For å forbrenne dobbelt så mange kalorier, prøv en stor frokost

Del på PinterestEn stor frokost kan hjelpe deg å forbrenne flere kalorier. Getty bilder

  • Ifølge en ny studie forbrenner folk som spiser en stor frokost dobbelt så mange kalorier som de som spiser en større middag.
  • I løpet av 3 dager evaluerte forskerne 16 menn som vekslet mellom en kalorifattig frokost og en kaloririk middag og omvendt.
  • Å spise en frokost med høyt kaloriinnhold har vært knyttet til lavere sultkval og søttsug gjennom dagen.

Frokost har lenge vært ansett som dagens viktigste måltid.

Det vi spiser og drikker etter å ha våknet har vist seg å ha en stor innvirkning på vår kognitive ytelse, humør og energinivåer gjennom dagen.

Nå viser ny forskning fra Endocrine Society at frokost spiller en enda viktigere rolle for vår generelle helse enn tidligere antatt.

Folk som spiser en stor frokost forbrenner dobbelt så mange kalorier som de som spiser en større middag, ifølge den nye studere publisert onsdag i The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolisme.

De har også færre lyster, spesielt etter søtsaker, og har sunnere blodsukker (glukose) og insulinnivåer gjennom dagen.

Folks stoffskifte er mest aktivt etter frokost

I løpet av 3 dager evaluerte forskerne 16 menn som vekslet mellom en kalorifattig frokost og en kaloririk middag og omvendt.

Deretter ble diett-indusert termogenese (DIT) – et mål på hvor godt kroppen metaboliserer mat – overvåket hos deltakerne, i likhet med generell sult, blodsukkernivåer og søtsug.

Forskerne fant at deltakernes DIT i gjennomsnitt var 2.5 ganger høyere etter frokost enn etter middag, noe som viser at folks metabolisme er mer aktiv etter morgenmåltidet.

I tillegg ble inntak av en kaloririk frokost knyttet til lavere sultkval og søtsug gjennom dagen.

Sammenlignet med en rikere frokost, er det mer sannsynlig at en frokost med lavt kaloriinntak forårsaker småspising gjennom dagen. Også, ifølge forskerne, har de som spiser mindre frokoster en tendens til å spise større måltider til middag.

Selv folks insulin – et hormon som hjelper til med å omdanne mat til energi – og blodsukkeret, som brukes til energi, var lavere etter frokost enn etter middag.

Funnene kan ha enorme implikasjoner for personer som prøver å gå ned i vekt, sammen med de med diabetes som har høyere blodsukkernivåer enn normalt.

«Våre resultater bekrefter at en stor middag har spesielt negative effekter på glukosetoleransen, noe som bør vurderes av diabetikere som prøver å unngå blodsukkertopper,» sa forskerne i studien.

«En rik frokost bør derfor foretrekkes fremfor store måltider for å redusere risikoen for metabolske sykdommer,» la de til.

Å hoppe over frokosten bremser stoffskiftet og forårsaker cravings

Ifølge forskerne er det å spare på frokost en vanlig kostholdspraksis som er bevist av mange som håper å gå ned i vekt.

Men Undersøkelser viste at folk som spiser mindre frokost ofte snacks mer og overspiser i løpet av dagen, og sporer av målene deres for vekttap.

Dr. Minisha Sood, en endokrinolog ved Lenox Hill Hospital i New York City sier at hun ser folk hoppe over frokosten om og om igjen i et forsøk på å kontrollere kaloriinntaket.

«Dette strider mot våre normale døgnrytmer, og for noen med et sterkt signal om morgensult kan det føre til overbæring når fasten er «brutt» ved middagsmåltidet, sa Sood til Healthline.

«Det kan også føre til overspising ved middagstid, delvis på grunn av psykologien med å «kompensere for tapte kalorier», og dette slår ofte tilbake, la han til.

Stoffskiftet vårt er sterkt påvirket av døgnrytmen, eller søvn-våkne-syklusen.

Sood sier at folk er mer følsomme for insulin om morgenen, noe som i hovedsak betyr at kroppen deres trenger å produsere mindre insulin for å kontrollere blodsukkernivået etter å ha spist.

«Vi er mer effektive i metabolisme i morgentimene og mer følsomme for insulin i den tidlige delen av «matvinduet», så det er fornuftig at vår diettinduserte termogenese [DIT] og generelle metabolisme er mer effektive tidlig på dagen «Sa Sood.

I tillegg er folk mer fysisk aktive om morgenen og dagen, og fysisk aktivitet hjelper til med å kontrollere insulin- og glukosenivåene i blodet.

Spis frokost for å gi energi til dagen

Dr. John Magaña Morton, avdelingsleder for fedme og minimalt invasiv kirurgi ved Yale Medicine anbefaler å ha større måltider på begynnelsen av dagen, spesielt hvis du prøver å gå ned i vekt.

Som studien viser, reduseres stoffskiftet om natten, noe som gjør det mer arbeid for kroppen å fordøye maten og forbrenne den som drivstoff.

I tillegg, sikte på en velbalansert frokost – som frukt, egg, havregryn og yoghurt – og unngå altfor bearbeidet mat, som sukkerholdige bakverk og frokostblandinger. De absorberes raskere og kan føre til at blodsukkernivået øker, legger Morton til.

«Et ordtak jeg tror på er at du skal spise som en dronning til frokost, en prinsesse til lunsj og en fattig kvinne til middag,» sa Morton.

Bunnlinjen

Ny forskning har funnet ut at folk som spiser en stor frokost forbrenner dobbelt så mange kalorier som de som spiser en større middag.

De har også færre sultkvaler og cravings, spesielt etter søtsaker, på dagtid.

En stor frokost (i motsetning til en større middag) var også knyttet til lavere blodinsulin og glukosenivåer, noe som betyr at personer med diabetes bør prioritere frokost fremfor middag.