Foreldre som oppfordrer statene til å be om autoinjektorer med adrenalin

Da den olympiske gymnasten Mitch Gaylord fra 1984 og kona Valentina fikk vite at slektningene deres kom for å besøke California, ble de begeistret. Paret elsket å lage mat, så de tilberedte en av slektningenes favorittretter: kyllingsatay med peanøttsaus.

Deres 2 år gamle sønn Luc ble først servert. Han tok et stykke kylling, la det til munnen og kastet deretter tallerkenen mot veggen.

«Sønnen vår er ikke et voldelig barn, og han hadde aldri kastet noe før dette punktet, så vi visste at noe var galt,» sa Valentina Gaylord i et intervju med Healthline. «Vi så på ham og umiddelbart begynte han å bli rød, han begynte å hovne opp, elveblest dekket kroppen og leppene hans ble veldig store. Så vi ringte legevakten «.

På vei til legevakten begynte Luc å kaste opp. Vel fremme holdt riktig medisinsk behandling symptomene hans i sjakk.

Men det var bare begynnelsen. Luc må nå ha med seg en adrenalin-autoinjektor (EpiPen) for å redde ham i tilfelle en allergisk reaksjon, resten av livet.

Lær mer om matallergier: dyrt for foreldre, dødelig for barn «

EpiPenner overalt?

Lucs skole tilbyr EpiPens, men ikke alle gjør det. Dette førte til studentens død Cameron Espinosa i Texas, som hadde en dødelig allergisk reaksjon på maurbitt mens han spilte fotball på ungdomsskolen sin.

Som svar vedtok Texas ny lovgivning for å oppmuntre skoler til å holde EpiPens tilgjengelig og utdanne ansatte om bruken deres. Sekund Matallergiforskning og utdanning (FARE), til dags dato har ni stater vedtatt lover som krever at skoler fyller bensin på adrenalin.

Dr. Jacqueline Pongracic, leder for allergi- og immunologiavdelingen til Ann & Robert H. Lurie Children’s Hospital i Chicago og professor i pediatri ved Northwestern University Feinberg School of Medicine, sa at i USA går noen til legevakten for en matallergireaksjon hvert tredje minutt. Dette tilsvarer 200 000 akuttbesøk per år.

«Folk som ikke har umiddelbar tilgang til adrenalin har større risiko for mer alvorlige allergiske reaksjoner og dødelige utfall. Jeg støtter entusiastisk denne lovgivningen, sa Pongracic til Healthline i et intervju.

Folk som vet at de har allergier har med seg EpiPens, men personer – spesielt små barn – som aldri har vært utsatt for et bestemt allergen før, er kanskje ikke klar over faren.

«Mange av de avslørte barna som er uvitende og dør av allergi er fordi de ikke var forberedt uansett hvor de var,» sa Valentina. «Det var ikke noe adrenalin for hånden, lett tilgjengelig og administrert umiddelbart ved begynnelsen av reaksjonen.»

Gaylords vil gjerne se EpiPens ikke bare på skoler, men også på restauranter og andre offentlige steder som serverer mat. Og med aldring av den nye generasjonen og inn i arbeidslivet, vil dette også bli et problem for arbeidsplassen.

Kostnaden uten forsikring er rundt $ 300 til $ 400 for en to-pakke. Gaylords synes dette er en liten pris å betale for sikkerheten.

«Det er som et brannslukningsapparat,» sa Mitch Gaylord. «Vi har dem over alt, og sjansene for at et barn får en matallergisk reaksjon er høyere enn å ha en brann et sted. Så la oss sette den beskyttelsen på plass for å potensielt redde et barns liv «.

Alvorlige allergiske reaksjoner

Normalt jobber immunsystemet for å holde inntrengere som virus og bakterier i sjakk. Men noen ganger kan det gå galt og overreagere på små partikler kalt allergener.

Vanlige allergener inkluderer pollen, støvmiddskitt og flass fra dyr. Eksponering kan forårsake kløe, hevelse, rødhet, elveblest og rennende nese og øyne.

Det er imidlertid de mindre vanlige allergiene som kan utløse alvorlige og potensielt livstruende reaksjoner. Når disse alvorlige reaksjonene oppstår, kan luftveiene hovne opp og innsnevres til et punkt hvor personen ikke lenger kan puste (anafylaksi). Uten oksygen kan de gå inn i anafylaktisk sjokk – når blodårene utvider seg og blodtrykket faller til det punktet hvor de blir bevisstløse.

Vanlige alvorlige allergener inkluderer peanøtter, trenøtter, sjømat, melk, egg, hvete, soya, insektbitt, lateks og noen medisiner.

For å behandle anafylaksi kan allergiske personer eller tilskuere bruke en EpiPen, som skyter en dose adrenalin (en medisinsk betegnelse for adrenalin) gjennom klær direkte inn i lårmuskelen.

Dette fører til at luftveiene åpner seg og blodårene stivner, og gjenoppretter luftstrømmen og blodtrykket. Det er imidlertid bare et midlertidig tiltak: hvis noen trenger å bruke en EpiPen, bør de eller en annen person også ringe 911 for øyeblikkelig legehjelp.

Les videre: Astma og allergier øker i USA «

Allergener overalt

Luc, som nå er 4 (nesten 5, han skulle ønske du visste) er ikke alene.

Så mange som 15 millioner amerikanere har matallergi, og forekomsten av disse allergiene blant barn økte med 50 % mellom 1997 og 2011. I dag har rundt 1 av 13 barn en eller annen form for matallergi.

Som et resultat øker alvorlige matallergier.

«Bevis tyder på at anafylaksi er på vei opp globalt, basert på antall akuttmottaksbesøk og anafylaksi sykehusinnleggelser,» sa Pongracic. «En europeisk studie viste at antallet akuttbesøk har syvdoblet seg det siste tiåret. Matallergi er den vanligste årsaken til anafylaksi ved besøk på barnelegevakten. I utgangspunktet kan det hende at barn ikke overvinner allergien allerede som tidligere, så dette kan delvis forklare økningen i tilfeller av anafylaksi.

Hva er det som driver denne økningen?

«Det enkle svaret er at vi ikke definitivt vet hvorfor matallergi blant barn har økt med en så dramatisk hastighet,» la Dr. James R. Baker Jr., Administrerende direktør i FARE, i et intervju med Healthline. «Det vi imidlertid kan si er at det er generell enighet i det vitenskapelige miljøet om at økningen kan tilskrives en kombinasjon av genetiske og miljømessige faktorer.».

Relatert lesning: Gode tarmbakterier kan beskytte mot matallergier? «