Forstyrrelse fra somatiske symptomer: Årsaker, diagnose, risiko og mer

COS’er uorden fra somatiske symptomer?

Folk med somatisk symptomforstyrrelse er besatt av sanser og fysiske symptomer, for eksempel smerte, kortpustethet eller svakhet. Denne tilstanden har tidligere blitt kalt somatouleforstyrrelser eller somatiseringsforstyrrelser. Det er preget av overbevisning om å ha en medisinsk tilstand, selv om ingenting har blitt diagnostisert og til tross for legenes reassoranser som ikke har noen helseproblemer som er ansvarlige for symptomene dine.

Dette kan føre til sterk følelsesmessig stress når legen din og folk rundt deg ikke tror at symptomene dine er ekte.

Hva er skiltene?

Det viktigste symptomet på somatisk symptomforstyrrelse er overbevisningen om å ha en medisinsk tilstand, som du egentlig ikke har. Disse forholdene varierer fra liten til alvorlig og generell til meget spesifikk.

Andre funksjoner inkluderer:

 • Symptomer som ikke er relatert til noen medisinske statusnotater
 • symptomer som er relatert til en kjent medisinsk tilstand, men de er mye mer ekstreme enn de burde være
 • Konstant eller intens angst for en mulig sykdom
 • Tenker at normale fysiske følelser er tegn på sykdom
 • bekymre deg om tyngdekraften av milde symptomer, som ryktet nesen
 • Tro at legen din ikke har gitt deg en passende eksamen eller behandling
 • bekymre deg for at den fysiske aktiviteten kan skade kroppen din
 • Ved å gjentatte ganger undersøke kroppen din for eventuelle fysiske tegn på sykdom
 • Ikke svar på medisinsk behandling eller være svært følsom for sikkerhetsvirkningen av narkotika
 • Oppleve en mer alvorlig funksjonshemning enn det som generelt er forbundet med en tilstand

Folk med somatisk symptomforstyrrelse mener hilsen at de har en medisinsk tilstand, så det kan være vanskelig å skille mellom forstyrrelser fra somatiske symptomer fra en ekte medisinsk tilstand som trenger omsorg. Imidlertid har forstyrrelser fra somatiske symptomer en tendens til å forårsake obsessiv bekymring for symptomer som ofte får dagliglivet.

Hva årsaken?

Forskere er ikke sikre på den eksakte årsaken til forstyrrelsen av somatiske symptomer. Men det ser ut til å være forbundet med:

 • Genetiske egenskaper, som smertefølsomhet
 • Å ha negativ påvirkning, en personlighetsstrekning som involverer negative følelser og dårlig selvbilde
 • Vanskelighetsgrad mot stress
 • Redusert følelsesmessig bevissthet, som kan fokusere mer på fysiske problemer enn følelsesmessige
 • Jeg lærte atferd, hvordan å få oppmerksomhet fra en sykdom eller øke immobiliteten fra smertefull oppførsel

Hver av disse egenskapene, eller en kombinasjon av dem, kan bidra til forstyrrelsen av somatiske symptomer.

Hvem tok det?

Gjennom årene har forskere identifisert noen mulige risikofaktorer som kan øke risikoen for å ha forstyrrelser fra somatiske symptomer. Disse inkluderer:

 • Å ha angst eller depresjon
 • bli diagnostisert eller helbredelse fra en medisinsk tilstand
 • har stor risiko for å utvikle en alvorlig medisinsk tilstand, for eksempel på grunn av familiehistorie
 • Tidligere traumatiske erfaringer

Hvordan diagnostisert er diagnostisert?

Før du diagnostiserer en lidelse fra somatiske symptomer, vil legen begynne med en grundig fysisk undersøkelse for å verifisere tegn på en fysisk sykdom.

Hvis det ikke er noen bevis på en medisinsk tilstand, vil de trolig lede deg til en psykisk helsepersonell, som vil begynne å stille spørsmål om din:

 • symptomer, inkludert hvor lenge du hadde dem
 • familie historie
 • Kilder til stress
 • Historie av rusmisbruk, hvis aktuelt

De kan også be deg om å fylle ut et spørreskjema om dine symptomer og livsstil. En psykisk helsepersonell vil fokusere mer på hvordan du tenker på symptomene dine, i stedet for på symptomene selv.

Du vil sannsynligvis bli diagnostisert med somatisk symptomforstyrrelse hvis:

 • Opplev en eller flere fysiske symptomer som forårsaker angst eller forstyrrer daglige aktiviteter
 • Du har overdreven eller uendelig tanker om alvorlighetsgraden av symptomene dine, noe som gjør at du bruker for mye tid og energi til å evaluere helsen din
 • Fortsett å demonstrere symptomer i seks måneder eller mer, selv om disse symptomene endres over tid

Hvordan forstyrrelsen fra somatiske symptomer behandles?

Behandling av lidelse fra somatiske symptomer involverer vanligvis terapi, narkotika eller en kombinasjon av begge, for å forbedre livskvaliteten og lindre den fysiske helsen angst.

Psykoterapi

Psykoterapi, også kalt terapi av ordet, er et godt første skritt i behandling av somatisk symptomforstyrrelser. Behavioral kognitiv terapi (CBT) er en form for psykoterapi spesielt nyttig for somatisk symptomforstyrrelse. Det handler om å jobbe med en terapeut for å identifisere negative eller irrasjonelle tanker og ordninger.

Når du identifiserte disse tankene, vil din terapeut jobbe med deg for å finne måter å løse dem og svare mer effektivt på stressende situasjoner. Du vil også lære forskjellige måter å håndtere helsen til helsen din, samt enhver annen betingelse for mental helse, som depresjon.

Medisinering

Antidepressive stoffer kan også hjelpe med uorden av somatiske symptomer og redusere angsten. De har en tendens til å jobbe bedre hvis kombinert med noen form for psykoterapi. Hvis legen foreslår stoff, kan det være nødvendig å ta dem bare midlertidig. Når du lærer nye håndteringsverktøy i terapi, kan du gradvis redusere dosen.

Det er viktig å vite at mange antidepressiva forårsaker bivirkninger når du begynner å ta dem for første gang. Hvis du lider av somatiske symptomforstyrrelser, må du kontrollere at legen din undersøker alle mulige bivirkninger med deg, slik at de ikke forårsaker mer angst. Husk at du kanskje må prøve noen stoffer før du finner en som fungerer for deg.

Det er komplikasjoner?

Hvis ikke behandlet, kan lidelse fra somatiske symptomer føre til noen komplikasjoner både for generell helse og livsstil. Den konstante bekymringen for helsen din kan gjøre daglige aktiviteter svært vanskelig.

Folk med denne lidelsen har ofte problemer med å opprettholde nære relasjoner. For eksempel kan intime og familie venner anta at du lyver for skadelige grunner.

Hyppige besøk fra legen om symptomer kan også føre til høye medisinske kostnader og problemer med å opprettholde et vanlig arbeidsprogram. Alle disse komplikasjonene kan forårsake ytterligere stress og angst i tillegg til andre symptomer.

Lever med en somatisk symptomforstyrrelse

Å ha en somatisk symptomforstyrrelse kan virke ekstremt undertrykkende, men med riktig terapeut og i noen tilfeller den rette dosen av narkotika, kan du forbedre livskvaliteten din. Hvis du ikke vet hvor du skal begynne, gi en «8217; se på denne listen over ressurser for mental helse.

Symptomene dine kan aldri forsvinne helt, men du kan lære å klare dem effektivt slik at du ikke bruker ditt daglige liv.