Forstå allergisk astma

Del på PinterestVarmere temperaturer betyr mer pollen i luften. Getty bilder

Foreldre til en britisk tenåring som døde av allergisk astma deler historien sin i håp om å forhindre ytterligere dødsfall fra tilstanden. Men en pollenallergi kan virkelig føre til døden?

Det er svært vanlig at pollen utløser allergiske reaksjoner og episoder med astma.

Det er astma som ofte kan være livstruende, iflg Kenneth Mendez, president og administrerende direktør for Asthma and Allergy Foundation of America (AAFA).

Omtrent 10 mennesker om dagen dør av astma i USA, sa Mendez til Healthline.

«Hvis en person har allergisk astma, så et allergen som pollen kan utløse et astmaanfall,» sa Mendez.

Joe Dale, en 16 år gammel gutt, døde angivelig av et alvorlig allergisk astmaanfall i 2017 etter å ha besøkt en park dagen den kollapset. Ifølge The Independent kom han aldri til bevissthet og døde noen dager senere.

Tenåringen begynte å få astmasymptomer i en alder av 5 år, men fikk bare ett anfall da han var 12. Han tok en inhalator hver morgen og kveld og hadde en nødinhalator på seg. Den dagen han kollapset brukte han inhalatoren sin. Senere gikk han i koma.

Det er uklart om Dale eller foreldrene hans visste at han hadde allergisk astma.

Allergisk astma

Allergisk astma er også kjent som ekstrinsisk astma. Symptomer kan omfatte:

  • hvesing
  • hoste
  • sammentrekning av brystet
  • rask pust

Omtrent 80 % av barn med astma har allergisk astma og rundt 60 % av voksne har allergisk astma, sa Mendez. En riktig diagnose er nøkkelen til å vite om en person har astma eller allergisk astma. En lege kan utføre en hudstikk eller blodprøve for å bekrefte allergener.

«Det er viktig å bli riktig diagnostisert, bli testet, unngå triggere og følge den foreskrevne astmabehandlingsplanen,» sa Mendez. «En handlingsplan for astma kan også hjelpe deg med å veilede deg når du skal ta førstehjelpsmedisiner og når du skal søke akutt medisinsk hjelp».

«Hvis du har en historie med astma, vil en allergiker ofte overvåke astmasymptomene dine og utføre objektive tester som lungefunksjonstester i høysesongene dine for å se om behandlingen må økes,» la han til Dr.Stacey Galowitz, en allergispesialist i New Jersey.

Utløser en dødelig reaksjon

Utløserne av astma varierer fra person til person. Røyking, luftforurensning, trening, klima og parfymer – eller et hvilket som helst allergen – kan forårsake astmaanfall. Astma er en kronisk betennelse i luftveiene. Hvis du har en allergisk reaksjon, kan det øke betennelsen, noe som gjør det vanskelig å puste.

Ethvert allergen kan forårsake et dødelig astmaanfall hvis eksponeringen er høy nok eller hvis astmaen er dårlig kontrollert, la Galowitz til.

«Den beste måten å forhindre dette på er å holde astmaen din under kontroll ved å ta langtidskontrollmedisiner hver dag og unngå eller redusere eksponering for allergenene dine,» la Mendez til.

Pollenbeskyttelse

Folk som vet at de er allergiske mot pollen, bør begrense utendørsaktiviteter når pollentallet er høyt. Antall pollen kan maksimalt være mellom 5:10 og XNUMX: XNUMX fra de fleste planter. Det melder AAFA hvor er det det kan også ha innvirkning på allergier.

Samlet sett er pollentrusselen som utløser astma verst i høypollensesongen, når tellingene er på sitt høyeste. Dette er i april og mai for tre- og gresspollen og august til oktober for gress og ragweed, bemerket Galowitz.

Selv om trusselen om et angrep er størst om morgenen, kan det skje når som helst på dagen. Når du er ute, bruk solbriller og lue for å holde deg unna pollen. Begrens nærkontakt med kjæledyr som tilbringer mye tid utendørs.

Når du kommer inn fra utendørseksponeringen, skift og vask klærne. Pass på at du tørker dem i en tørketrommel, ikke på en utvendig linje, foreslo Mendez.

Bading og sjamponering hver dag før sengetid kan fjerne pollen og bidra til å holde det borte fra søppelboksen. Sengetøy bør vaskes i varmt såpevann en gang i uken.

Hold også vinduer lukket i pollensesongen. Hvis det er for varmt ute, bruk sentralisert klimaanlegg med en sertifisert astma- og allergifilter, som kan brukes i kjøretøy og kontorer.

«Dette vil redusere mengden pollenallergener du inhalerer og redusere symptomene,» bemerket Mendez.

Enda viktigere, begynn å ta allergimedisiner før pollensesongen starter, la Mendez til.

«De fleste antiallergiske legemidler fungerer best når de tas på denne måten. Dette lar medisinen stoppe kroppen fra å frigjøre histamin og andre kjemikalier som forårsaker symptomene, sa han.

«Det er viktig å se legen din før vårens allergisesong,» bemerket Mendez. «Folk som starter behandlinger før sesongen kan få et bedre resultat.»

Galowitz var enig i at riktig ledelse er nøkkelen. Han har ikke hatt pasienter med dødelige astmautfall, men han har sett pasienter som har hatt alvorlige eksaserbasjoner. Dette skjer vanligvis under vår- eller høsttoppen eller etter betydelig eksponering for dyr. I disse tilfellene kan akutte besøk og noen ganger orale steroider være nødvendig for å gjenvinne kontrollen over astma.

«Hvis du har en historie med astma og også lider av allergisk rhinitt, er det veldig viktig, spesielt i høysesongen for allergi, å holde astmaen din godt kontrollert,» sa Galowitz. «Dette betyr regelmessig planlagte oppfølginger med legen din og å ta kontrollmedisiner som foreskrevet.»