Fibromyalgi Årsaker: Genetikk, Utløsende faktorer og mer

COS’er fibromyalgi?

Fibromyalgi er en tilstand som forårsaker smerte i hele kroppen. Fører også til tretthet, søvnproblemer og andre symptomer. Folk med denne tilstanden er mer følsomme for smerte enn de uten tilstanden.

Fibromyalgi er en av de vanligste kroniske smertforholdene i verden. Treff 10 millioner mennesker I USA, ifølge National Fibromyalgi Association (NFA).

Årsaken til fibromyalgi er fortsatt litt & # 8216; et mysterium. Men det er undersøkelser som indikerer flere faktorer som kan være involvert. Forskning inkluderer også risikofaktorer som kan øke mulighetene til en person til å utvikle tilstanden.

For å lære mer: alt du trenger å vite om fibromyalgi »

Symptomer på fibromyalgi

Det er flere symptomer på fibromyalgi. Disse inkluderer:

 • Døve og smertefull smerte på begge sider av kroppen og over og i livet
 • utmattelse
 • Vanskelighetsgrad å huske og konsentrere seg, noen ganger kalt & # 8220; Fibro Fog & # 8221;
 • søvnforstyrrelser
 • hodepine
 • kjeve smerte eller klikk
 • Depresjon og angst
 • Diaré og magesmerter
 • Smertefulle menstruasjonsperioder
 • nummenhet eller prikking til hender og føtter
 • Støyfølsomhet, lys eller temperatur (varmt eller kaldt)

Finn ut mer: Symptomer på fibromyalgi »

Årsaker til fibromyalgi

Eksperter vet ikke nøyaktig hva som forårsaker fibromyalgi, men noen faktorer kan være involvert:

Unormal smerte signalering

Hos personer med fibromyalgi, kan nervesystemet ikke utarbeide smerte signaler på vanlig måte. Unormale nivåer av kjemikalier i hjernen, i ryggmargen og nerver som bærer disse signalene, kan gjøre folk mer følsomme for følelsen av smerte.

# 8217 ubalanser; hormon

Hormoner som serotonin, noradrenalin (noradrenalin) og dopamin hjelper kroppen prosessen. Nivåer under normal av disse hormonene i hjernen og i nervesystemet kan forstyrre tegn på smerte og intensivere følsomheten for dem.

Genetikk

Fibromyalgi kan fungere i familier. Det er sannsynlig at det er en uidentifisert genetisk anomali som øker risikoen for noen mennesker for tilstanden. Noen gener kan kontrollere måten kroppen justerer smertevisser på. Forskere hypoteser at folk med fibromyalgi tar en eller flere gener som fører dem til å reagere sterkt på stimuli som en og den andre personen kan ikke oppfatte seg som smertefullt.

Avtrekker

For mange mennesker starter symptomene etter et følelsesmessig eller fysisk traumer eller et møte med en smittsom sykdom. Disse faktorene forårsaker sannsynligvis ikke fibromyalgi alene. Imidlertid kan de utløse starten hos personer som allerede er i fare ved å endre responsen til nervesystemet til smerte.

Følgende kan også utløses faktorer for fibromyalgi:

 • Infeksjoner som L’influensa
 • Gjentatte lesjoner
 • kirurgi
 • En traumatisk begivenhet i livet som en pause, en skilsmisse eller død av en elsket
 • fødsel

Søvnforstyrrelser

Problemer å sove tilstrekkelig eller tilbringe nok tid i de dypeste søvnfasene er vanlige i denne lidelsen. Men legene er ikke sikker på om dette er et symptom eller en årsak til fibromyalgi. Unormale søvnmodeller kan påvirke nivåene av noen kjemikalier i hjernen.

Risikofaktorer for fibromyalgi

Flere faktorer øker risikoen for fibromyalgi. Men å ha en av disse følgende risikofaktorer betyr ikke at tilstanden vil bli diagnostisert.

Kjønn

Fibromyalgi er mer vanlig hos kvinner enn hos menn. I følge Nasjonalt institutt for leddgikt og muskuloskeletale og hudsykdommer (Niams), kvinner har fra åtte til ni ganger mer sannsynlig å ha fibromyalgi.

Forskere mener at kvinner opplever smerte annerledes enn menn. Dette skyldes delvis at kvinnelige reproduktive hormoner, som østrogen, gjør kvinner mer følsomme for smerte. Det er derfor smerte nivåer svinger under en kvinnes menstruasjonssyklus når østrogen nivåer øker og reduseres. Overgangsalderen, som også oversetter til redusert østrogenivå, er en annen potensiell risikofaktor for fibromyalgi.

For å lære mer: Fordi fibromyalgi hovedsakelig påvirker kvinner? »

Alder

Sekund NFA, De fleste med fibromyalgi er diagnostisert i første voksenliv, mellom 20 og 50 år.

Familie historie

Hvis du har et familiemedlem i nærheten av Fibromyalgia, er det mer sannsynlig å bli diagnostisert med deg selv.

Søvnforstyrrelser

Det er ikke kjent om søvnproblemer er et symptom eller en årsak til fibromyalgi. Noen som har lidelser som påvirker søvn, som L’natt apné og rastløs ben syndrom (RLS), er mer sannsynlig å ha tilstanden.

Andre reumatiske sykdommer

Reumatiske sykdommer påvirker leddene, musklene og beinene. Folk som har en’annen reumatisk sykdom er mer sannsynlig å ha fibromyalgi. Disse sykdommene inkluderer:

 • Reumatoid artritt (RA)
 • Artrose (OA)
 • lupus
 • ankyloserende spondylitt

Depresjon

Forstyrrelser i humøret og fibromyalgi er nært beslektet. Psykiske helsemessige forhold som depresjon og # 8217; angst kommer fra de samme kjemiske ubalanser knyttet til fibromyalgi. Selv innsatsen for å leve med kronisk smerte kan forårsake depresjon. Videre kan depresjon gjøre smerte verre.

Andre mulige risikofaktorer for fibromyalgi inkluderer manglende trening, l’overdreven trening og kirurgi.

Utsikter for fibromyalgi

Ditt perspektiv avhenger av alvorlighetsgraden av fibromyalgi. Tilstanden fortsetter vanligvis på lang sikt, men det er mer mildt i noen mennesker enn i andre.

Fibromyalgi er ikke farlig for livet, men kan forandre livet. Lær hvordan du skal håndtere tilstanden din, gi deg det beste mulige resultatet. Snakk med legen din for å finne de beste behandlings- og støttealternativene.