

Noen av disse lovene gjør det ulovlig å forlate et dyr i et kjøretøy under utrygge forhold. Andre beskytter folk mot å bli saksøkt hvis de redder et dyr i fare inne i en låst bil knuse vinduet.

Noen hunder er mer utsatt for heteslag

Generelt er hunder mest lykkelige mellom 68 ° F (20 ° C) og 86 ° F (30 ° C).

Dette er temperaturområdet der kroppen deres ikke trenger å bruke ekstra energi for å varme opp eller bli kvitt varmen. Dette kalles «termonøytral sone. Det er imidlertid ikke en eksakt vitenskap.

Dette optimale området avhenger av hundens rase, pelstykkelse og helse. Hunder kan vænne seg til varmere eller kaldere temperaturer, men dette tar vanligvis ca 60 dager.

Over og under det «optimale» området har hunder en rekke måter å holde seg varm eller kjølig på. Men disse metodene fungerer bare hvis det ikke er for varmt eller for kaldt.

Hvis lufttemperaturen er lavere enn hundens hudtemperatur, ca 70 prosent av kroppens varmetap skjer gjennom huden.

Når romtemperatur når 88 ° C, men hunder mister ikke lenger varme gjennom huden. På dette tidspunktet er de avhengige av fordampning for å holde seg friske. Hos mennesker betyr dette svette. Men ikke hos hunder.

«Hunder kan ikke svette, så de må pese for å senke kroppstemperaturen,» sier Ward. «Så hvis du legger dem i en varm bil, er de mye mer utsatt for heteslag og varmeskader.»

Ward påpeker også at fordi hunder ikke kan svette, gjør det dem «mer følsomme» for varmeendringer enn mennesker.

Ytterligere faktorer kan også gjøre pesing mindre effektiv, for eksempel når luftfuktigheten er høyere eller hvis en hund er i et trangt rom med dårlig ventilasjon.

Noen hunderaser sliter enda mer med varme, for eksempel mops, Boston terriere og boksere, på grunn av deres karakteristiske korte neser eller flate ansikter.

«Et av formålene med snuten er å varme og kjøle ned luften som kommer inn i hundens kropp,» forklarer Ward. «Så, hvis du ikke har lang snute, kan du ikke varme eller avkjøle luften like effektivt.»

En hunds helse påvirker også hvordan de reagerer på varme. Eldre hunder, som mange eldre mennesker, har det vanskeligere i varmen.

Eldre hunder kan også ha andre helsemessige forhold som forstyrrer kroppens evne til å kvitte seg med varme, inkludert problemer med hjerte, lever, nyrer eller øvre luftveier.

«Dette gjør dem mer utsatt for stressfaktorer som varme,» sier Ward.

Han legger til at eldre hundeeiere kanskje ikke engang er klar over eventuelle ytterligere helseproblemer som kjæledyret deres kan ha begynt å oppleve.

Overvektige eller overvektige hunder har også vanskelig for å holde seg kule, noe som ikke er et lite tall. De Forening for forebygging av kjæledyrfedme anslått at 56 % av hundene og 60 % av kattene i USA var overvektige eller overvektige i 2017.

Del på Pinterest

Hold hunden din trygg om sommeren

Selv om du aldri forlater hunden din i en varm bil, er det viktig å være oppmerksom på hundens miljø på varme dager.

Det er forskjellige typer varmerelaterte sykdommer som de kan få, fra varmestress til varmeutmattelse, til de mest alvorlige: heteslag.

For både hunder og mennesker oppstår de alle når kroppens kjernetemperatur stiger raskere enn kroppen kan kjøle den ned.

Hunder med heteslag kan forekomme forskjellige tegn for eksempel:

  • overdreven pesing
  • økt salivasjon
  • Depresjon
  • svakhet
  • svimmelhet
  • Han kviet seg
  • diaré

Heteslag kan påvirke mange organer hos hunden, inkludert lunger, hjerte, nyrer, mage, tarm og hjerne. En hunds blodkoagulasjonsevne kan også påvirkes.

University of Illinois College of Veterinary Medicine anbefaler at hvis du tror hunden din har heteslag, kjøl den ned med kaldt (ikke kaldt) vann. Å plassere en vifte i nærheten av hunden kan også øke hastigheten på nedkjølingen. Så ring veterinæren din.

Veterinæren din vil bruke andre metoder for å holde hunden din kjølig, for eksempel å gi ham væske intravenøst. Veterinærer vil også prøve å reversere skaden på organer som følge av varme.

Måten en hund kommer seg etter et heteslag avhenger av hvor mye kroppstemperaturen har steget, dyrets helse og tiden det tar å få behandlingen.

For å forhindre heteslag hos hunden din, gi den rikelig med vann om sommeren. La dem ta hyppige pauser i skyggen eller i klimaanlegget. Unngå å trene på de varmeste timene på dagen. Og hold øye med tegn på heteslag.

Når det gjelder å reise med bil eller lastebil med kjæledyret ditt om sommeren, er Ward tydelig på dette: «Hvis du ikke kan ta kjæledyret ditt med deg inn i huset i varmt vær, er det tryggere å la det være hjemme.»