Hunder: De bør sove hos deg om natten?

American Veterinary Medical Association anslår at hunder kan finnes ca en tredjedel av husene i USA.

Undersøkelser av sykehuspasienter i både 2002 og 2015 fant at over 50 % rapporterte å ha et kjæledyr hjemme.

Mer enn halvparten av dem sa at de lar kjæledyr komme inn på rommet deres om natten når de sover.

Mer enn 40 % sa at de tror at kjæledyrene deres hjelper dem å sove bedre. Bare halvparten av folk syntes kjæledyr var til sjenanse.

Denne statistikken er inkludert i en fil studere av Mayo Clinic-forskere designet for å vurdere om menneskelig søvn påvirkes når hunder får lov til å være på soverommet om natten.

Studien sporet søvnmønsteret til 40 friske voksne og deres hunder. Ingen hadde søvnforstyrrelser og 80 % av dem var hvite kvinner.

Alle forsøkspersoner tok inn kjæledyrene sine på rommet sitt om natten, men bare noen få lot hundene sove i sengen med dem.

Ingen holdt mer enn ett kjæledyr på soverommet deres med dem.

Både hunder og mennesker ble overvåket i totalt syv netter i løpet av den fem måneder lange studien.

For å overvåke bevegelsene deres har både hunder og mennesker blitt utstyrt med akselerometre. De som ble båret av mennesker var i stand til å oppdage både bevegelse og lys.

Forskere konkluderte med at for friske middelaldrende kvinner, kan det å ha en voksen hund på soverommet ikke forstyrre søvnen deres for mye.

Imidlertid kan søvneffektiviteten bli litt påvirket hvis hunden deler seng.

Hva er søvneffektivitet?

Healthline snakket med Dr. Jeffrey Durmer, medgründer og medisinsk sjef for FusionHealth i Georgia, om studiet og om selve temaet søvn.

Når det gjelder søvneffektivitet, sa Durmer: «La oss se på hvor mye tid, når du faktisk legger deg, du bruker på å sove i sengen kontra hvor lenge du er våken i sengen. Så effektivitetstallet er et enkelt forhold mellom tiden brukt på å sove delt på den totale tiden i sengen «.

I studien var søvneffektiviteten basert på størrelsen på hunden, om hunden var i rommet eller sengen og om det var en eller to mennesker i sengen.

Og studien sier..

Innenfor studiegruppen var effektiviteten av menneskelig søvn høyest når mennesket sov med en menneskelig partner og hadde en mellomstor hund (21 til 50 pund) i rommet, men ikke i sengen.

Tvert imot, effektiviteten av menneskelig søvn var lavere når det ikke var noen menneskelig partner og det var en liten hund i sengen.

For hunder er hviletid det som måles.

Blant hundene som ble studert, var hviletiden høyest for store hunder (over 50 pund) som sov i sengen med bare ett menneske.

Den samlede evalueringen av gjennomsnittlig søvneffektivitet for mennesker var 81 %.

Gjennomsnittlig hviletid for hunder var nesten 85 %.

Som svar på resultatet av menneskelig søvneffektivitet sa Durmer: «Selv om omtrent 80 % anses som normalt, er det vi egentlig ser etter enda høyere søvneffektivitet. Vi håper å se dem på 90-tallet hos folk som sover veldig godt.

«Så selv om denne [vurderingen] er en akseptabel søvneffektivitet, vil jeg ikke kalle den optimal. Det er helt sikkert, la han til.

Hva er det med mennesker og hunder?

«Hunder er komplementære og symbiotiske for mennesker,» sa Dr. Rafael Pelayo, professor i klinisk, psykiatri og atferdsvitenskap, ved Stanford Center for Sleep Sciences and Medicine i California.

Men å sove er ikke nødvendigvis like hyggelig for dyr som det er for mennesker.

«Det er ingenting som er farligere et dyr kan gjøre enn å sove. Sovende dyr kan bli angrepet, «bemerket han.

«Mennesker sover bare omtrent 90 minutter om gangen,» sa Pelayo til Healthline. «Det er en misforståelse at mennesker sover åtte timer i strekk. [Hvis sant] ville vi ha blitt målrettet av løver og tigre.

«Vår styrke,» sa Pelayo, «er det faktum at vi er sosiale dyr og vi kan organisere oss.

«Mennesker mot løven, løven vinner alltid,» fortsatte Pelayo. «Men en stamme av mennesker kan møte enhver løve.

«Vi har utmerket fargesyn,» sa Pelayo. «[Men] vi har dårlig nattsyn.»

Dette gir oss en fordel fremfor dyr på dagtid, men setter oss i en ulempe om natten.

«Så hvis vi har en sårbarhet om natten, hvordan ble vi det viktigste rovdyret på planeten?»Spør Pelayo. «Jeg tror virkelig hunder spilte en rolle i dette fordi hunder faktisk er opp og ned, våkne om natten og ser veldig godt i mørket.».

Pelayo sa at noen antropologer fortalte ham at hunder var de første dyrene som ble domestisert av mennesker.

«Så det vil kanskje ikke overraske deg når noen mennesker føler seg bedre når de har en hund rundt seg fordi hunden passer på deg,» sa Pelayo.

«Jeg kan forstå hvorfor noen som føler seg komfortabel med en hund vil at hunden skal være der om natten,» sa Pelayo. «Gi dem det sikkerhetstiltaket.»

Og barna?

Selv om det ikke behandles av denne studien, lar foreldre noen ganger barn også sove med kjæledyrene sine.

«Hos barn har jeg sett gutter som er redde for mørket og er nervøse, kanskje går de ofte på do. Noen ganger lar foreldrene hunden sove på babyens rom og babyen føler seg tryggere, sa Pelayo.

Angående barn sa Pelayo imidlertid: «Hunder sover ikke som mennesker gjør. Hunder sover av og på hele dagen. Hunden vil ikke sove åtte timer på rad med et barn i samme seng. Hunden vil komme seg ut av sengen og komme tilbake senere. Og dette kan være forstyrrende.

«Det er én ting hvis barnet sier: ‘Jeg bryr meg ikke om hunden ligger med meg’,» sa Pelayo. «Det er annerledes hvis barnet sier,» jeg kan ikke sove med mindre hunden er med meg «.

«Det er en forskjell der,» fortsatte Pelayo. «Den ene er at du ønsker hunden velkommen i sengen fordi du liker selskapet deres. Den andre er at du er avhengig av den hunden. Det burde ikke skje. Du skal kunne sove godt enten hunden er der eller ikke, eller i sengen med deg.».

Ta denne studien med en klype salt

Durmer foreslo at mens akselerometre kan oppdage bevegelse, kan de ikke oppdage om personen faktisk sover eller ikke.

«Søvnkvalitet er veldig vanskelig å skille fra søvneffektivitet alene,» sa Durmer. «Akselerometre [som kun måler bevegelse] kan ikke fortelle deg om søvn.»

Studieforfatterne var nøye med å påpeke at deres konklusjoner ikke skulle gjelde den generelle befolkningen.

Durmer sa: «Et av problemene med å studere er da at» Det gjelder for alle som sover med et dyr?Og da må jeg si at nei, det er det ikke. Det er et lite studio. Det er ingen kontrollgruppe for denne studien, så det er ingenting å sammenligne med.

«Jeg vil si at siden dette stort sett er kvinner som sover med en hund, på rommet eller i sengen, gjelder dette kun kvinner som sover med en hund, i eller utenfor sengen, hvis de også har en normal BMI og gjør ikke ha søvnforstyrrelser, «sa Durmer.

Samfunn og søvnproblemer

Som samfunn har vi et søvnproblem.

En stor prosentandel av befolkningen vår lider av søvnproblemer som senere oversettes til enda større helseproblemer, sammen med de tilhørende kostnadene.

«Jeg tror virkeligheten er at vi ikke snakker om å få nok søvn, og vi setter nok pris på det,» sa Durmer.

Studier som dette, la han til, «gir oss muligheten til å snakke om det og hvorfor, og så også å refokusere diskusjonen om dette, som er at 45% av mennesker, natt etter natt, rett og slett ikke sover godt.

«Faktisk feier vi [problemet] under teppet og ignorerer det i årevis før det blir et medisinsk problem eller resulterer i hypertensjon eller diabetes eller et annet nedstrømsproblem som burde vært unngått,» sa Durmer.

Tre ting du bør vite om søvn

Durmer påpeker at «kvaliteten på søvn er forskjellig fra mengden søvn».

List opp de tre viktigste faktorene som bestemmer hva forskerne kaller søvnlading eller opplading.

 • Søvnkvalitet: I utgangspunktet, hvor godt du sover.
 • Mengde søvn – hvor mye søvn du får. Ofte har personer med for eksempel snorking eller søvnapné problemer med hvor mye søvn de får.
 • Timing: når på dagen eller natten sover du.
 • Tidsproblemer er ofte et problem for folk som jobber natt- eller kveldsskift.

  «Dette er de tre viktigste faktorene for å bestemme søvneffektiviteten,» sa Durmer. Oppmerksomhet bør rettes mot hver enkelt.

  Bunnlinjen

  Når det gjelder å sove med hunden din, oppsummerer Pelayo det ganske enkelt.

  «Hvis du våkner om morgenen og føler deg uthvilt», sa han, «så det du gjør med hunden eller kjæledyret er greit. Men hvis du våkner trøtt, er det noe galt. «

  «Du bør aldri, aldri våkne trøtt,» sa Pelayo. «Ikke forlat restauranter sultne. Du bør ikke våkne og føle deg trøtt. Så hvis du våkner og føler deg sliten, må vi kanskje ta en titt på dyret. «