Forstå prostatakreft: Skalaen av GLEason

Kjenn tallene

Hvis eller til en kjære har blitt diagnostisert med prostatakreft, kan du allerede vite omfanget av GLEason. Ble utviklet av Donald Gleason Doctor i årene & # 8216; 1960. Gir en poengsum som bidrar til å forutsi L’aggressivitet av prostatakreft.

En patolog begynner med å undersøke mikroskopprøver av stoff fra en prostatisk biopsi. For å bestemme poengsummen til Gleason, sammenligner patologen kreftvevsmønsteret med normalt stoff.

Sekund National Cancer Institute (NCI), Det kreftvev som ser ut som mer til normalt stoff, er klasse 1. Hvis kreftvevet sprer seg gjennom prostata og avviker mye fra egenskapene til normale celler, er det graden 5.

Summen av to tall

Patologen tilordner to grader separert til de to modellene av overveiende tumorceller i prøven av prostata vev. Bestem det første problemet som observerer området der prostatakreftcellene er mer fremtredende. Det andre nummeret, eller sekundær grad, refererer til området der cellene er nesten like fremtredende.

Disse to tilføyde tallene produserer totalpoengsummen til Gleason, som er et tall mellom 2 og 10. En høyere score betyr at det er mer sannsynlig at kreft sprer seg.

Når du diskuterer poengsummen din i Gleason med legen din, spør informasjon om grunnskolenummer. En Gleason-poengsum på 7 kan avledes fra forskjellige primære og sekundære grader, for eksempel 3 og 4, eller 4 og 3. Dette kan være betydelig fordi en primær grad på 3 indikerer at det overordnede tumorområdet er mindre aggressivt enn sekundærområdet. Det motsatte er sant hvis poengsummen skyldes en primær grad på 4 og en sekundær grad av 3.

En av de mange faktorene

Gleason-poengsummen er bare en vurdering for å fastslå risikoen for å utvikle kreft og å evaluere behandlingsalternativer. Legen din vil evaluere din alder og din generelle helse, samt tilleggstester for å bestemme kreftfasen og risikonivået. Disse testene inkluderer:

Legen vil også evaluere ditt nivå av spesifikt prostataantigen (PSA), et protein produsert av prostata kjertelceller. Ptil måles i nanogram per blod milliliter (ng / ml). Nivået på PSA er en annen viktig faktor i risikovurderingen av å utvikle kreft.

Hva betyr min Gleason-poengsum?

Lav risiko

Sekund NCI, En 6 eller lavere Gleason-poengsum, et PSA-nivå på 10 ng / ml eller lavere og et innledende tumorstrinn, plasser deg i kategorien Lav risiko. Sammen indikerer disse faktorene at det ikke er sannsynlig at prostatakreft vokser eller sprer seg til andre vev eller organer i mange år.

Noen menn i denne risikokategorien overvåker deres prostatakreft med aktiv overvåking. De har hyppige sjekker som kan inkludere:

  • Dre
  • PSA-test
  • ultralyd eller andre bilder
  • Ytterligere biopsier

Gjennomsnitt

En Gleason Score på 7, en PSA mellom 10 og 20 ng / ml og et gjennomsnittlig tumorstrinn indikerer en gjennomsnittlig risiko. Dette betyr at det er usannsynlig at prostatakreft vokser eller sprer seg i flere år. Du og legen din Du vil vurdere din alder og din generelle helse når du betaler behandlingsalternativer, som kan omfatte:

  • kirurgi
  • stråling
  • dressing
  • Kombinasjon av disse

Høy risiko

En Gleason-poengsum på 8 eller høyere, ledsaget av et nivå av PSA høyere enn 20 ng / ml og en mer avansert tumorstrinn, indikerer en høy risiko for kreftfremgang. I høyrisiko tilfeller virker prostatakreftstoffet svært forskjellig fra det normale vevet. Disse kreftcellene er noen ganger beskrevet som & # 8220; dårlig differensiert & # 8221;. Disse cellene kan fortsatt betraktes som prostatakreft i det første trinnet hvis kreft ikke har utbredt. Høy risiko betyr at det er sannsynlig at kreft vokser eller sprer seg innen få år.

Hold tallene i perspektiv

En høyere Gleason-poengsum forutsier at prostatakreft vil vokse raskere. Husk imidlertid at poengsummen alene ikke forutsier prognosen din. Når du vurderer risikoen og fordelene med behandling med legen din, må du sørge for at du også forstår kreftstrinnet og ditt nivå av PSA. Denne kunnskapen vil hjelpe deg med å avgjøre om aktiv overvåking er hensiktsmessig. Det kan også hjelpe deg med å veilede deg i å velge den mest egnede behandlingen for din situasjon.