Gist: Risikofaktorer, årsaker og symptomer

Gastrointestinale Stromal Tumors (Gist) er svulster eller grupper av celler for dyrket i mage-tarmkanalen (GI). Symptomene på Gist Tumors inkluderer:

  • avføring
  • smerte eller irritasjon Alle & # 8217; Abdomen
  • Kvalme og oppkast
  • tarmobstruksjon
  • en masse i # 8217; magen du kan høre
  • tretthet eller følelse av stor tretthet
  • Føl deg veldig full etter å ha spist små mengder
  • Smerte eller vanskeligheter under svelging

Gastrointestinale kanalen er systemet som er ansvarlig for fordøyelsen og # 8217; absorpsjon av mat og næringsstoffer. Inkluderer esophagus, mage, tynntarmen og kolon.

Kjæringen starter i spesielle celler som er en del av det autonome nervesystemet. Disse cellene er plassert i muren av mage-tarmkanalen og regulerer muskulærbevegelsen for fordøyelsen.

De fleste gistformer i magen. Noen ganger danner de i # 8217; tynntarmen, men kornet som dannes i tykktarmen, i # 8217; esophagus og i endetarmen er mye mindre vanlige. Gister kan være skadelig og kreft eller godartet og ikke-kreft.

Symptomer

Symptomene avhenger av størrelsen på svulsten og hvorfra den er plassert. Av denne grunn varierer de ofte i alvorlighetsgrad og person til person. Symptomer som magesmerter, kvalme og tretthet overlapper med mange andre forhold og sykdommer.

Hvis du finner en av disse eller andre unormale symptomene, bør du snakke med legen din. Vil bidra til å avgjøre årsaken til symptomene dine.

Hvis du har risikofaktorer for GIST eller en annen tilstand som kan forårsake disse symptomene, må du sørge for at du nevner det til legen din.

Våre initiativer

Den eksakte årsaken til at gisten ikke er kjent, selv om det ser ut til å være et forhold med en mutasjon i # 8217; ekspresjon av kitproteinet. Kreft utvikler seg når cellene begynner å vokse uten kontroll. Mens cellene fortsetter å vokse ukontrollable, akkumuleres for å danne en masse som heter tumor.

Gangene starter i mage-tarmkanalen og kan vokse mot utendørs i nærbilde organer. De er ofte spredt til leveren og peritoneum (det membraniske belegget av bukhulen), men sjelden til de nærliggende lymfeknuter.

Risikofaktorer

Det er bare noen få risikofaktorer kjent for gister:

Alder

L & # 8217; Den vanligste alderen for å utvikle en gist er mellom 50 og 80 år. Selv om gruppen kan forekomme hos mennesker under 40 år, er de ekstremt sjeldne.

Gener

De fleste gist skjer tilfeldig og har ikke en klar årsak. Noen mennesker er imidlertid født med en genetisk mutasjon som kan føre til gist.

Noen av gener og forhold knyttet til GIST inkluderer:

Neurofibromatose 1: Denne genetiske sykdommen, også kalt von Recklinghausen (VRD) sykdom, er forårsaket av en defekt i NF1-genet. Tilstanden kan overføres av foreldre til barn, men er ikke alltid arvet. Folk med denne tilstanden gir større risiko for å utvikle godartede svulster i ømt nerver alder. Disse svulstene kan forårsake mørke flekker på huden og fregner alle & # 8217; lysken eller armhulen. Denne tilstanden øker også risikoen for å utvikle en gist.

Familie Gastrointestinal Stromale Cancer Syndrome: Dette syndromet er forårsaket mesteparten av tiden av et genabnorms kit som overføres av foreldre til barn. Denne sjeldne tilstanden øker risikoen for gist. Disse gistene kan danne seg i en yngre alder enn den generelle befolkningen. Folk med denne tilstanden kan ha mer gist i løpet av livet.

Mutasjoner i de nevnte dehydrogenasegenene (SDH): Folk født med mutasjoner i SDHB og SDHC-gener er til størst risiko for å utvikle gist. De er også til størst risiko for å utvikle en type svulst til nerver kalt paraganglioma.