Forstoppelse og kjemoterapi: Symptomer, årsaker og behandling

Beskrivelse

Du er sannsynligvis klar til å møte kvalme under kjemoterapi, men det kan være vanskelig for fordøyelsessystemet ditt.

Noen mennesker finner at deres tarmbevegelser blir mindre hyppige eller vanskeligere å overvinne. Men det er enkle strategier som kan hjelpe deg med å forhindre eller lindre forstoppelse.

Fordi kjemoterapi fører til forstoppelse?

Det er noen faktorer på spill når det gjelder kjemoterapi og forstoppelse. I noen tilfeller kan kjemoterapi føre til endringer i tarmbelegget, noe som fører til forstoppelse. Til og med endringer i spisevaner eller i aktivitetsnivået kan utløse intestinale uregelmessigheter.

Du kan ta medisiner for å håndtere andre bivirkninger under kjemoterapi. Disse kan også forstøres.

Hva kan jeg gjøre for å håndtere forstoppelse?

Generelt kan forstoppelse styres eller forhindres med endringer i kostholdet eller treningsrutinen.

Her er noen ting du kan prøve:

Øk fiberinntaket

Ca 25-50 gram fiber anbefales en dag. Fiberrike matvarer inkluderer de som er rike i hele korn, for eksempel noen typer brød og frokostblandinger. Selv frukt, grønnsaker, full ris og bønner er gode valg. Nøtter eller popcorn er sunne og rike fiber snacks.

TIL 2016 studio Han undersøkte forholdet mellom forbruket av søte poteter og forstoppelse hos 120 personer med leukemi som ble utsatt for kjemoterapi. Resultatene viste at søte poteter var nyttige for å redusere og forhindre forstoppelse.

Oppløselige fiberprodukter, som benefiber og fibervalg, er en annen måte å øke den daglige ansettelsen på.

Drikk mye vann eller fruktjuicer

Drikkevæske bidrar til å tilsette fuktighet i avføringen, forenkler passasjen. De fleste trenger minst åtte glass D’vann om dagen for å bli hydrert.

Varm drikke som kaffe eller te hjelper ofte med forstoppelse.

Lage litt & # 8216;

Flytt kroppen din kan også flytte tarmene. Ta en tur eller lage lys strekninger eller yoga kan være nyttig for fordøyelsen.

Pass på at du bare lytter til kroppen din og ikke overdriv det.

Prøv emollients eller avføringsmiddel for telleren avføres

Emollients of feeces og avføringsmidler er lett tilgjengelige på apotek og kan gi lettelse.

Men det er viktig å konsultere legen din før du tar dem. Disse stoffene kan ikke anbefales for de med lavt antall hvite blodlegemer eller blodplater.

Spør om en enema

Hvis du lider av alvorlig forstoppelse, spør legen din om enema, en prosedyre der en væske eller gass injiseres i endetarmen. En enema er vanligvis brukt etter andre endringer i kostholdet og livsstilen ga ikke lettelse.

Enemas skal ikke brukes hvis du er i kjemoterapi, og du har et lavt antall blodplater.

Når jeg skal ringe legen?

Når det gjelder intestinale bevegelser, har hver en vanlig eller vanlig forskjellig. Hvis du spiser mindre, kan du merke en reduksjon i tarmbevegelser.

Det er imidlertid viktig å opprettholde regelmessige tarmbevegelser under kjemoterapi. De harde avføring og forstoppelse kan føre til blødning hvis blodtellingen er lav.

National Cancer Institute anbefaler deg å la legen din vite om du ikke hadde en tarmbevegelse på to dager.

Outlook

Stipulering kan være en bivirkning av kjemoterapibehandling. Men det er sannsynlig at du vil kunne forhindre det eller redusere det ved å bringe noen endringer i livsstilen, for eksempel L’å legge til visse matvarer til kostholdet ditt eller en vanlig fysisk aktivitet.

Hvis du ikke kan få lettelse med hjemmemedisiner, kan legen din anbefale andre behandlinger.