Forstå Bigorexia

Å se skuespiller Chris Hemsworths biceps svulme opp mens han knuser Thors hammer er nok til å fange seernes oppmerksomhet.

Bildet får også noen menn til å pumpe nok jern til å gjøre kroppen like muskuløs.

Men hvor realistisk er ikke dette ønsket?

Ikke mye, ifølge Hemsworth dobbel kropp, Bobby Holland Hanton, som nylig ble sitert på at han må spise 35 ganger om dagen for å komme nær Hemsworths størrelse.

Eksperter er enige om at å få en kroppsbygning som Hemsworths krever ekstreme tiltak.

Dette forårsaker noen ganger bigoreksi, en tilstand som oppstår når en person konstant er besatt eller bekymret for å være for liten, underutviklet eller undervektig.

«Du har disse skuespillerne på forsiden av magasiner, og de blir intervjuet på TV, og en liten gruppe menn i vektløftermiljøet vil ta bort et budskap om at det er slik de skal være. De vil reagere grovt, kjøpe mye kosttilskudd og kanskje eksperimentere med ulovlige stoffer», Adam Bornstein, grunnlegger av Born Fitness, sa han til Healthline.

Les mer: kjendisimitatorer og psykiske lidelser »

Som en ekstremsport

Selv om Bornstein ikke tror at bigoreksi er et utbredt problem, sier han at det mest forekommer hos tenåringer og tenåringer som er lettere påvirket av media og markedsføring enn såkalte «superhelt-treninger og dietter».

Monica Reinagel, en autorisert ernæringsfysiolog som blogger Ernæring overlett.com han sier at selv om folk virkelig ser ut som Thor eller Captain America, er det ikke forenlig med optimal ernæring eller helse.

«Å forfølge et ekstremt fysisk ideal er litt som folk som driver med ekstremsport eller løper ultramaraton. Det er mulig. De beviser det og de gjør det, men de er på et punkt hvor de ikke lenger forfølger et treningsmål eller helsemål, sa Reinagel til Healthline.

Deres intensjoner kan inkludere å tiltrekke oppmerksomhet eller muligheter, eller å oppnå psykologiske, emosjonelle eller nevrokjemiske fordeler, bemerker Reinagel.

«Å løpe tre miles er et realistisk mål for å øke helse og kondisjon, men det er en feil å tro at å løpe 100 miles gjør deg trettitre ganger sunnere,» sa han. «Faktisk går det vanligvis på bekostning av helsen. Det samme kan sies om kroppsbygging. Disse målene går ofte på bekostning av andre helse- og velværetiltak, som skjeletthelse og leddhelse.».

Les mer: hva er ortoreksi? «

Trenden kommer og går

Bigoreksi er ikke en ny trend.

Bornstein sier det har en tendens til å stige når det er utbredt i mainstream media.

For eksempel var det en topp på slutten av 1980-tallet og begynnelsen av 1990-tallet rundt Arnold Schwarzenegger-tiden, og igjen da steroidproblemer knyttet til baseballstjernene Mark McGwire og Barry Bonds var i media.

Når problemet oppstår; vektløfting har en tendens til å få en dårlig rap.

Imidlertid er det mange sunne løftepraksiser for den gjennomsnittlige personen som ønsker å legge til muskler og redusere fett av helsemessige årsaker.

«Vekttrening er noe du kan gjøre hele livet. Antialdringsfordelene for ledd og hjertehelse fra insulin – hormoner som kan beskytte kroppen din mot ting som diabetes – er fantastiske, «sa Bornstein.

Det tyder på at de fleste har som mål å trene med vekter tre til fire ganger i uken og trene alle musklene i kroppen.

«Mange vil gjøre det på feil måte og tror de må trene seks eller syv ganger i uken og trene en annen muskel hver dag. Dette tar lang tid og er ikke den mest effektive måten å gjøre det på, sa han.

For å finne ut mer: Skadelig stoff skjult i kosttilskudd «

Ikke glem proteinene dine

Selvfølgelig spiller ernæring også en viktig rolle.

Hvis du trener for å gå ned i vekt, få muskelmasse eller opprettholde den, er det viktig å innta nok protein slik at du ikke kannibaliserer muskelvevet ditt.

«Når folk går ned i vekt, mister de noen ganger mye muskelvev, og det er ikke det vi prøver å gjøre. Vi ønsker å miste fettvev, sa Reinagel. «Grunnen til at de mister muskler er fordi de ikke får i seg nok protein».

Han forklarer det slik. Øvelsene du gjør for å bygge muskler involverer tilsiktet muskelskade. Du bryter ned muskelfibrene med vilje slik at når disse muskelfibrene vokser tilbake, vokser de seg sterkere og tykkere tilbake.

«Det er en slags kontrollert og tilsiktet prosess for å begrense og gjenoppbygge, men gjenoppbygging skjer bare hvis det er nok råmateriale der, så det er også veldig viktig å sørge for at proteinet er tilstrekkelig for muskelbygging,» forklarte Reinagel.

Les mer: Hvor mange kalorier du forbrenner ved å løfte vekter? «

Ikke kom over genetikk

Uansett hvor godt du spiser og trener sunt, husk det

genetikk spiller også en rolle.

«Det er ikke for å si at du ikke skal ha høye forventninger til deg selv, men disse forventningene bør være basert på deg og kroppen din og hva du virkelig tror vil gjøre deg lykkelig,» sa Bornstein.

Hvis du fortsatt vil se ut som Thor eller Captain America, bør du vurdere noen ting.

«Jeg vet fra å jobbe med modeller, skuespillere og idrettsutøvere at mange er genetisk overlegne, så det er ikke noe å føle seg dårlig for. For deg er det et ødelagt konsept å se på treningen noen har utført og gjort og deretter lure på hvorfor du ikke ser ut som dem, fordi den største variabelen i å endre kroppen din er personlig,» sa Bornstein. «Folk vil reagere forskjellig på trening og ernæring. Hvis du prøver treningene til disse superheltskuespillerne og idrettsutøverne, vet at det som fungerer bra for dem kanskje ikke fungerer bra for deg.