Gallberegninger: Symptomer, årsaker, risiko, behandling, kosthold og mer

Hva er galleberegningene?

Din galleblære er et lite organ under leveren i # 8217; magen øverst til høyre. Det er en pose som lagrer gallen, en gulgrønn væske som hjelper fordøyelsen. De fleste galleberegninger danner når C’Det er for kolesterol i gallen.

Bilder av gallesteoner

Våre initiativer

Sekund Harvards helsepublikasjoner, L’80% av galleberegninger består av kolesterol. L’Mer 20 prosent av galleberegninger består av fotball og bilirubin salter.

Du vet ikke nøyaktig hva dannelsen av galleberegninger forårsaker, selv om det er noen teorier.

For mye kolesterol i gallen

Å ha for kolesterol i gallen kan føre til gule kolesterolberegninger. Disse harde steinene kan utvikle seg hvis leveren din produserer mer kolesterol enn din galle kan oppløse.

For mye bilirubin i gallen

Bilirubin er en kjemikalie produsert når leveren ødelegger gamle røde blodlegemer. Noen forhold, som leverskade og noen blodsykdommer, gjør leveren mer bilirubin enn det skal. Pigmentets gallestein danner når galleblæren ikke er i stand til å bryte ned overflødig bilirubin. Disse harde steinene er ofte mørkebrune eller svarte.

Konsentrert galle på grunn av en full galleblær

Din galleblære trenger å tømme din galle for å være sunn og fungerer som den skal. Hvis det ikke klarer å tømme sitt gallinnhold, blir gallen overdreven konsentrert, noe som forårsaker dannelsen av beregninger.

Symptomer

Galdeberegninger kan forårsake smerte i # 8217; magen øverst til høyre. Fra tid til annen kan du begynne å ha smerte i galleblæren når du spiser fettrike matvarer, som stekte matvarer. Smerte varer vanligvis ikke mer enn noen få timer.

Du kan også oppleve:

 • kvalme
 • Han retched
 • Mørk urin
 • Leirefarge avføring
 • mageknip
 • utbrudd
 • diaré
 • fordøyelsesbesvær

Disse symptomene er også kjent som en galle colrium.

Asymptomatiske galleberegninger

Galleberegninger selv forårsaker ikke smerte. Snarere oppstår smerte når galleberegninger blokkerer gallebevegelsen fra galleblæren.

Sekund American College of Gastroenterology, L’80% av People Ha & # 8220; stille galleberegninger & # 8221;. Dette betyr at de ikke føler smerte eller har symptomer. I disse tilfellene kan legen oppdage galdeberegningene fra røntgenstråler eller under en kirurgisk intervensjon, ALL’Abdomen.

Komplikasjoner og langsiktig risiko

Akutt cholecystitis

Når en galleberegning blokkerer ledningen der gallen beveger seg fra galleblæren, kan forårsake betennelse og infeksjon i galleblæren. Dette er kjent som akutt cholecystitis. Er en medisinsk nødsituasjon & # 8217.

Risikoen for å utvikle akutt cholecystitt fra symptomatiske galdeberegninger er 1 prosent 3.

Symptomene forbundet med akutt cholecystitis inkluderer:

 • Intens smerte på toppen av magen eller i den sentrale delen av høyre bak
 • feber
 • frysninger
 • tap av Appetit
 • Kvalme og oppkast

Kontakt lege umiddelbart hvis disse symptomene varer mer enn 1 eller 2 timer, eller hvis du har feber.

Andre komplikasjoner

Ikke-behandlede galleberegninger kan forårsake komplikasjoner som:

 • gulsott, en Yellowstal Tint på huden eller øynene
 • Cholecystitis, A’Gallbladder infeksjon
 • Colangitt, A’gallekanalinfeksjon
 • Sepsis, A’blodinfeksjon
 • Betennelse i bukspyttkjertelen
 • galleblærer kreft

Risikofaktorer for galleberegninger

Mange risikofaktorer for galleberegninger er knyttet til kostholdet, mens noen faktorer er ukontrollable. Ukontrollable risikofaktorer er ting som alder, rase, kjønn og familiehistorie, som ikke kan endres.

Risikofaktorer knyttet til livsstils ukontrollable risikofaktorer Medisinsk risikofaktorer er overvektige eller overvektige å være en kvinne med cirrhose Følg et høyt fett diett eller kolesterol eller dårlig fiber av indianer eller meksikansk-amerikansk som er gravid, har et raskt vekttap på kort tid av tiden å ha en familiehistorie av galdeberegninger antagelse om visse stoffer til å senke kolesterol som har diabetes mellitus på 60 år eller mer for å ta medisiner som har et høyt østrogeninnhold

Selv om narkotika kan øke risikoen for gallestein, må du ikke slutte å ta dem med mindre de har diskutert det med legen din og få godkjenning.

Hvordan diagnostisert er diagnostisert

Legen vil utføre en fysisk undersøkelse som inkluderer øye- og hudkontroll for synlige fargeendringer. En gulaktig farge kan være et tegn på gulsott, resultatet av for mye bilirubin i kroppen din.

L’Eksamen kan føre til bruk av diagnostiske tester som hjelper legen til å se alle «8217; inne i kroppen din. Disse testene inkluderer:

Ultralyd: A’ultralyd produserer bilder av’Abdomen. Det er den foretrukne bildebehandlingsmetoden for å bekrefte tilstedeværelsen av galleberegninger. Det kan også vise anomalier assosiert med akutt cholecystitis.

Abdominal TC Scan: Denne bildeprøven kjøper bilder av leveren og bukregionen.

Skanning med galleblærerradionuklider: Denne viktige skanningen tar omtrent en’nå skal fylles ut. En spesialist injiserer et radioaktivt stoff i blodårene. Stoffet beveger seg gjennom blodet til leveren og galleblæren. Under en skanning kan den avsløre bevis som tyder på en [8217; infeksjon eller blokkering av beregninger galle.

Blodprøver: Legen kan foreskrive blodprøver for å måle mengden bilirubin i blodet. Testene bidrar også til å bestemme leverandøren av leveren.

ColangiopanCreatography Endoskopisk retrograd (ERCP): ERCP er en prosedyre som bruker et kamera og røntgenstråler for å undersøke problemer i galle- og bukspyttkjertelkanaler. Hjelp legen til å se etter galleberegninger blokkert i gallekanalen.

Finn en lege for galleberegninger

Hvis du er på utkikk etter leger med den største opplevelsen i behandlingen av galleberegninger, bruk det medisinske søkeverktøyet nedenfor, levert av vår aminopartner. Du kan finne de mest erfarne legene og filteret i henhold til din forsikring, plassering og andre preferanser. Amino kan også hjelpe deg med å bestille avtalen din gratis.

Hvordan galleberegningene behandles?

Mesteparten av tiden trenger du ikke omsorg for biliose beregninger med mindre du forårsaker smerte. Noen ganger kan du passere galleberegningene uten å realisere det. Hvis du føler smerte, vil legen din trolig anbefale kirurgi. I sjeldne tilfeller kan narkotika brukes.

Hvis du har høy risiko for kirurgiske komplikasjoner, kan et dreneringsrør settes inn i galleblæren gjennom huden. Din operasjon kan bli utsatt til risikoen din reduseres ved å behandle dine andre medisinske forhold.

Naturlige behandlinger og hjemmemedisiner

Hvis du har galleberegninger og ingen symptomer, kan du gjøre noen endringer i livsstilen.

Forslag til helsen til galleblæren

 • Hold en sunn vekt.
 • Unngå et raskt vekttap.
 • Følg et antiinflammatorisk kosthold.
 • Gjør regelmessig fysisk aktivitet.
 • Få kosttilskuddene godkjent av legen din.

Noen kosttilskudd du kan anta å inkludere vitamin C, jern og lecithin. En å gjennomgå Han oppdaget at vitamin C og lecitin kan redusere risikoen for gallestein. Snakk med legen din om riktig dosering av disse kosttilskuddene.

Noen mennesker anbefaler blæren vasker, som innebærer fast og deretter olivenoljeinntaket og sitronsaft for å bidra til å overta galleberegninger. Det er ikke noe bevis på at denne funksjonen og kan til og med føre til at gallekalkene i gallekanalen.

Kirurgi

Legen din må kanskje utføre en laparoskopisk fjerning av galleblæren. Dette er en felles kirurgi som krever generell anestesi. Kirurgen vil vanligvis utføre 3 eller 4 graveringer i # 8217; Abdomen. Deretter vil de sette inn en liten enhet som er opplyst i en av snittene og fjerne forsiktig galleblæren.

Kommer vanligvis hjem på dagen for intervensjonen eller neste dag hvis du ikke har noen komplikasjoner.

Myke eller vandige avføring kan oppstå etter fjerning av galleblæren. Fjernelsen av en galleblære innebærer omadressering av galle fra leveren ALL’Tenuous tarmen. Gallen går ikke lenger gjennom galleblæren og blir mindre konsentrert. Resultatet er en avføringsmiddel som forårsaker diaré. For å behandle dette problemet, følg et fettfattig diett for å frigjøre mindre galle.

Ikke-kirurgiske behandlinger

Narkotika brukes ikke lenger, fordi laparoskopiske og robotte teknikker gjør kirurgi mye mindre risikabelt enn før.

Men hvis du ikke kan gjennomgå kirurgi, kan du ta Ursodiolo (Aktiveall, Urso) for å oppløse galleberegninger forårsaket av kolesterol. Du må ta denne medisinen fra 2 til 4 ganger om dagen. Narkotika kan ta flere år for å eliminere galleberegninger og gallestein kan danne igjen hvis behandling er avbrutt.

Shock D & # 8217 Lithotripsy er en’annet alternativ. En co-streik er en maskin som genererer bølger D’sjokk som krysser en person. Disse bølgene D’Bump kan ødelegge galleberegninger i mindre stykker.

Mat å unngå

For å forbedre tilstanden din og redusere risikoen for gallestein, prøv disse forslagene:

 • Reduser fettinntaket og velg fettfattige matvarer når det er mulig. Unngå mat rik på fett, fett og stekt.
 • Legg til fibre i kostholdet ditt for å gjøre intestinale bevegelser mer solide. Prøv å bare legge til en del av fiber om gangen for å hindre at gassen blir dannet for å spise overflødig fiber.
 • Unngå kjente matvarer og drikke for å forårsake diaré, inkludert koffein som inneholder drinker, høyfattige meieriprodukter og veldig søte matvarer.
 • Gjør flere små måltider om dagen. Mindre måltider er lettere å fordøye for kroppen.
 • Drikk en tilstrekkelig mengde vann. Det er omtrent 6-8 glass om dagen.

Hvis du skal gå ned i vekt, gjør det sakte. Prøv å miste ikke mer enn to pund i uken. Et raskt vekttap kan øke risikoen for galleberegninger og andre helseproblemer.

Hva kan jeg forvente lang sikt?

Hvis du trenger kirurgi for å fjerne galleblæren eller beregningene i galleblæren, er utsiktene ofte positive. I de fleste tilfeller av fjerning av steiner, returnerer steinene ikke.

Men hvis du ikke har kirurgi, kan gallesteinene komme tilbake. Dette er sant selv når du har tatt medisiner for å oppløse galleberegninger.

Du trenger ikke omsorg hvis gallsteinene dine ikke forårsaker symptomer. Men du vil kanskje gjøre endringer i livsstilen for å hindre dem i forstørret og forårsake problemer.