Å fly et fly i en time utsetter piloter for mye stråling

Den daglige pendlingen for flyselskappiloter kan tilsvare å gå på jobb i en solseng, antyder en ny studie. Vindskjermer på fly kan blokkere noe ultrafiolett (UV) stråling funnet i sollys, men en betydelig mengde passerer direkte inn i cockpiten. Dette setter mannskapet i fare for å utvikle melanom, som er den alvorligste formen for hudkreft.

I studio, publisert i JAMA Dermatology, forskere fra University of California, San Francisco, sammenlignet nivået av UV-stråling i cockpiten til et turbopropfly for generell luftfart med dosen produsert av et standard solarium.

Lær risikofaktorene for hudkreft

Nesten en times flytur tilsvarer 20 minutters soling

Forskerne tok målinger på et fly i forskjellige høyder i San Jose, California og Las Vegas, Nevada. Mens flyets frontrute blokkerte det meste av UV-B-strålingen, tillot den passasje av UV-A-stråling, som er samme type produsert av den testede solariet.

«Piloter som flyr 56.6 minutter ved 30 000 fot mottar samme mengde effektiv UV-A [kreftfremkallende] stråling som en 20-minutters solingøkt, skriver forfatterne i avisen.

De fleste kommersielle fly flyr i denne høyden, hvor nivået av UV-stråling er dobbelt så høyt som man finner på bakkenivå. UV-strålingen som når cockpiten kan også øke når flyet flyr over et tykt teppe av skyer eller snødekte felt, som kan reflektere opptil 85 % av UV-strålingen.

Den økte eksponeringen for UV-A-stråling i cockpiten skyldes utformingen av flyets frontrute. Tester har vist at frontruter av plast og glass kan blokkere det meste av UV-B-stråling. Imidlertid kan opptil 54 prosent av UV-A-strålingen passere gjennom frontruter, med plast som blokkerer flere av denne typen.

Les mer: Solarier forårsaker hudkreft?

Sterk sammenheng mellom UV-stråler og melanom

Sammenhengen mellom UV-A-stråling og melanom er godt etablert. Ifølge American Academy of Dermatology, én av 50 amerikanere vil utvikle melanom i løpet av livet. Overdreven eksponering for UV-stråler er en årsak til melanom som kan forebygges. Folk som bor nærmere ekvator, hvor solen er mer intens, og de som bruker solarier, har større risiko.

I tidligere forskning, publisert i JAMA Dermatology, viste en analyse av 19 studier at piloter er dobbelt så sannsynlige som den generelle befolkningen for å utvikle melanom og 42% større sannsynlighet for å dø av det.

Ytterligere forskning fant at denne økte risikoen også eksisterer når andre sjåførers eksponering for solen tas i betraktning, inkludert deres historie med solbrenthet, bruk av solarium og antall solfylte ferier.

Den nye studien er imidlertid den første som direkte tester nivået av UV-stråling som piloter blir utsatt for i cockpiten. Siden bare ett fly ble testet, foreslår forskerne imidlertid at fremtidige studier skal utføres på flere typer fly. Dette kan etablere sikkerhetsretningslinjer som vil begrense UV-eksponering for piloter.

«Vi mener at forbedret UV-beskyttelse på frontruter på fly er nødvendig for å tilby kabinpersonalet et risikofritt arbeidsmiljø», skriver forfatterne. «Vi anbefaler på det sterkeste bruk av solkrem og periodiske hudsjekker for piloter og kabinansatte.»

Lær mer om hudkreft