Geloner på fingre av hender, føtter og føtter: årsaker, bilder, behandling

Hva er gelonene?

Gelonene er små lesjoner forårsaket av # 8217; betennelse i små blodkar etter eksponeringen for den kalde luften;. De er ofte smertefulle og har en tendens til å slå huden på hender og føtter. Andre navn for denne tilstanden inkluderer pernio, pennis og vaskulær forstyrrelse indusert av kulde.

Fortsett å lese for å lære mer om hvorfor de oppstår og hvordan å bli kvitt deg.

Hva er symptomene?

Gelonene er flekker av hud som virker hovent og rød eller noen ganger blå. På grunn av hevelse, kan de virke skinnende.

Andre symptomer inkluderer:

 • Sviende følelse
 • blinkers
 • klø

Hva forårsaker dem?

Kulden kan forårsake innsnevring av små blodkar i nærheten av hudoverflaten. Når du har varmet opp, kan disse små vasene utvide for fort. Dette kan forårsake blodlekkasje i nærliggende vev, noe som resulterer i hevelse. Hevelsen irriterer derfor nervene i det berørte området, noe som forårsaker smerte.

Legene er ikke sikre på hvorfor dette skjer, men kan være relatert til en uvanlig reaksjon på kulde- og oppvarmingseksponering.

Det er risikofaktorer?

Selv om det ikke er klart nøyaktig hva gelonene forårsaker, er det noen ting som kan øke risikoen for å utvikle dem.

Noen risikofaktorer for gelenoner inkluderer:

 • Klær for stramt eller forlater huden utsatt for forhold for kaldt og fuktighet
 • Lever i et vått klima
 • røyk
 • være kvinne
 • veier ca 20 prosent mindre eller mer av sunn vekt for din høyde
 • Dårlig sirkulasjon
 • lupus
 • Ha Raynaud-fenomenet, som kan forårsake sine egne typer sår

Hvordan diagnostisert er diagnostisert?

Legen kan vanligvis diagnostisere gelonene under en grunnleggende fysisk undersøkelse. Du kan også stille deg noen spørsmål om nyere eksponering for et uvanlig kaldt eller fuktig klima. I sjeldne tilfeller kan de bestemme seg for å utføre en biopsi av det interesserte området. Dette innebærer å fjerne en liten prøve av stoff og mikroskopobservasjon for tegn på eventuelle underliggende forhold, for eksempel hudkreft.

Hvis du allerede har hatt gelenoner, vil du sannsynligvis gjenkjenne dem alene. Men hvis du aldri har hatt dem før, er det bedre å konsultere legen din for å sikre at det ikke er litt og # 8217; andre, som den kalde urticaria eller vasculitten.

Hvis dette er en ny opplevelse for deg, kan legen din kanskje utelukke eventuelle potensielle relaterte forhold, for eksempel lupus eller et sirkulasjonsproblem, som krever behandling.

Hvordan de blir behandlet?

Gelonene går vanligvis bort fra seg selv innenfor en eller tre uker. I mange tilfeller vil symptomene begynne å synke når du varme opp. Hvis du lider av kløe pågår, kan legen din foreskrive en kortikosteroidkrem for å redusere betennelse. Hvis du har dårlig sirkulasjon eller diabetes, kan dine geloner kanskje ikke helbrede godt.

I noen tilfeller kan legen også foreskrive blodtrykksmedisiner for å åpne små potter i nærheten av hudoverflaten. Dette vil også bidra til å redusere betennelse og smerte.

Du kan være i stand til å forhindre chelter ved å beskytte hender og føtter fra # 8217; kald eksponering.

Vend alltid til legen hvis symptomene varer i mer enn tre uker, smerte er seriøs eller det ser ut til at det ikke er bedre.

C & # 8217; er noe jeg kan gjøre hjemme?

Mens det vanligvis er bedre å la gelenonene gjøre kurset, er det noen ting du kan gjøre hjemme for å lindre symptomene. Så snart du vet symptomene, prøv å varme sakte L & # 8217; berørt område som setter den under et teppe. Unngå å bruke direkte varme for å varme opp området for raskt, kan forverre symptomene.

Også unngå å massere eller gni området. Selv om dette kan virke som en god måte å sakte varme i området, kan det øke irritasjonen og betennelsen. Som gelenoner helbrede, påfør en delikat og luktfri lotion på # 8217; området for å holde huden hydrert. Dette er spesielt viktig hvis dine gelenoner har blærer. Å holde huden ren og hydrert vil redusere risikoen for å utvikle en & # 8217;.

Hva er perspektivet?

Gelonene kan være smertefulle og ubehagelige, men vanligvis forårsaker de ikke langsiktige helseproblemer. I de fleste tilfeller heler de alene i løpet av noen få uker. Hvis du tar dem ofte, synes de ikke å helbrede, du tror de kan bli smittet, eller ta dem i varme årstider, fikse en avtale med legen din. Du kan ha en underliggende tilstand som krever behandling eller symptomene dine kan være forårsaket av noen få «8217; andre.