Fetor hepaticus: lukt, andre symptomer, årsaker og behandling

COS & # 8217; er den hepatiske stanken?

Leverfetoren oppstår når pusten din har en sterk lukt av mugg. Det er et tegn på at leveren din har problemer med å utføre sin oppgave å filtrere giftige stoffer, vanligvis på grunn av en alvorlig leversykdom. Som et resultat, ende svovelholdige stoffer i blodet og kan nå lungene. Når du exhalerer, gir disse stoffene pusten din en tydelig lukt.

Du kan også høre fetor hepaticus kalt & # 8220; pustet av de døde & # 8221;. Dette skyldes sin tilknytning til en alvorlig leversykdom, som kan være dødelig.

Hva er symptomene på leveren fetus?

Hoved symptomet på hepatisk fetor er pusten som lukter som en kombinasjon av gir og hvitløk egg. Andre mennesker beskriver det som en litt søt lukt.

Ytterligere symptomer inkluderer:

  • Forvirring og desorientering
  • blødning lett
  • gul skinn
  • Benene hovne
  • abdominal hevelse

Hva er årsakene til det hepatiske fosteret?

Den hepatiske stanken er forbundet med en alvorlig leversykdom, som forårsaker arr og dårlig drift av leveren. Dette kan forårsake portal hypertensjon, som refererer til en økning i blodtrykk i leveren. L & # 8217; Portal hypertensjon gjør blodstrømmen vanskelig gjennom leveren, så den støttes i venene som omgir leveren.

Når blodet ikke passerer lett gjennom leveren, giftige stoffer som normalt vil bli filtrert av leverhodet til andre deler av kroppen, inkludert lungene. Når dette skjer, kan du føle lukten av spor av disse stoffene når du exhaler. Dimetylsolfuro er sannsynligvis ansvarlig for den tydelige lukten av hepatiske fosteret.

Hvordan hepatisk fosteret er diagnostisert?

Hvis du allerede har blitt diagnostisert med leversykdom, som den kroniske hepatitt eller cirrrhosis, kan legen din sannsynligvis diagnostisere fosteret eller leveren uten ytterligere tester.

Hvis du har symptomer på leverfetus, men ikke har blitt diagnostisert med leversykdom, vil legen din sannsynligvis begynne med å stille noen spørsmål om din medisinske historie og livsvaner. De kan også bestille en blodprøve for å kontrollere leverens funksjonalitet.

Hvis legen mistenker at du kan ha portal hypertensjon, kan den også bruke en ultralyd eller en tac for bedre å undersøke vener rundt leveren og kontrollere portalhypertensjonen.

Legen kan også kjøre en hepatisk biopsi. Dette innebærer å plukke opp en liten prøve av stoff fra leveren og # 8217; mikroskop observasjon. En leverbiopsi gjør det mulig for legen å verifisere tilstedeværelsen av leversykdomskilt eller å evaluere effektiviteten av en bestemt behandling.

Hvordan hepatisk fosteret behandles?

L & # 8217; eliminering av leverfoster er basert på behandling av underliggende leversykdom. Dette er ofte veldig vanskelig, siden leveren fetor vanligvis følger med avansert leversykdom. Selv om du kanskje ikke kan invertere leverskade, kan beta-blokkere bidra til å redusere portalhypertensjonen og langsom nedsatt leverskade.

For ytterligere å senke utviklingen av leverskade og administrere komplikasjoner, kan det være nødvendig å gjøre noen endringer i livsstilen, inkludert:

  • unngå alkohol
  • Spis mindre salt
  • Gjør regelmessig trening

Arbeid med legen din for å forstå hvilke behandlingsalternativer som ville fungere bedre basert på scenen i leversykdommen din og generell helse.

Utsikter for personer med hepatisk foster

Hepatisk stanken er et tegn på avansert leversykdom. Selv om det er sannsynligvis for sent å reversere leverskader, kan noen narkotika og livsstilsendringer bidra til å lindre symptomene og redusere ytterligere skader. Hvis du har leverfunksjonssymptomer, kan du prøve å konsultere legen din så snart som mulig, slik at du kan begynne å behandle en plan for å håndtere leversykdommen din.