Grå tenner: Diagnose, årsaker, behandling og mer

Del på Pinterest

Noen mennesker har tenner som er naturlig grå. Andre kan legge merke til at tennene blir grå. Dette kan skje i alle aldre, av en rekke grunner.

Alle tenner kan synes å gripe seg gradvis over tid. Men i noen tilfeller vil bare en tann bli grå.

I denne artikkelen vil vi undersøke årsakene til tennene og potensielle løsninger.

Hva forårsaker grå tenner på grunn av?

Mulige årsaker til grå tenner inkluderer:

 • Tetracyklin. Dette antibiotikumet kan gjøre de grå tennene hos barn hvis tenner ikke er helt utviklet. Dette er mer sannsynlig å forekomme hos barn under 8 år. Du kan også få grå tenner fra tetracyklin hvis moren din er under graviditeten.
 • Dental restaureringer. Materialene som brukes til å fylle hulrommene eller gjenopprette tennene, kan noen ganger forårsake tenner misfarging. Disse inkluderer metallkroner og sølvfyllinger.
 • Canal Drugs. Ledermix er en pasta som brukes under kanalen. De aktive ingrediensene er demecocyclinhydroklorid og triamcinolon acetonid. Disse ingrediensene kan gjøre brunette-grå ​​tenner. En annen kanalmedisin, ultracal xs, har samme effekt, men i mindre grad. Ultracal XS inneholder fotballhydroksyd.
 • Tenner traumer. Alt som avbryter blodstrømmen til tannen, kan forårsake død og # 8217; tannhåndtak. Tannen kan også utvikle grå flekker på grunn av et traumer. Tanntrauma kan ikke forårsake en fargeendring i flere måneder eller til og med år. Av denne grunn innser folk ikke alltid hva som forårsaket deres tenner.
 • Dental caries Forfall Det kan også forstyrre blodbanen til en tann, slik at den dør og blir grå.
 • Ufullkommen dentinogenese. Dette sjelden, En arvelig lidelse av tennerutvikling kan gjøre barnets tenner og de permanente blågråene vises. Det svekker også tenner, noe som gjør dem underlagt brudd.
 • Aldring. Tennene dine kan endre farge og vises blågrå, bare på grunn av aldring.

Hvordan betingelsene som forårsaker grå tenner diagnostiseres?

Tannlegen din vil evaluere tennene dine for å bestemme årsaken til grå farge. Du vil få en undersøkelse av tenner og tannkjøtt, så vel som røntgenstråler. I noen tilfeller kan tannlegen din også kjøre en masseprøve, for å lete etter tegn på nekrose av tannmassen eller døden til tannmassen.

Det er veldig viktig å konsultere en tannlege for grå tenner, siden en endring i tennens farge kan være et signal som tannen din dør.

En døende tann kan inneholde bakterier som kan spre seg, sette andre tenner i fare. Rotkanalen er den vanlige behandlingen for en død tann.

Hva er behandlingen for grå tenner?

Whitening behandlinger fungerer bedre på gule tenner i stedet for på grå. Men du kan fortsatt få gode resultater fra bleking behandlinger. Resultatene vil i stor grad avhenge av hvor mørket tennene dine er og hva som er gitt til dem.

Hvis tennene dine var farget fra tetracyklinbruken, kan det hende at blekningsbehandlinger ikke gir deg et jevnt resultat på alle tenner.

Snakk med tannlegen din av effektive behandlinger for deg. Ting å prøve kan inkludere:

 • Børsting med bleking tannkrem
 • børste med bleking for naturlige tenner, som natriumbikarbonat
 • Striping kit for tannbleking hjemme
 • Whitening kit hjemme forberedt av tannlegen din, som inneholder en bleking løsning og et fusjonert paradisk
 • Profesjonell tannbleking på kontoret, som generelt bruker mengder som er større enn aktive ingredienser som brukes i kits eller i hjemmestrimler og kan inkludere laserlysbehandlinger
 • Dental ansikter, som er semi-permanent tynn porselen eller kompositt harpiks kledning som tilpasser seg tennene

Hva du kan forvente hvis en tann blir grå

Grå tenner returnerer ikke til sin opprinnelige farge, med mindre de blir behandlet med blekemidler.

Hvis du ikke får de ønskede resultatene fra hjemmebehandling, kan tannlegen din gi deg whitening eller finér i studioet.

L & # 8217;

Tennene som blir grå bør undersøkes av en tannlege. Din tannlege kan avgjøre om en tann er død eller døende og vil gi deg beskjed om hva som er den beste behandlingen for dette.

Grå tenner som ikke er døende, kan ofte være klare eller bleket med hjemme- eller tannbehandlinger. Resultatene vil bli bestemt av hvor mørk tennene dine er og årsaken til misfargingen.