Gallekanalkreft (kolangiokarcinom): årsaker, symptomer og mer

Oversikt over kolongiacarcinoma

Colengiacarcinoma er en sjelden og ofte dødelig kreft som påvirker galle leger.

Gallekanaler er en serie rør som bærer fordøyelsessaften kalt galle fra leveren (hvor den er produsert) til galleblæren (hvor den er lagret). Fra galleblæren bærer kanalene gallen All’tarmene, hvor det bidrar til å bryte ned fett i maten du spiser.

I de fleste tilfeller manifesterer Colangiocarcinom seg i de delene av de biliske kanalene som er utenfor leveren. Sjelden kan kreft vokse i kanalene som er lokalisert i leveren i leveren.

Typer kolangiokarcinom

Svært ofte er kolangiokarcinomer en del av familien av svulster kjent som adenokarcinomer, som kommer fra kjertelvev.

Mindre vanlig, de er squamous cellekarcinomer, som utvikler seg i squamous celler som samarbeider fordøyelseskanalen.

Tumorer som utvikler seg utenfor leveren har en tendens til å være ganske liten. De i leveren kan være liten eller stor.

Hva er symptomene på kolangiokarcinom?

Dine symptomer kan variere avhengig av posisjonen til svulsten, men kan inkludere følgende:

 • L’gulsott, som er huden guling, er det vanligste symptomet. Dette kan utvikle seg i en første eller avansert fase, avhengig av kreftstedet.
 • De kan utvikle mørke urin og pallidstoler.
 • Det kan forekomme kløende og kan skyldes gulsott eller kreft.
 • Du kan ha smerte ALLE’Abdomen som trenger opp til baksiden. Dette har en tendens til å forekomme med utviklingen av kreft.

Ekstra sjeldne, men alvorlige bivirkninger kan inneholde utvidelse av leveren, milten eller galleblæren.

Du kan også ha flere generelle symptomer, for eksempel:

 • frysninger
 • feber
 • tap av Appetit
 • Vekttap
 • utmattelse

Hva er årsakene til kolangiokarcinom?

Legene forstår ikke hvorfor Colangiocaroma utvikler seg, men du tror at 8217; kronisk betennelse i gallekanaler og kroniske parasittiske infeksjoner kan spille en rolle.

Hvem er i fare for kolangiokarcinom?

Det er mer sannsynlig å utvikle kolangiokarcinom hvis du er mann eller du er over 65. Noen forhold kan øke risikoen for denne typen kreft, inkludert:

 • Infeksjoner fra hepatiske trematøse (parasittiske retter)
 • Gallekanalinfeksjoner eller kronisk betennelse
 • Ulcerøs kolitt
 • Eksponering for kjemikalier brukt i sektorer som flyproduksjon
 • Sjeldne forhold, som primær sclerosing colangitis, hepatitt, lynch syndrom eller biliær papillomatose

Hvordan kolangiokaromen er diagnostisert?

Legen vil utføre en fysisk undersøkelse og kunne trekke blodprøver. Blodprøver kan kontrollere leveren av leveren og kan brukes til å søke etter stoffer som kalles tumormarkører. Tumormarkørnivåer kan øke hos personer med kolangiokarcinom.

Du kan også trenge bildeskanninger som en ultralyd, en tac og en magnetisk resonans. Disse gir bilder av dine galledokumenter og omkringliggende områder og kan avsløre svulster.

Imaging Scanes kan også hjelpe å kjøre kirurgbevegelser for å fjerne en stoffprøve i den som kalles Imaging Assisted Biopsy.

Noen ganger utføres en prosedyre som en ColangiopanCreatography Endoskopisk retrograd (ERCP). Under ERCP passerer kirurgen et langt rør med et kamera i halsen og i den delen av # 8217; tarmen hvor galle legene åpne. Kirurgen din kan injisere fargestoffet i gallekanaler. Dette hjelper kanalene til å vises tydelig på en røntgen, avslørende blokk.

I noen tilfeller tar en sonde også ultralydfotografier i # 8217; område av gallekanaler. Dette kalles endoskopisk ultralyd.

I testen kjent som perkutan transpatisk kolangiografi (PTC), utfører legen røntgenstråler etter å ha injisert tinkturen i leveren og i gallekanalene. I dette tilfellet injiserer de fargestoffet direkte i leveren gjennom huden på huden; magen.

Hvordan ColangiOcaroma behandles?

Behandlingen vil variere i henhold til posisjonen og størrelsen på svulsten, til formidling (metastatisering) og tilstanden til generell helse.

Kirurgi

Kirurgisk behandling er det eneste alternativet som gir en kur, spesielt hvis kreft har blitt diagnostisert tidlig og ikke har spredt seg utover leveren eller bilgatene. Noen ganger, hvis en svulst fortsatt er begrenset til gallekanalene, kan det bare være nødvendig å fjerne kanalene. Hvis kreften har spredt seg utover kanalene og i leveren, kan det være nødvendig å fjerne en del eller hele leveren. Hvis hele leveren må fjernes, trenger du en levertransplantasjon for å erstatte den.

Hvis kreften din har invadert naboorganer, kan en whipple-prosedyre utføres. I denne prosedyren fjerner din kirurg:

 • Gallekanaler
 • galleblære
 • Bukspyttkjertelen
 • Deler av magen og # 8217; tarmene

Selv om kreften din ikke kan behandles, kan du sende inn kirurgi for å behandle kanaler hindret og lindre noen av symptomene dine. Vanligvis legger kirurgen et rør for å holde kanalen åpen eller opprette en bypass. Dette kan hjelpe deg med å kurere gulsott. En blokkert del av tarmen kan også behandles kirurgisk.

Du må kanskje motta kjemoterapeutiske eller strålebehandlingsbehandlinger etter intervensjonen.

Hva er det langsiktige perspektivet for folk med kolangiokarom?

Hvis du helt kan fjerne svulsten, har du en sjanse til å bli kurert. Ditt perspektiv er generelt bedre hvis svulsten ikke er i leveren.

Mange mennesker er ikke egnet for kirurgi som fjerner kreft ved å fjerne alt eller en del av leveren eller gallekanalen. Dette kan skyldes at kreft er for avansert, det har allerede metastatisert eller er i en ustoppelig stilling.