Ghee vs smør: hva er sunnere?

Beskrivelse

Når du lager middag eller dessert, kan noen oppskrifter kreve smør. Smør legger til smak for bestemte retter og kan brukes som en erstatning av sautéed grønnsakerolje. Selv om å spise smør ikke nødvendigvis er skadelig for deg (med moderasjon), kan den avklare smør være et bedre alternativ avhengig av kostholdsbehovene dine.

Det klargjorte smør er en type klarert smør oppnådd ved oppvarming av smøret og tillater separasjonen av den flytende del og melk fra fettet. Godteri melk og blir et fast stoff, og den gjenværende oljen er klarert smør.

Denne ingrediensen ble brukt i indiske og pakistanske kulturer i tusenvis av år. Når det brukes i stedet for smør, har den avklare smøret flere fordeler.

Forskjellene mellom ghee og smør

Å forstå forskjellene mellom klarert smør og smør kan hjelpe deg med å bestemme hvilken ingrediens bruk under matlaging.

Det klargjorte smøret har et høyere røykpunkt enn smør, så det brenner ikke så fort. Dette er perfekt for å hoppe eller steke mat. Smør kan røyke og brenne ved 350 ° F (177 ° C), men det klargjorte smøret kan tåle temperaturer opp til 485 ° F (252 ° C).

Den avklare smøren produserer også mindre enn akrylamidtoksinet når de oppvarmes i forhold til andre oljer. L’Akrylamid er en kjemisk forbindelse som utvikler seg når matstoffer av stivelse er utarbeidet ved høye temperaturer. Denne kjemikalien har vært kjent Å øke risikoen for kreft i laboratoriedyr, men det er ikke klart hvis det også øker risikoen for kreft hos mennesker.

Siden det klarerte smøret skiller melken fra fettet, mangler denne erstatningen for smør med laktose, noe som gjør det bedre enn smør i tilfelle allergi eller følsomhet overfor meieriprodukter.

Når du velger mellom ghee og smør, er det også viktig å merke de forskjellige ernæringsmessige profiler for hver.

Det klargjorte smøret har en litt høyere fettkonsentrasjon enn smør og flere kalorier. En spiseskje av klarert smør har om 120 kalorier, Mens en spiseskje smør har om 102 kalorier. Forskjellene i fettinnholdet varierer i henhold til matprodusenten, men generelt har Ghee litt & # 8216; Mer. Her er en sammenbrudd:

Type fett for skje ghee smør mettet 10 g 7 g monoinsettet 3.5 g 3 g flerumettet 0.5 g 0.4 G

Forskjellene i fett og kalorier mellom ghee og smør er ubetydelige. Så, hvis du ser på ditt bidrag av fett og kalorier, velg en med hensyn til # 8217; andre kan ikke påvirke helsen din.

Hvilke sunne fettstoffer er?

Ulike typer fett skal inkluderes i et sunt kosthold. Enumettet fett og flerumettede fett bidrar til å opprettholde sunne kolesterolnivåer og tilby beskyttelse mot hjertesykdom. Disse essensielle fettsyrene kommer fra oliven, valnøtter, frø og fisk.

Selv mettet fett bør inkluderes i et sunt kosthold. Disse er kjent som faste fett fordi de blir faste ved romtemperatur. Mettet fett inkluderer produkter av animalsk opprinnelse som svinekjøtt, kylling og biff.

De Department of the United States Landbruk (USDA) Kostholdsretningslinjer anbefaler å begrense vårt mettede fettinntak. For mye kan det øke risikoen for hjertesykdommer og høyt blodkolesterol. For et sunt kosthold, skal ikke mer enn 35% av de totale daglige kaloriene komme fra fett, med mettet fett som består av mindre enn 10% av de totale daglige kalorier.

Kroppen bryter ned fett og bruker den til energi og andre prosesser. Umettede fett kan senke triglyserider og kolesterol, og derfor er de sunnere enn mettet fett. For mange mettede fettstoffer i blodet øker kolesterolet og forårsaker dannelsen av plaketter i blodkarene. Som et resultat blir det vanskeligere for blod og # 8217; oksygen beveger seg gjennom kroppen. Dette øker risikoen for hjerneslag og hjertesykdom.

Selv om umettede fett er sunnere, bør de konsumeres i moderasjon. For mye fett, bra eller dårlig, kan øke kolesterolet og risikoen for hjertesykdom og hjerneslag.

Hvordan lage mat med klarert smør

Det er flere måter å bruke det klarert smør under matlaging. På grunn av sitt høyeste røykpunkt, bruk det til å steke eller steke med høyere temperatur. Ghee har også en hasselnøtt smak, som skaper en søt aroma og legger til en unik smak til rettene. Du kan også prøve:

  • Helling smeltet klarert smør på popcorn eller sprøyting den på friske dampgrønnsaker eller cobs
  • Å forlate at den klarerte smøret hardes ved romtemperatur og distribuerer den på kjeks eller ristet brød
  • Legge til klarert smør til potten når de krypterer eggene for å hindre at de blir festet
  • Bruker avklart smør i stedet for smør for potetmos og bakt poteter
  • Spray Clarifisert smør på grønnsaker før steking for en karamellisert konsistens

Smør & # 8220; normal & # 8221; det gjør vondt?

Smør gjennomgår et dårlig slag, men det gjør ikke vondt helsen din hvis den forbrukes i moderasjon. Det er også et sunnere margarinalternativ. Det inneholder ikke transfett, som er hydrogenerte oljer som er tilstede i forskjellige typer matvarer som kjeks, kaker og kjeks. Transfett er forbundet med en høyere risiko for type 2 diabetes, obstruerte arterier og hjertesykdom.

Men mens smør kan gjøre alt bedre, L’Anbefalt daglig godtgjørelse er 6 ts.

L & # 8217;

Hvis du bare ser på kaloriene og # 8217; fettinntak, spiller det ingen rolle om du velger ghee eller smør. Deres ernæringsmessige profiler er nesten identiske. Men å fjerne melk fra klarert smør gir ekstra fordeler, eller # 8217; fravær av laktose og det høyeste røykpunktet.

Hvis du er følsom for laktose eller kokker ved høye temperaturer, er det klarert smør det beste valget. Den er tilgjengelig i matbutikker, naturlige matbutikker, økologiske gårder og online. Eller du kan opprette en av deg! Bare oppløs smøret i en panne over middels varme til den skiller seg i tre lag.