Forklaring av parasympatisk nervesystemet

Ditt nervesystem er en villmark og fantastisk nettverk av nerver som fungerer i forskjellige nøkkelfunksjoner for å holde kroppen din i bevegelse, svare, føle og mer. Denne artikkelen vil undersøke det parasympatiske nervesystemet, en av de to hoveddelene i det bredere autonome systemet.

I enklere vilkår er de parasympatiske og fine delene av det autonome systemet to halvdeler av det samme settet.

Fortsett å lese for å lære mer om hvordan parasympatisk nervesystemet (PSNs) holder kroppen din i bevegelse.

Definisjon av det parasympatiske nervesystemet

Legene kaller ofte parasympatisk nervesystemet Sideen & # 8220; hvile og fordøye & # 8221;, mens den søte er & # 8220; kamp eller flykte.

Parasympatisk nervesystemfunksjon

PSNene dine starter i hjernen din og strekker seg gjennom lange fibre som forbinder med spesielle nevroner nær # 8217; organ som de har til hensikt å handle på. Når PSNS-signalene påvirker disse nevronene, har de kort avstand til å reise til de respektive organene.

Eksempler på områder som PSNs virker, inkluderer:

 • øyne
 • Lacpremal kjertler som produserer tårer
 • Parotidkjertler som også produserer spytt
 • Salivari kjertler som produserer spytt
 • Nerver i magen og i kofferten
 • Nerver går til blæren
 • Nerver og blodkar som er ansvarlige for mannlig ereksjon

PSNene er en slags system & # 8220; virksomhet som vanlig & # 8221; som holder de grunnleggende funksjonene i kroppen din som de burde.

Bilde av autonom nervesystemet

Del på PinterestIllustrasjon av Diego Sabogal

Parasympatisk nervesystem og hjerte

Det er mange spesielle reseptorer for PSNs i hjertet kalt muskarinske reseptorer. Disse reseptorene hemmer virkningen av det sympatiske nervesystemet. Dette betyr at de er ansvarlige for å hjelpe deg med å holde hjertefrekvensen i ro. For de fleste er hjertefrekvensfrekvensen mellom 60 og 100 slag per minutt.

D & # 8217 en annen del, øker det sympatiske nervesystemet (SNS) hjertefrekvensen. Raskere hjertefrekvens (vanligvis) blodpumpe rikere i hjernens oksygen og lunger. Dette kan gi deg energien til å unnslippe fra en aggressor eller øke sansene dine i en annen skremmende situasjon.

Ifølge en artikkel i magasinet Sirkulasjon Dell’American Heart Association, en persons pensjonert hjertefrekvens kan være en indikator på hvor godt PSNene til en persons PSNs, spesielt den vage nerve. Dette er vanligvis bare tilfellet der en person ikke tar medisiner som påvirker hjertefrekvensen, som beta-blokkere, eller har medisinske forhold som påvirker hjertet.

For eksempel, L’hjertesvikt reduserer responsen til det parasympatiske nervesystemet. Resultatene kan være en økning i hjertefrekvensen, som er måten kroppen prøver å forbedre mengden blod som pumper gjennom kroppen.

Parasimpatiske kraniske nerver

Kranialnervene er koblede nerver som er ansvarlige for mange bevegelser og følelser som oppstår i kroppens hode og nakke. Nerver alle starter i hjernen. Det er 12 kraniale nerver merket ved hjelp av romerske tall fra jeg til XII, med den første gruppen av nerver som ligger i forsiden av hjernen.

Main Cranial Nerves

 • III. Oculomotive nerve. Denne nerven bidrar til å begrense eleven, slik at den ser yngre ut.
 • Vii. Ansiktsnerven. Denne nerven styrer sekretjonens sekreter og slim henholdsvis i munnen og nesen.
 • IX. GlossoFaringeo nerve. Disse nerver går til de parotidspære kjertlene som gir ekstra spytt til språket og utover.
 • X. uklar. Anslått en 75 prosent av alle de parasympatiske nervefibre i kroppen kommer fra denne nerven. Denne nerveen har grener i mange nøkkelorganer, inkludert mage, nyrer, lever, bukspyttkjertel, galleblærer, blære, anal sphincter, vagina og penis.

Andre kraniske nerver

Resterende nerver har en motorfunksjon (hjelper noe å bevege seg) eller en sensorisk funksjon (oppfattes smerte, trykk eller temperatur). Noen av disse nerver er både motorer og sensorial. Mange av disse er parasympatiske nerver.

Nervøs og parasympatisk nervesystem

For det meste, hvis du kjenner PSNS-handlingene, kan du vurdere at det sympatiske nervesystemet har motsatte reaksjoner. Det er imidlertid øyeblikk der systemene er imot, men i stedet utfyller de hverandre.

Her er noen viktige forskjeller mellom de to:

PSNs fin beliggenhet De strøkede nøkkelområdene inkluderer lunger, hjerte, blære og mage. De strøkede nøkkelområdene inkluderer lunger, hjerte, glatt muskulatur og esokrine og endokrine kjertler, som svette kjertler og spytt. Forårsaker salivasjon; Han senker hjertefrekvensen; Stram bronkiene i lungene; implementerer fordøyelsen; frigjør gallen; Det gjør elevene kontrakt; Det hindrer deg i å avfalle; akselerere hjertet; Forstørre bronkiene; Hemmer fordøyelsen; Forhindrer blæren i å få langsommere hastighet enn den raskere, vennlige delen av PSNs

Eksempler på parasimpatiske svar

En enkel akronym å huske hvordan og hvor PSNs fungerer er sludd. Dette er for:

 • Salivation: Som en del av resten og fordøyelsesfunksjonen stimulerer PSNs spyttproduksjon, som inneholder enzymer for å hjelpe fordøyelsen av mat.
 • Lacrimation: Tacimation er et ord av fantasi for å indikere tårer. Tårene holder øynene smurt, og bevarer deres delikate vev.
 • Urinering: PSNene kontroller blæren, knuser den slik at urinen kan unnslippe.
 • Fordøyelsen: PSNene stimulerer frigivelsen av spytt for å fremme fordøyelsen. Det innebærer også peristallene, eller bevegelsen av magen og # 8217; tarmene, for å fordøye mat og frigjøre gallen slik at kroppen fordøyer fettene.
 • Defecation: PSNene begrenser sphinctrene i # 8217; tarmene og beveger fordøyet matmateriale langs fordøyelseskanalen slik at en person kan ha en tarmbevegelse.

Holde disse tingene i tankene, du kan forstå hvorfor leger også kan ringe systemet systemet & # 8220; Nourish og Raise & # 8221;.

L & # 8217;

Din PSNs er en viktig del av kroppens viktige funksjoner. Når det ikke fungerer riktig, kan du møte en rekke kroppsdysfunksjoner som påvirker helsen din. Hvis du tror du har problemer med en av kroppens parasympatiske nervesystem, snakk med legen din for å finne ut hvordan du kan få hjelp.