Hjertekateterisering: Bruk, faser og risikofaktorer

Beskrivelse

Hjertekateterisering er en medisinsk prosedyre som kardiologer eller hjertesialister bruker til å evaluere hjertemessig funksjon og diagnostisere kardiovaskulære forhold.

Under hjertekateterisering er et langt og smalt rør som kalles kateter satt inn i A’arterie eller vene av lysken, nakken eller armen. Dette kateteret føres gjennom blodkaret ditt til du kommer til ditt hjerte. Når kateteret er plassert, kan legen bruke den til å utføre diagnostiske tester. For eksempel kan et fargestoff injiseres gjennom kateteret som gjør at legen kan se på fartøyene og hjertet av hjertet med bruk av en spesiell røntgenmaskin.

Hjertekateterisering utføres på et sykehus fra en kardiolog og et team av leger, sykepleiere, teknikere og andre medisinske fagfolk.

Fordi hjertekateterisering er nødvendig?

Legen din kan be deg om å gjennomgå hjertekateterisering for å diagnostisere et hjerteproblem eller for å bestemme en potensiell årsak til brystsmerter.

Under prosedyren kan legen:

 • Bekreft tilstedeværelsen av a Medfødt hjertefeil (en defekt presentere ved fødselen)
 • Kontroller for stramme eller blokkerte blodkar som kan forårsake brystsmerter
 • Søk etter problemer med hjerteventilene dine
 • Mål mengden oksygen i hjertet (hemodynamisk vurdering)
 • Måle trykket i hjertet ditt
 • lommetørkle biopsi fra ditt hjerte
 • Evaluer og bestemme behovet for ytterligere behandlinger

Hvordan forberede seg på hjertekateterisering

Legen din vil fortelle deg om du kan spise eller drikke før prosedyren. I de fleste tilfeller vil du ikke kunne spise eller drikke fra midnatt på dagen for prosedyren. Å ha mat og væsker i magen under prosedyren kan øke risikoen for komplikasjoner. Det kan være nødvendig å omprogrammere hvis du ikke har vært i stand til å raske. Spør også legen din før du tar medisiner før prosedyren.

Før kateteret begynner, vil du bli bedt om å kle på og ha på seg sykehusskjorter. Så du ledet deg og en «8217; sykepleier vil starte en intravenøs linje (IV). Dråpet, som vanligvis er plassert i armen eller hånden, vil gi deg medisiner og væsker før, under og etter prosedyren.

En sykepleier må kanskje barbere håret rundt kateterinnleggingsstedet. Du kan også motta en itestetisk injeksjon på 8217; anestetisk injeksjon for å hjelpe nummen i området før kateteret er satt inn.

Hva er fasene i prosedyren?

Kateteret drives av et kort plastdeksel og en kapp som heter. Når et kateter er plassert, vil legen fortsette med testene som trengs for å diagnostisere tilstanden din.

Avhengig av hva de leter etter, kan legen gjøre en av følgende prosedyrer:

 • Koronar angiogram. I denne prosedyren injiseres et kontrastmateriale eller et fargestoff gjennom kateteret.Legen vil bruke en røntgenmaskin for å observere fargestoffet mens du reiser gjennom arteriene, rommene i hjertet, ventiler og fartøyene for å verifisere tilstedeværelsen av blokker eller krympinger i arteriene dine.
 • Hjertebiopsi. I denne prosedyren vil legen samle et utvalg av hjertvæv (biopsi) for ytterligere tester.

Legen kan utføre en ekstra prosedyre hvis den oppdager et potensielt dødelig problem under kateterisering. Disse prosedyrene inkluderer:

 • ablation. Denne prosedyren korrigerer hjertearytmi (uregelmessig hjerterytme). Legene bruker energien i form av varme (radiofristensenergi) eller kulde (nitrogen- eller laserbeskyttelse) for å ødelegge hjertevevet og stoppe uregelmessig hjerterytme.
 • Angioplasty. Under denne prosedyren setter legene en liten oppblåsbar ballong i # 8217; arterien. Ballongen blir deretter utvidet for å hjelpe til med å utvide en «8217; begrenset eller blokkert arterie. Angioplastikken kan kombineres med en stentposisjonering, en liten metallspole som er plassert i # 8217; blokkert eller blokkert arterie for å forhindre fremtidige krympeproblemer.
 • Valvuloplasty med ballong. I denne prosedyren blåser legene et kateter med ballongtips i begrensede hjerteventiler for å åpne det begrensede rommet.
 • Trombektomi (behandling av blodpropper). Legene bruker et kateter i denne prosedyren for å fjerne blodpropper som potensielt kan løsne og reise til organer eller vev.

Du vil være Sedato under en kateterisering, men du vil forbli nok til å svare på instruksjonene fra leger og sykepleiere.

Under kateteret kan du bli bedt om:

 • Hold pusten
 • pust godt inn
 • hoste
 • Legg armene i forskjellige stillinger

Dette vil hjelpe ditt helsepersonell til å få et beste bilde av ditt hjerte og arterier.

Hva er fordelene med prosedyren?

Hjertekateterisering kan hjelpe legen din diagnostisere og behandle problemer som ellers kan forårsake større problemer, for eksempel et hjerteinfarkt eller slag. Du kan være i stand til å forhindre hjerteinfarkt eller avbryte et fremtidig slag hvis legen din er i stand til å rette opp eventuelle problemer som er oppdaget under prosedyren.

Hva er risikoen for behandling?

Enhver prosedyre som innebærer at hjertet ditt innebærer et bestemt utvalg av risikoer. Hjertekateterisering anses som en relativt lav risiko, og svært få mennesker har problemer. Risikoen for komplikasjoner, men sjeldne, er høyere hvis du har diabetes eller nyresykdom, eller hvis du er 75 år gammel eller mer.

Risikoen forbundet med kateterisering inkluderer:

 • En allergisk reaksjon på kontrastmedium eller medisiner som brukes under prosedyren
 • Blødning, infeksjon og blåmerker i kateterinnsettingstedet
 • blodpropper, som kan utløse a hjerteinfarkt, slageller et annet alvorlig problem
 • skade på arterien hvor kateteret eller skade på arteriene ble satt inn mens kateteret beveger seg gjennom kroppen
 • Uregelmessig hjerterytme (arytmier)
 • Nyreskader forårsaket av kontrastmediet
 • Lavt blodtrykk
 • Revet hjerte-stoffet

Hva du kan forvente etter behandling?

Hjertekateterisering er en generelt rask prosedyre og tar vanligvis mindre enn en og # 8217; nå. Selv om det går ganske raskt, vil du fortsatt trenge flere timer å gjenopprette.

Når prosedyren er ferdig, vil du bli brakt til et oppvåkningsrom hvor du vil hvile mens den beroligende forsynte. Kateterinnsettingstedet kan lukkes med en sutur eller en & # 8220; cap & # 8221; i materiale som fungerer med kroppen din for å skape en naturlig blodpropp i # 8217; arterien.

Hvile etter at prosedyren vil unngå alvorlig blødning og la blodkaret helt helbrede. Du vil sannsynligvis komme hjem samme dag. Hvis du allerede er en pasient på sykehuset og mottar kateterisering som en del av diagnostisk eller behandlingsfase, blir du rapportert på rommet ditt for å gjenopprette.

Vanligvis er lengre opphold nødvendig hvis du har en ekstra prosedyre, som angioplastikk eller # 8217; ablation, under kateterisering.

Legen skal kunne diskutere resultatene av kateterismen umiddelbart etter ferdigstillelsen av prosedyren. Hvis du har en biopsi, kan resultatene ta tid. Avhengig av resultatene, vil legen din gi råd til fremtidige behandlinger eller prosedyrer.