Hånd og føtter Tingling: 25 årsaker, behandlinger og mer

Så’denne følelsen av prikking?

Vi har sannsynligvis alle hørt en midlertidig følelse av prikking i hendene eller til føttene. Det kan skje hvis vi sovner på armen, eller hvis vi sitter med beina krysset for lenge. Du kan også se denne følelsen kalt parestesi.

Følelsen kan også beskrives som en prikkende følelse, brennende eller «8220; spiløyter og nåler & # 8221;. I tillegg til prikken kan du også føle nummenhet, smerte eller svakhet inne i eller rundt hender og føtter.

Hånd eller føtter prikking kan skyldes en rekke faktorer eller forhold. Generelt kan trykk, traumer eller skade på nerver forårsake prikken.

Nedenfor vil vi utforske 25 potensielle årsaker til en prikkende følelse til føttene dine.

Vanlige årsaker

1. Diabetisk nevropati

Neuropati oppstår på grunn av nerveskader. Selv om det er mange typer nevropati, kan perifer neuropati slå hender og føtter.

Diabetisk nevropati oppstår når skaden på nerver er forårsaket av diabetes. Kan slå ben og føtter og noen ganger armer og hender.

I diabetisk nevropati oppstår skade på nerver på grunn av høyt blodsukkernivå i blodet. I tillegg til å skade nerver, kan det også skade blodkarene som gir nerver. Når nerver ikke mottar nok oksygen, kan de ikke fungere godt.

L’Nasjonalt institutt for diabetes og fordøyelsessykdommer og renali Opp til halvparten av folk som har diabetes lider av perifer neuropati.

2. Vitaminmangel

Vitamin-mangler kan skyldes at ikke å ha nok av et vitamin spesifiserer i dietten eller en tilstand der vitamin ikke absorberes på riktig måte.

Noen vitaminer er viktige for nervene dine. Eksempler inkludert:

 • Vitamin B-12
 • Vitamin B-6
 • Vitamin B-1
 • Vitamin E

En mangel på disse vitaminene kan forårsake en prikkende følelse på føttene dine.

3. Knust nerve

Du kan få en knust nerve når C’Det er for mye press på en nerve fra de omkringliggende vevene. For eksempel kan ting som skader, repeterende bevegelser og inflammatoriske forhold gjøre en nerve å klemme.

En knust nerve kan forekomme i mange områder av kroppen og kan slå hender eller føtter, forårsaker prikking, nummenhet eller smerte.

En knust nerve i den nedre delen av ryggraden kan utstråle disse følelsene langs baksiden av benet og i foten.

4. Carpal tunnel

Carpal Tunnel er en vanlig tilstand som oppstår når median nerven komprimeres mens du beveger seg gjennom håndleddet. Dette kan oppstå på grunn av skade, repeterende bevegelser eller inflammatoriske tilstander.

Personer med karpaltunneler kan advare nummenhet eller prikking til de første fire fingrene i hånden.

5. Nyresvikt

L’Nyresvikt oppstår når nyrene ikke fungerer som de skal. Forhold som L’hypertensjon (hypertensjon) eller diabetes kan føre til nyresvikt.

Når nyrene ikke fungerer riktig, kan væsker og avfallsprodukter samle seg i kroppen din, forårsaker nerveskade. Tingling på grunn av nedsatt nyrefunksjon oppstår ofte på bena eller føttene.

6. Svangerskap

Hevelsen som oppstår i hele kroppen under graviditeten, kan sette noen av nervene dine under press.

Av denne grunn kan du føle deg en prikkende i hendene og til føttene dine. Symptomene forsvinner vanligvis etter graviditet.

7. Bruk av narkotika

En rekke stoffer kan forårsake skade på nerver, som kan få deg til å føle en følelse av prikking i hendene eller til føttene. Faktisk kan det være en vanlig sikkerhetseffekt av narkotika som brukes til å behandle kreft (kjemoterapi) og hiv; hiv.

Andre eksempler på stoffer som kan forårsake prikking til hender og føtter inkluderer:

 • Medisiner for hjerte eller blodtrykk, som L’amiodaron eller L’hydralazin
 • Anti-infeksjonsmedikatorer, som Metronidazol og Dapsone
 • Antikonvulsagere, som fenytoin

Autoimmune sykdommer

Normalt beskytter ditt immunsystem kroppen din fra utenlandske inntrengere. En autoimmun sykdom oppstår når immunforsvaret angriper kroppens celler ved en feil.

8. Leddgikt

L’reumatoid artritt er en autoimmun tilstand som forårsaker hevelse og leddsmerter. Oppstår ofte i håndleddene og i hendene, men det kan også påvirke andre deler av kroppen, inkludert ankler og føtter.

L’Betennelse i tilstanden kan utøve press på nerver, forårsaker prikking.

9. Multippel sklerose

Multiple sklerose (SM) er en autoimmun sykdom hvor immunsystemet angriper det beskyttende belegget av nervene (myelin). Dette kan forårsake nerveskader.

Følelsen av nummenhet eller prikking i armene, ben og ansikt er et vanlig symptom på MS.

10. Lupus

Lupus er en autoimmun sykdom der immunsystemet angriper kroppsvev. Det kan påvirke noen del av kroppen, inkludert nervesystemet.

Hånd eller føtter Tingling kan skyldes kompresjon av nerver i nærheten på grunn av Dell’betennelse eller hevelse på grunn av lupus.

11. Cøliaki

Celiac sykdom er en autoimmun sykdom som slår tynntarmen. Når en person som lider av Celiac Disease Swallows, oppstår en autoimmun reaksjon.

Noen som lider av cøliaki, kan ha neuropati symptomer, inkludert prikking til hender og føtter. Disse symptomene kan også forekomme hos mennesker uten gastrointestinale symptomer.

infeksjoner

A’infeksjon oppstår når patogene organismer invaderer kroppen din. Infeksjoner kan være av viral, bakteriell eller sopp opprinnelse.

12. Lyme sykdom

Lyme sykdom er en side 8217; overført bakteriell infeksjon gjennom bitt av en infisert mynte. Hvis ikke behandlet, kan infeksjonen begynne å treffe nervesystemet og kan forårsake prikking til føttene dine.

1. 3. Helvetesild

L’Herpes Zoster er et smertefullt utslett forårsaket av reaktivering av varicella-zosterviruset, som ligger sovende i folkets nerver som har hatt vannkoppen.

Generelt, L’Herpes Zoster påvirker bare en liten del av den ene siden av kroppen, som kan inkludere hender, armer, ben og føtter. Du kan føle prikking eller nummenhet i # 8217; interessert område.

14. Hepatitt b og c

L’hepatitt B og C er forårsaket av virus og fører til leverbetennelse, noe som kan føre til cirrhose eller leverkreft hvis ikke behandlet.

L’Hepatitt C-infeksjon kan også forårsake perifer nevropati, selv om måten dette skjer i stor grad Fremmed.

I noen tilfeller, L’hepatitt B eller C-infeksjon kan føre til en tilstand som kalles cryoglobulinemi, eller når noen proteiner i blodet aggregeres for kaldt, forårsaker betennelse. En av symptomene på denne tilstanden er nummenhet og prikking.

15. Hiv eller aids

L’HIV er et virus som angriper immunsystemets celler, og øker risikoen for kontraktsinfeksjoner og noen typer kreft. Hvis ikke behandlet, kan infeksjonen gå videre til # 8217; siste stadium av HIV, HIV-infeksjon, der immunsystemet er alvorlig skadet.

L’HIV kan påvirke nervesystemet, og i noen tilfeller kan dette inneholde nerver av hender og føtter, hvor prikking, nummenhet og smerte kan høres.

16. Leprosy

Leprosy er en bakteriell infeksjon som kan slå huden, nervene og luftveiene.

Når nervesystemet er påvirket, kan du føle en prikkende eller nummenhet i den berørte kroppen, som kan inkludere hender og føtter.

Andre mulige årsaker

17. Hypothyroidisme

L’hypothyroidisme er når skjoldbruskkjertelen ikke produserer pen skjoldbruskhormon.

Selv om det ikke er vanlig, kan den alvorlige hypothyroidismen som ikke er blitt behandlet noen ganger forårsake skade på nerver, noe som fører til følelser av prikking eller nummenhet. Mekanismen for hvordan akkurat dette skjer er ukjent.

18. Eksponering for giftstoffer

Ulike toksiner og kjemikalier betraktes som nevrotoksiner, noe som betyr at de er skadelige for nervesystemet ditt. L’Eksponering kan forårsake en rekke symptomer, inkludert prikking til føttene dine.

Noen eksempler på toksiner inkluderer:

 • Tungmetaller, som kvikksølv, bly og arsen
 • Akrylamid, en kjemikalie som brukes til mange industrielle formål
 • etylenglykol, som ligger i # 8217; frostvæske
 • Exacarburi, som finnes i noen løsemidler og åser

19. fibromyalgi

Fibromyalgi inkluderer en gruppe symptomer, for eksempel:

 • Utbredt muskelsmerter
 • utmattelse
 • Stemningsendringer

Noen mennesker med fibromyalgi kan manifestere andre symptomer, for eksempel hodepine, gastrointestinale problemer og prikking i hender og føtter. Årsaken til fibromyalgi er ukjent.

20. Cyster Giangiari

En ganglia cyste er en knutepunkt full av væske som forekommer oftere til leddene, spesielt på håndleddet. De kan utøve press på nærliggende nerver, forårsaker en prikkende følelse til hånd eller fingre, selv om cysten selv er smertefri.

Årsaken til disse cystene er ukjent, selv om artikulær irritasjon kan spille en rolle.

21. Cervikal spondylosis

Cervikal Spondylosis oppstår på grunn av endringer relatert til vertebral kolonnen som er i nakken (cervikal kolonne). Disse endringene kan inkludere ting som brokk, degenerasjon og artrose.

Noen ganger kan disse endringene trene på ryggmargen, noe som kan føre til en forverring i nakkesmerter og symptomer som prikking eller nummenhet til armer og ben.

22. Raynaud-fenomenet

Raynauds fenomen påvirker blodstrømmen til armer og ben.

Blodkar i disse områdene blir mindre i en ekstrem reaksjon på kulde eller stress. Denne blodstrømningsreduksjonen kan forårsake nummenhet eller prikking til fingrene på hender og føtter.

23. Relatert nevropati alle’alkohol

L’Langsiktig alkoholmisbruk kan føre til utvikling av perifer nevropati, noe som kan føre til prikking til hender og til føttene.

Tilstanden utvikler seg gradvis og mekanismen som årsaken er ukjent, selv om vitamin eller ernæringsmessige mangel kan spille en rolle.

Sjeldne årsaker

24. Vaskulitt

Vasculitt oppstår når blodårene er betent. Det er mange forskjellige typer vaskulitt, og generelt er årsakene ikke helt forstått.

Fordi betennelsen kan føre til endringer i blodkar, kan blodstrømmen til et berørt område. I noen typer vaskulitt kan dette føre til problemer med nerver, som prikking, nummenhet og svakhet.

25. Guillain-Barre syndrom

Guillain-Barré syndrom er en sjelden sykdom i nervesystemet hvor immunforsvaret angriper en del av nervesystemet ditt. Hva tilstanden er for tiden ukjent.

Guillain-Barré syndrom kan noen ganger følge en sykdom. Uforklarlig prikking og muligens smerte til føttene kan være et av de første symptomene på syndromet.

Diagnose

Hvis du besøker legen din for en uforklarlig prikking for føttene, er det en rekke ting som kan gjøre for å hjelpe deg med å lage en diagnose.

Noen eksempler er:

 • En fysisk undersøkelse, som også kan inkludere en nevrologisk undersøkelse for å observere refleksene og motoren eller sensoriske funksjonen.
 • Tar din medisinske historie, hvor du vil spørre deg som dine symptomer, de eksisterende forholdene du måtte ha og alle stoffene du antar.
 • Blodprøver, som kan tillate legen å evaluere ting som nivåene av visse kjemikalier, nivåer av vitamin eller hormoner i blodet, funksjonen til organene og blodcellenivåene.
 • Imaging test, for eksempel radiografi, magnetisk resonans eller ultralyd.
 • Test den nervøse funksjonen ved hjelp av metoder som nervedrevne hastighetstester eller elektromyografien.
 • En nerve eller lærbiopsi.

Behandling

Behandling for prikking i hender og på føttene vil bli bestemt av hva tilstanden din forårsaker. Etter diagnosen vil legen jobbe med deg for å behandle en passende behandlingsplan.

Noen eksempler på behandlingsalternativer kan inneholde ett eller flere av følgende:

 • Justere doseringen av et nåværende legemiddel eller passerer til et alternativt stoff, hvis det er mulig
 • Matintegrasjon for vitaminfeil
 • Hold diabetes klarte
 • Behandling av underliggende forhold, for eksempel A’infeksjon, reumatoid artritt eller lupus
 • Kirurgi for å rette kompresjonen av nerven eller å fjerne en cyste
 • Bench smertestillende midler (OTC) for å hjelpe med noen smerte som kan oppstå med prikken
 • reseptbelagte legemidler for smerte og prikking hvis benk-top-stoffene ikke virker
 • Livsstilen endres, hvordan du sørger for at du tar vare på føttene dine, følg et sunt kosthold, trene og begrense alkoholforbruket

Bunnlinjen

Det er en rekke ting som kan forårsake prikking til føttene dine. Disse tingene kan inkludere, men er ikke begrenset til diabetes, en infeksjon eller en knust nerve.

Hvis du føler deg en uforklarlig prikking av hendene dine eller til føttene, må du kontrollere legen din. En tidlig diagnose av hva som kan føre til at tilstanden din er viktig for å møte symptomene og for å hindre forekomsten av ytterligere skade på nerver.