Forvaltning av bivirkningene av kjemoterapi: kvalme, immunsystem og mer

1. Hva er de vanligste bivirkningene av kjemoterapi?

Bivirkningene av kjemoterapi varierer avhengig av de spesifikke legemidlene som brukes. Forskjellige individer kan reagere annerledes på samme behandling.

Noen mennesker kan oppleve alle kjente bivirkninger av en bestemt kjemoterapeutisk behandling, mens andre kan oppleve bare noen få. Bivirkninger kan også variere i alvorlighetsgrad i forskjellige personer.

Enten de er milde eller alvorlige, kan de fleste bivirkninger behandles med narkotika. Legen din eller sykepleieren vil være den beste ressursen for informasjon om bestemte bivirkninger knyttet til behandlingen.

Husk at kjemoterapi fungerer systemicly. Kjemoterapi har formålet med å skade cellene i divisjonen, men stoffet kan ikke si forskjellen mellom normale celler og kreftceller. Det er derfor den ufrivillige konsekvensen av kjemoterapi er skade på sunne celler og de resulterende bivirkningene.

De fleste av bivirkningene av kjemoterapi er reversibel og kortsiktig. Normale stoffer kan ly og korrigere de fleste skader. Tabellen nedenfor gir en generell sammendrag av de vanligste bivirkningene av kjemoterapi.

Type eller posisjon på Sintomon (e) Hår, Hud og Nails & # 8211; Tap av hår på hodet og kroppen
& # 8211; Følsomhet og tørrhet i huden
& # 8211; Skjøre negler, lave røde blodlegemer eller anemi & # 8211; Mangel på pusten og Pallor
& # 8211; Tretthet og svakhet
& # 8211; tretthet
& # 8211; Lav abdominal energi, gastrointestinal system, hele kroppen & # 8211; kvalme
& # 8211; Han retched
& # 8211; hjerne diaré / sinn & # 8211; Endringer i minnet, i konsentrasjon og i måten du tenker på
& # 8211; kalt også & # 8220; chemo hjerne & # 8221; O & # 8220; Chemo Fog & # 8221; Blodcellefall eller lavt antall blodplater og # 8211; blåser lett
& # 8211; Blod fra nesen eller blødende tannkjøttet under tennene børsting & # 8211; nummenhet eller prikking til hender og føtter & # 8211; Lavt antall hvite blodlegemer i benmarg og # 8211; stigende risiko for sårinfeksjoner og sår i munnen & # 8211; tap av Appetit
& # 8211; Endringer i smak

2. Hvor mye tid må jeg vente på å legge merke til bivirkningene etter å ha startet kjemoterapi?

Det avhenger av ditt spesifikke kjemoterapi regime. For eksempel kan bivirkninger variere basert på typen medikamenter og behandlingsdosen.

For noen mennesker er kvalme den første bivirkningen de opplever. Kvalme kan bemerkes noen dager etter den første dosen av kjemoterapi.

Det tar tid fordi kjemoterapi sprer seg inn i kroppen din. Sunn og normale celler divider og vokser i henhold til et program. Dette betyr at tydelige bivirkninger, som for eksempel hårtap, bare kan bli lagt merke til etter forskjellige kjemoterapi-sykluser.

Selv om bivirkningene av kjemoterapi generelt forventes, vil ikke alle føle seg dårlig. Hvis kjente bivirkninger avhenger av hvordan kroppen din reagerer på stoffet. Legen eller sykepleieren er den beste personen å stille spørsmål om hvor lenge og hvor lenge de kan vare bivirkningene av behandlingen.

3. Hva er behandlingsalternativene for styring av kvalme fra kjemoterapi?

Kvalme fra kjemoterapi, generelt, er en følelse av ubehag. Dette kan generelt styres med anti-sykdommedisiner, også kjent som antiemetikk.

Antiemetikken er utformet for å bli tatt under en kjemoterapi syklus og fortsetter regelmessig, selv når symptomene er forsvunnet. Legemidlet er mye mer effektivt for å hindre sykdommen enn å stoppe den når den starter.

I noen tilfeller kan et stoff som er bestemt til å behandle en bivirkning, faktisk forårsake bivirkninger i seg selv. Disse er ofte milde og midlertidige.

Hvis du er interessert i alternative måter å administrere kvalme, utenfor reseptbelagte legemidler, er det noen alternativer:

 • Prøv å lage et lite måltid noen timer før kjemoterapi, men ikke umiddelbart før.
 • Snakk med legen din eller sykepleier med høy kalori drikkealternativer for å håndtere kvalme.
 • Unngå mat rik på fett eller mat med sterk lukt.
 • Drikk nok væsker for å unngå dehydrering.
 • For noen mennesker hjelper drikke karbonerte væsker med kvalme.

Ikke prøv urteprodukter eller andre alternative produkter for å administrere kvalme uten først å ha advart legen din. Det er også en god ide å unngå favorittmatvarer under kjemoterapibehandling, for ikke å utvikle dårlige foreninger. Dette er spesielt viktig for barn.

4. Hvordan kjemoterapi påvirker immunforsvaret mitt? Det er trinn jeg kan gjøre for å støtte mitt immunsystem under kjemoterapi?

Avhengig av det spesifikke kjemoterapi-regimet, kan immunforsvaret påvirkes av behandlingen. En mulig bivirkning av kjemoterapi er en økning i risikoen for infeksjon.

Hvite blodlegemer er en del av immunforsvaret ditt som kan påvirkes av kjemoterapi. Hvite blodlegemer kjemper infeksjoner kalles nøytrofiler. Når antall nøytrofiler i blodet er lavt, er kroppen mer sårbar for infeksjoner. Dette kalles nøytropeni.

Helsesektoren din vil bruke laboratorietester for å overvåke immunforsvaret før, under og etter behandling av kjemoterapi. Legen din eller sykepleieren vil sjekke din & # 8220; absolutt antall neutrofiler (ANC) & # 8221; For å se om det er en del av et normalt intervall.

Neutrofiler teller mindre enn 1000 per mikroliter og i alvorlige tilfeller, Mindre enn 500 for blodmikroliter, Angi nøytropeni. Til disse tellene er risikoen for infeksjon høy.

Hvis du er diagnostisert med Neutropeni, er kroppen din i fare for hyppige infeksjoner. Det er imidlertid måter å redusere risikoen på:

 • Øvelse A’streng hygiene, hvordan å vaske hendene regelmessig.
 • Unngå overfylte områder eller ha på seg en ansiktsmaske hvis du må gå til overfylte steder.
 • Være våken mattrygghet på grunn av risikoen for patogene agenter av mat opprinnelse.

Matsikkerhet er spesielt viktig under kjemoterapi. Husk at bakterier har en tendens til å vokse i mat ved romtemperatur, rik på karbohydrater og fuktige.

5. Hva er de vanligste behandlingsalternativene for å administrere ulike bivirkninger av kjemoterapi?

Det er ingen medisiner for å behandle alle bivirkninger. Følgende generelle behandlingsalternativer brukes ofte til å administrere noen av bivirkningene av kjemoterapi:

 • Reseptbelagte legemidler kan brukes til å sikte på bestemte bivirkninger. For eksempel, for å hjelpe kroppen å regenerere nøytrofiler og redusere risikoen for infeksjon, kan legen foreskrive vekstfaktorer, som Pegfilgrastim (Neulasta) eller Filgrastim (Neupogen).
 • Komplementære behandlinger som massoterapi kan anbefales, men først snakk med legen din.
 • Kostholdsbehandlinger kan fokusere på # 8217; unngå matvarer som induserer betennelse, for eksempel søtsaker med høyt sukkerinnhold og arbeidet kjøtt.
 • Valg av mat for å redusere kvalme basert på dine personlige preferanser kan hjelpe.
 • Livsstilsendringer, som L’moderat lettvektsøvelse, kan bidra til å håndtere noen symptomer.

6. Det er alternative eller komplementære terapier som anbefales for å administrere bivirkningene av kjemoterapi?

Alternative og komplementære terapier er tilgjengelige som noen tror at noen tror kan hjelpe med bivirkningene av kjemoterapi. Imidlertid er bevisene på # 8217; effektiviteten av disse alternativene er begrenset. Helsesektoren din kan være motvillig til å anbefale noen alternativ terapi spesifiserer hvis det ikke er gode tester for å støtte.

En nylig forhold I Jama antyder at den beste måten å utforske alternativ eller komplementær terapi på er å diskutere den med legen din, bli godt informert om det og forstå de begrensede testene på terapi. Det er også viktig å holde forventningene dine realistiske.

7. Livsvaner gjør forskjellen når det gjelder å håndtere bivirkningene av kjemoterapi?

Livsvaner kan ha positive eller negative konsekvenser, avhengig av & # 8217;. En positiv forandring i livsstil for å forbedre livskvaliteten kan føre til opphør av røyk eller bedre søvn. Disse endringene kan ha en vidtgående innvirkning og påvirker enkeltpersoner annerledes.

Når det gjelder styring av bivirkningene av kjemoterapi, kan noen livsvaner ha en positiv og varig innvirkning dersom de kombineres med behandling av kreft. For eksempel kan du finne nyttig å spise næringsstoffer, bli så fysisk aktive som mulig og sov godt om natten.

Livsvaner ligner på komplementær terapi. De tar sikte på å lindre symptomer eller bivirkninger, lindre smerte og hjelpe deg med å nyte livet mer. Imidlertid kan noen livsvaner, for eksempel et veldig spesifikt kosthold eller et sterkt fysisk treningsregime, faktisk være skadelig i noen tilfeller, spesielt hvis disse vanene forstyrrer behandlingen av kreft.

Snakk først med legen din. De kan også snakke med deg hvis det er tegn på en fordel eller skade knyttet til vanen.

8. Det er støttegrupper for folk som lider av kjemoterapi? Hvordan kunne jeg finne en?

Jepp. L’American Cancer Society har et nettsted dedikert til å koble til Regionale støtteprogrammer og tjenester For kreftpasienter og til og med deres kjære. De fleste er gratis eller lave kostnader.

Hvis du er på utkikk etter nettsamfunn, L’American Cancer Society har Tilleggsressurser For å hjelpe deg med å finne det som passer for deg.

Det kan også være nyttig å kontakte din sykepleier eller L’onkolog. De kan være oppmerksomme på støttegrupper sponset av # 8217; sykehus og ekstra lokale ressurser. Sosiale medieplattformer har også nettbaserte samfunnsstøttegrupper. Hvis du publiserer et spørsmål, kan du bli overrasket over ekspertene til den skjulte kreftstøttegruppen i samfunnet ditt.

Christina Chun, MPH, er en forsker av kliniske studier innen mobiltelefonen; onkologi og celleterapi. Han ble uteksaminert fra John Hopkins Bloomberg School of Folkehelse i Baltimore, Maryland, med en mastergrad i folkehelsen i epidemiologi og biostatisme.