Genmodifisert laks i restauranter

FDA har godkjent genmodifisert laks fra et Indiana-selskap. Det kan være tilgjengelig på restauranter neste år, men du vet kanskje ikke at det blir servert.

Del på PinterestAquaAdvantage Salmon er det første genmodifiserte dyret som er godkjent for konsum i USA. Getty bilder

Genmodifisert laks dyrket i Indiana kan tilbys i kantiner og restauranter innen utgangen av neste år.

Den nye laksen, designet for å vokse i en mye raskere hastighet, krever 25 prosent mindre fôr og produseres i innlandet for å beskytte innfødte fiskebestander og marine økosystemer, ifølge tjenestemenn fra AquaBounty, selskapet som produserer fisken.

Laks er allerede lovlig for salg i Canada. Michele Henry, en matskribent med base i Toronto, beskrevet genmodifisert fisk som «smøraktig, lett, saftig. Akkurat som atlantisk laks skal være. «

Men det er ikke bare atlantisk laks.

Produktet, kalt AquAdvantage Salmon, er første genmodifiserte dyr godkjent til konsum i USA.

Genmodifisert laks er trygg?

«Forbrukere som ønsker å spise GM-laks når den er tilgjengelig, bør ikke bekymre seg», Gregory Jaffe, bioteknologiprosjektdirektør ved Senter for vitenskap i allmenn interesse, sa han til Healthline.

«Vi har en rekke genmodifiserte avlinger som har blitt dyrket i flere år i USA, og det er ingen bevis for at noen av disse har matsikkerhet, ernæring eller helseproblemer,» sa han.

Food and Drug Administration (FDA) regulerer genmodifisert (GM) laks som et «nytt dyrelegemiddel» under Mat-, narkotika- og kosmetikkloven.

Selv om det ikke akkurat var appetittvekkende, sa Jaffe at vurderingen har «fordeler inkludert svært høye sikkerhetsstandarder».

Sikkerhetsstandarder hjelper dagens forbrukere, men hvordan Kristin Kirkpatrick, MS, RDN, forfatter av «Mager lever«, understreker han,» Vi har ennå ikke spesifikke data eller langtidsdata om skaden av GMO «.

«Vi trenger mer tid for å finne ut om en GM-fisk vil ha en positiv eller negativ innvirkning på helsen,» sa han til Healthline.

Forskjellen på et gen

De genmodifisert laks jeg er 99.99 986 % atlantisk laks med en klype promotor av havørtling-genet og et veksthormongen fra Chinook-laksen.

«Genmodifikasjonskomponenten går ut på å trekke ut et veksthormongen fra Chinook-laksen og sette det inn i den genetiske sekvensen til atlantisk laks (den typen som vanligvis er oppdrettet for salg i Canada), slik at den vokser raskere. og er klar for salg i mindre tid, » Andy De Santis, RD, en vekttapspesialist fra Toronto, Canada, fortalte Healthline.

Å endre et gen betyr blandede ting for eksperter.

«Det er virkelig ikke et annet dyr i USA i en lignende situasjon for å sammenligne dette,» sa Kirkpatrick. «Siden veksten her er forårsaket av genetisk variasjon, kan vi ikke si sikkert hvordan dette vil påvirke næringstettheten.».

«Det er fortsatt for tidlig å si om tilstedeværelsen av GMO i en matvare vil gjøre den maten sunnere eller mindre sunn generelt,» la han til.

«FDA har kommet til den konklusjon at det ikke er noen bekymringer om matsikkerhet eller helseproblemer og ingen ernæringsmessige forskjeller mellom GM-laks og dens konvensjonelle motpart,» sa Jaffe.

Men det betyr ikke at all genmanipulert teknologi er bekymringsfri. Jaffe advarer om at denne teknologien bør ses nærmere på fra sak til sak.

«Så selv om dette ikke er en ultrafarlig teknologi eller prosess og vil resultere i mange lønnsomme produkter, må hvert fremtidig produkt undersøkes og evalueres individuelt,» sa han.

Fremtiden til GM-laks

Mens «forbrukermistanken fortsatt er høy,» sa Kirkpatrick, «utdanning vise at bekymringene som mange enkeltpersoner kan ta opp kanskje ikke er basert på vitenskap «.

Men selv det teller kanskje ikke så mye. Etter å ha nådd markedsstørrelse, kan forbrukere spise GM-laks i kantiner og restauranter uten å vite det.

«Restauranter er unntatt fra obligatorisk avsløring, og dette er vanlig,» sa Jaffe.

Kun produsentene av det ferdige matproduktet er pålagt å opplyse om laksen er genmodifisert.

«Restauranter er unntatt fra praktisk talt alle føderale merkekrav. Du kan gå på en restaurant i dag og de forteller deg ikke hvor kyllingen din kommer fra eller hva som var i kyllingretten når det gjelder ingredienser, sa Jaffe.

Det er imidlertid ikke slik at forbrukerne bare spiser GM-laks. I virkeligheten er det stikk motsatt, ifølge Jaffe.

«Du må faktisk lete hardt for å finne genmodifisert laks,» sa han. «Noen informasjon gir inntrykk av at man må prøve å unngå genmodifisert laks. Det er motsatt. «

«Hvis du vil ha det, må du strebe etter å finne det. Vi snakker om en veldig liten mengde – en dråpe i bøtta med all laksen som blir konsumert, sa Jaffe.