Hepatisk fibrose: Faser, behandling og symptomer

Beskrivelse

Hepatisk fibrose oppstår når den sunne leveren stoffet helbreder og derfor ikke kan fungere også. Fibrose er den første fasen av leverhelbredelse. Deretter, hvis mer enn leveren er arret, er det kjent som hepatisk cirrhose.

Mens noen dyreforsøk har demonstrert potensialet for leveren å regenerere eller helbrede alene, når leverskade har blitt gjort i mennesker, helbreder leveren vanligvis ikke. Imidlertid kan narkotika og livsstilsendringer bidra til å forhindre fibrose forverring.

Hva er fasene av hepatisk fibrose?

Det er flere stagingskalaer av leverfibrose, hvor en lege bestemmer graden av hepatisk skade. Siden staging kan være subjektiv, har hver skala sine grenser. En lege tror kanskje at en lever er litt mer arret enn en annen. Legene tilordner imidlertid vanligvis et stadium til hepatisk fibrose fordi det hjelper pasienten og andre leger forstår graden der en persons lever er rammet.

En av de mest populære poengsystemene er Metavir Score System. Dette systemet tilordner en score for & # 8220; Aktiviteten & # 8221; eller prognosen for hvordan fibrose utvikler seg og nivået av fibrose selv. Vanligvis kan leger tilordne denne poengsummen bare etter å ha tatt en biopsi eller et stoffprøve av et leverselskap. Gradene av aktivitetsområdet varierer fra A0 til A3:

 • A0: Ingen virksomhet
 • A1: Mild aktivitet
 • A2: Moderat aktivitet
 • A3: Alvorlig aktivitet

Fibrose Stages varierer fra F0 til F4:

 • F0: Ingen fibrose
 • F1: Fibroseportal uten septa
 • F2: Portalfibrose med noen septister
 • F3: Tallrike septs uten cirrhose
 • F4: Cirrhosis

Derfor ville en person med den mest alvorlige sykdommen ha en metavir A3-poengsum, F4.

Et annet poengsumsystem er Batts og Ludwig, som klassifiserer fibrose på en skala fra klasse 1 til klasse 4, med klasse 4 som er den mest alvorlige. Selv L’International Association of the Study of the Lever (IASL) har et poengsum med fire kategorier som spenner fra minimum kronisk hepatitt;.

Hva er symptomene på hepatisk fibrose?

Legene diagnostiserer ofte ofte hepatisk fibrose i sin milde til moderate faser. Dette skyldes at hepatisk fibrose vanligvis ikke forårsaker symptomer til en større del av leveren er skadet.

Når en person utvikler seg i leversykdommen, kan han manifestere symptomene som inkluderer:

 • tap av Appetit
 • Vanskeligheter med å tenke klart
 • Akkumulering av væsker i bena eller magen
 • gulsott (hvor huden og øynene virker gule)
 • kvalme
 • Uforklarlig vekttap
 • svakhet

Ifølge en studere, Det anslås at fra 6 til 7% av verdens befolkning lider av leverfibrose og vet ikke hvorfor det ikke har noen symptomer.

Hva er årsakene til hepatisk fibrose?

Hepatisk fibrose oppstår etter at en person har lidd lesjoner eller betennelse i leveren. Leverceller stimulerer sårheling. Under denne helbredelsen av såret akkumuleres overflødige proteiner som kollagen og glykoproteiner i leveren. Til slutt, etter mange reparasjonssaker, kan leverceller (kjent som hepatocytter) ikke lenger reparere seg selv. Overskytende proteiner form cicatricial eller fibrose stoff.

Det finnes forskjellige typer leversykdommer som kan forårsake fibrose. Disse inkluderer:

 • autoimmun hepatitt
 • biliær obstruksjon
 • Jernoverbelastning
 • Ikke-alkoholholdig hepatisk steatose, som inkluderer ikke-alkoholholdig hepatisk steatose (NAFL) og ikke-alkoholisk steatoepatitt (Nash)
 • Viral Hepatitt B og C
 • Alkoholholdig leversykdom

Sekund Lancetten, Den vanligste årsaken til hepatisk fibrose er ikke-alkoholisk hepatisk steatose (NAFLD), mens den andre er den alkoholiske leversykdommen på grunn av de langsiktige overskuddene av alkoholforbruk.

Behandlingsalternativer

Behandlingsalternativer for hepatisk fibrose er vanligvis avhengig av den underliggende årsaken til fibrose. En lege vil behandle den underliggende sykdommen, om mulig, for å redusere effekten av leversykdom. For eksempel, hvis en person drikker alkoholholdig overdrevet, kan en lege anbefale et behandlingsprogram for å hjelpe deg med å slutte å drikke. Hvis en person har NAFLD, kan en lege anbefale å gjøre endringer i kostholdet for å gå ned i vekt og ta medisiner for å fremme bedre blodsukkerkontroll. L’Trening og vekttap kan også bidra til å redusere sykdomsprogresjonen.

En lege kan også foreskrive medisiner kjent som antifiberrotika, som har vist seg å redusere sannsynligheten for leveren arr. L’Foreskrevet antifibrotat avhenger vanligvis av den underliggende medisinske tilstanden. Eksempler på disse behandlingene inkluderer:

 • Kronisk hepatisk sykdom: ACE-hemmere, som Benazepril, Lisinopril og Ramipril
 • Virus Dell’Hepatitt C: A-Tocipherol eller Interferon-Alpha
 • Ikke-alkoholisk steatoepatitt: PPAR-Alpha Agonist

Mens forskere utfører mange tester for å prøve å finne narkotika som er i stand til å invertere effekten av leverfibrose, er det ingen rusmidler som er i stand til å gjøre det for øyeblikket.

Hvis en persons leverfibrose fremskrider opp til et punkt der leveren er veldig arret og ikke virker, er den eneste behandlingen av en person ofte for å motta en levertransplantasjon. Men ventelisten er lang for disse typer transplantasjon og ikke alle mennesker er kirurgiske kandidater.

Diagnose

Hepatisk biopsi

Tradisjonelt betraktet leger Hepatic Biopsi & # 8220; Gold Standard & # 8221; av tester for hepatisk fibrose. Dette er en kirurgisk prosedyre der en lege vil ta en prøve av stoff. En spesialist kjent som en patolog vil undersøke stoffet for tilstedeværelse av arr eller fibrose.

Forbigående elastografi

A’Et annet alternativ er en bildebehandlingstest kjent som forbigående elastikk. Dette er en test som måler hvor stiv leveren er. Når en person har hepatisk fibrose, gjør scarried celler leveren mer stiv. Denne testen bruker lavfrekvent lydbølger for å måle stivheten til levervev. Det er imidlertid mulig å ha falske positiver hvor levervevet kan se stivt ut, men en biopsi viser ikke lever arr.

Ikke-kirurgiske tester

Legene var imidlertid i stand til å bruke andre tester som ikke krever kirurgi for å bestemme sannsynligheten for at en person kan ha hepatisk fibrose. Disse blodprøver er generelt reservert for de med kronisk hepatitt C-infeksjoner som er mer sannsynlig å ha leverfibrose på grunn av deres sykdom. Eksempler er hyaluronatserum, matrise-1 metalloproteinaser (MMP) og vevsmetalloproteinaseinhibitor-1 (TIMP-1).

Legene kan også bruke tester som krever beregninger, som et aminotransferase-blodplateforhold (åpen) eller en blodprøve som heter fibräs som måler seks forskjellige markører av leverfunksjon og setter dem inn i en algoritme før du tildeler en poengsum. Imidlertid kan en lege vanligvis ikke bestemme scenen for leverfibrose basert på disse testene.

Ideelt sett vil en lege diagnostisere en person med hepatisk fibrose på et tidlig stadium når tilstanden er mer behandlingsbar. Men siden tilstanden vanligvis ikke forårsaker symptomer i de foregående fasene, diagnostiserer legene vanligvis ikke tilstanden før.

Komplikasjoner

Den viktigste komplikasjonen av hepatisk fibrose kan være levercirrhose eller en alvorlig helbredelse som gjør leveren så skadet at en person blir syk. Vanligvis tar dette lang tid, for eksempel i løpet av ett eller to tiår.

En person trenger leveren sin for å overleve fordi leveren er ansvarlig for å filtrere skadelige stoffer i blodet og av mange andre viktige oppgaver for kroppen. Til slutt, hvis en persons fibrose utvikler seg i cirrhosis og leverfunksjon, kan de ha komplikasjoner som:

 • ascites (alvorlig flytende oppbygging i # 8217; magen)
 • Hepatisk encefalopati (akkumulering av avfallsprodukter som forårsaker forvirring)
 • Epatorisk syndrom
 • Portal hypertensjon
 • Blødning fra varene

Hver av disse forholdene kan være dødelige for en person med leversykdom.

Outlook

Sekund Lancetten, Hepatisk cirrhose er en av de viktigste årsakene til døden i verden. Derfor er det viktig at en person er diagnostisert og behandlet for hepatisk fibrose så snart som mulig før den utvikler seg til levercirrhose. Fordi hepatisk fibrose alltid forårsaker symptomer, er dette vanskelig å gjøre. Noen ganger må leger vurdere en persons risikofaktorer, som overvekt eller en sterk drikker, i diagnostisering av fibrose og anbefaler behandlinger.