Hallusinasjoner: Typer, årsaker og diagnose

Hva er hallusinasjoner?

Hallusinasjoner er sensoriske opplevelser som virker ekte, men er skapt av ditt sinn. De kan påvirke alle fem av dine sanser. For eksempel kan du høre en stemme som ingen andre i rommet kan høre eller se en «8217; bilde som ikke er ekte.

Disse symptomene kan skyldes psykiske lidelser, bivirkninger av narkotika eller fysiske sykdommer som epilepsi eller alkoholforstyrrelse.

Du må kanskje besøke en psykiater, en nevrolog eller en generisk lege, avhengig av årsaken til hallusinasjoner.

Behandlingen kan inkludere stoffinntaket for å behandle en helsetilstand. Legen kan også råde deg til å vedta ulike atferdsmessige hvordan man drikker mindre alkohol og sover mer for å forbedre hallusinasjonene dine.

Typer av hallusinasjoner

Hallusinasjoner kan påvirke visningen, L’lukt, smak, # 8217; hørsel eller kroppsfølelser.

Visuelle hallusinasjoner

Visuelle hallusinasjoner innebærer å se ting som ikke er der. Hallusinasjoner kan forholde seg til objekter, visuelle mønstre, mennesker eller lys.

For eksempel kan du se en person som ikke er i rommet eller blinkende lys som ingen andre kan se.

Olfaktoriske hallusinasjoner

Olfaktoriske hallusinasjoner innebærer din følelse av # 8217; lukt. Du kan føle deg ubehagelig lukt når du våkner i midten av natten eller føler at kroppen din har en dårlig lukt når det ikke gjør det.

Denne typen hallusinasjon kan også inkludere dufter som du finner hyggelig, som blomsterens lukt.

Gustative hallusinasjoner

Gustative hallusinasjoner ligner olfaktoriske hallusinasjoner, men involverer smakfølelsen i stedet for # 8217;.

Disse smaker er ofte rare eller ubehagelige. Gustative hallusinasjoner (ofte med en metallisk smak) er et relativt vanlig symptom for personer med epilepsi.

Hørsel hallusinasjoner

Hørselshallusinasjonene er blant de vanligste typer hallusinasjoner. Du kan høre noen som snakker til deg eller forteller deg om å gjøre visse ting. Stemmen kan være sint, nøytral eller varm.

Andre eksempler på denne typen hallusinasjoner inkluderer L’høre lyder, som noen som går på loftet eller lyder gjentatte klikk eller skudd.

Trykk på hallusinasjoner

Taktile hallusinasjoner innebærer følelsen av berøring eller bevegelse i kroppen. For eksempel kan du føle at insekter kryper på huden din eller at dine indre organer beveger seg. Du kan også føle den imaginære touch av noens hender på kroppen din.

Hva forårsaker hallusinasjoner?

Psykiske helsemessige forhold

Psykiske sykdommer er blant de vanligste årsakene til hallusinasjoner. Schizofreni, demens og delirium er noen eksempler.

Bruk av stoffer

L’Bruk av stoffer er en annen årsak ganske vanlig for hallusinasjoner. Noen ser eller føler ting som ikke er etter å ha drukket for mye alkohol eller har tatt medisiner som kokain.

Også hallusinogene stoffer som L’LSD og PCP kan forårsake hallusinasjoner.

Mangelen på søvn

Ikke nok søvn kan også føre til hallusinasjoner. Du kan være mer utsatt for hallusinasjoner hvis du ikke sover i flere dager eller ikke sover nok i lange perioder.

Det er også mulig å oppleve hallusinasjoner umiddelbart før du sovner, kjent som hypnagogiske hallusinasjoner, eller umiddelbart før du våkner søvn, kjent som Ipnopompic hallusinasjoner.

Medisinering

Noen stoffer som antas for mentale og fysiske helsemessige forhold, kan også forårsake hallusinasjoner. Parkinsons sykdom, depresjon, psykose og narkotika for epilepsi kan noen ganger utløse symptomer på hallusinasjoner.

Andre forhold

Andre forhold kan også forårsake hallusinasjoner. Disse kan inkludere:

  • Høy feber, spesielt hos barn og eldre
  • migrene
  • Sosial isolasjon, spesielt hos eldre
  • anfall
  • Døvhet, blindhet eller synproblemer
  • Epilepsi (I noen tilfeller kan epileptiske kriser vise deg blinkende former eller lysende poeng)
  • Terminal sykdommer, for eksempel 3 (AIDS) -stadiet HIV, hjernekreft eller L’nyre og hepatisk insuffisiens

Hvordan diagnostisere hallusinasjoner?

Det beste å gjøre er umiddelbart ring legen din hvis du mistenker at dine oppfatninger ikke er ekte. Legen vil be om informasjon om symptomer og utføre en fysisk undersøkelse. Ytterligere tester kan inkludere en blod- eller urineksamen og kanskje en hjerneskanning.

Hvis du kjenner noen som har hallusinasjoner, ikke la det være alene. I noen tilfeller kan alvorlig, frykt og paranoia utløst av hallusinasjoner føre til farlige handlinger eller oppførsel.

Forblir alltid med personen og gå med henne fra legen din for følelsesmessig støtte. Du kan også kunne svare på spørsmål om deres symptomer og frekvensen som de forekommer.

Hvordan hallusinasjoner blir behandlet?

Legen din vil kunne gi deg den beste form for behandling når du har forstått hva hallusinasjonene dine forårsaker.

Medisinering

Behandling for hallusinasjoner vil avhenge av deres underliggende årsak. For eksempel, hvis du har hallusinasjoner på grunn av alvorlig alkoholavholdenhet, kan legen foreskrive medisiner som hjelper deg med å roe ditt nervesystem.

Men hvis hallusinasjonene er forårsaket av Parkinsons sykdom i en person med demens, kan samme type stoff ikke være nyttig, og andre stoffer kan brukes.

En nøyaktig diagnose er svært viktig for å effektivt behandle tilstanden.

Rådgivning

Rådgivning kan også være en del av din behandlingsplan. Dette gjelder spesielt hvis årsaken bak hallusinasjoner er en betingelse for mental helse.

Å snakke med en konsulent kan hjelpe deg med å forstå hva som skjer med deg bedre. En konsulent kan også hjelpe deg med å utvikle håndteringsstrategier, spesielt når du føler deg redd eller paranoid.

Hva kan jeg forvente lang sikt?

Gjenoppretting fra hallusinasjoner avhenger av årsaken. Hvis du ikke sover nok eller drikker for mye, kan disse oppføringene endres.

Hvis tilstanden din skyldes en psykisk lidelse, som schizofreni, kan ansette de riktige stoffene betydelig forbedre hallusinasjonene dine. Jeg ser umiddelbart en lege og etter en behandlingsplan, det er mer sannsynlig at du har et langsiktig positivt resultat.