Fakta om levertransplantasjon: Overlevelsesrater, statistikk og mer

Levertransplantasjon

En levertransplantasjon, også kalt levertransplantasjon, kan hjelpe deg med å redde livet ditt når leveren ikke lenger fungerer. Behandling inkluderer kirurgisk fjerning av hele leveren. Det er da erstattet med hele eller deler av en sunn donorlever. Det kan komme fra en levende eller avdøde donor.

Å ha en sunn lever er viktig for lang levetid fordi leveren er ansvarlig for å filtrere blod og fjerne giftstoffer fra kroppen. Levertransplantasjon er et siste utveismål for kroniske leversykdommer (langsiktig) og alvorlige akutte leversykdommer (plutselig utbrudd).

Overlevelsesstatistikk for levertransplantasjon

Ifølge en studie, Folk som har gjennomgått en levertransplantasjon, har L & # 8217; 89% av muligheten for å leve etter et år. Overlevelsesraten på fem år er 75 prosent. Noen ganger kan den transplanterte leveren mislykkes eller den opprinnelige sykdommen kan gjenoppta.

Det er viktig at legen kontrollerer helbredelsen lenge etter transplantasjon for å oppdage eventuelle problemer. Du vil sannsynligvis trenge vanlige blodprøver. Sekund Johns Hopkins, Du må også ta anti-ripple-stoffer for resten av livet ditt.

Fordi levertransplantasjoner utføres

Sekund American Liver Foundation, Hvert år i USA, utføres om lag 8000 levertransplantasjonsintervensjoner.

En lege kan anbefale en levertransplantasjon til en person med leversykdom på terminalstadiet. En person med denne tilstanden vil dø uten transplantasjon. En lege kan også foreslå en levertransplantasjon hvis andre behandlinger for leversykdom ikke er nok til å holde en person i live.

Levertransplantasjoner kan være et alternativ for kronisk leversykdom, eller hvis leversvikt oppstår veldig raskt. Cirrhosis er den vanligste grunnen til at voksne trenger levertransplantasjoner. Cirrhosis erstatter sunt hepatisk stoff med arret stoff. Årsakene til cirrhosis inkluderer:

 • alkoholmisbruk
 • Kronisk hepatitt B eller kronisk hepatitt C
 • Ikke-alkoholholdig hepatisk steatose
 • autoimmun hepatitt
 • biliær atresia, en leversykdom hos nyfødte
 • Metabolske lidelser

Ditt medisinske team vil også vurdere andre faktorer for å avgjøre om du trenger en levertransplantasjon. Disse inkluderer:

 • alvorlighetsgraden av tilstanden din
 • Andre medisinske forhold du har
 • En historie om tuberkulose og kroniske infeksjoner som HIV L & # 8217
 • Din generelle fysiske tilstand
 • Ditt mentale velvære
 • Støtte nivå av din familie eller venner

Før du gir en levertransplantasjon, vil en lege vurdere om intervensjonen vil lykkes og vil forlenge en persons liv. En person kan ikke være en sannsynlig kandidat for transplantasjon hvis han har andre kroniske forhold som kan påvirke en transplantasjon.

Eksempler inkluderer en person som har en kreft som har spredt seg til andre deler av kroppen eller har alvorlige hjerteproblemer. Som et annet eksempel, hvis en person har cirrhose fra alkoholisme, evalueres hans evne til å slutte å drikke som en del av transplantasjonsplanleggingen.

Venter på en levertransplantasjon

Hvis du blir egnet for en levertransplantasjon, vil du bli satt inn i en nasjonal venteliste. Alle & # 8217; begynnelsen av 2015, Omtrent 14.000 mennesker I USA ventet de på levertransplantasjoner.

Posisjonering av # 8217; liste og venter på en korrespondanse

Poenget der du er i # 8217; -listen er delvis avgjørende fra poengsummen til leversykdomsmodellen til terminalstadiet (Meld). Denne poengsummen er basert på blodprøver, for eksempel:

 • Måle nivået på kreatinin, som viser hvordan barna fungerer
 • Kontrollerer ditt normaliserte internasjonale forhold, som er et mål på hvor god leveren din produserer blodkoagulasjonsproteiner

De med høyere poeng er mer syke og er plassert høyere i # 8217; listen. Vanlige blodprøver er nødvendig for å oppdatere Meldscore og posisjon i # 8217;. Det er også en poengsum for leversykdom på det pediatriske terminalstadiet for de under 12 år. Suksessen til & # 8217; transplantasjon kirurgi avhenger også av en god korrespondanse med en kvalifisert donor, så ventetiden kan variere basert på kroppens størrelse og blodgruppen.

Ulike faktorer bestemmer om en person mottar en levertransplantasjon. For eksempel, hvis to personer med høye Meld Scores kvalifiserer for en levertransplantasjon, kan personen som har vært i # 8217; -listen lenger kunne få en transplantasjon før. Videre kan en person på toppen av transplantlisten som har en sjelden blodgruppe, være mindre sannsynlig å korrespondere med en donor.

En person som lider av akutt hepatisk mangel kan plasseres på toppen av listen fordi dødsrisikoen kan være mer overhengende enn noen med en kronisk tilstand.

Når en korrespondanse er funnet

Venter på en levertransplantasjon er en lang prosess, men kirurgisk koordinering skjer raskt når du har en korrespondanse. Leveren kan komme fra en døde donor som hadde en sunn lever. Noen ganger kan en donert lever brukes til to mottakere. Høyre side av & # 8217; Donato orgel brukes oftere i voksne mottakere, mens den mindre venstre side blir oftere brukt til barn.

Det er mulig at en levende donor også kan donere en del av leveren. Men den levende donoren må være et godt par når det gjelder blodgruppe og andre faktorer.

Gjenoppretting fra en levertransplantasjon

Å få transplantasjon er bare en del av prosessen for å få en ny lever. I følge Nasjonalt institutt for diabetes og fordøyelsesdykdommer og renali, Et tre-ukers sykehusopphold er vanlig etter en transplantasjon. I løpet av denne tiden vil legen vurdere suksessen til & # 8217; operasjon og vil bestemme dine hjemmebehov.

Kan ønske oss opp til et år før du føler deg sunnere. La legen din vite hva dine behov for mental og følelsesmessig helse før du blir utladet.

Mulige risikoer og komplikasjoner av en levertransplantasjon

Den større risikoen for denne operasjonen er sviktet i transplantasjon. I dette tilfellet nekter kroppen din den nye leveren, ofte av grunner til at leger ikke kan bestemme. En levertransplantasjon gir deg også høy risiko for infeksjon. Andre langsiktige komplikasjoner kan inkludere:

 • blødning
 • Skader på gallekanaler
 • Blodkoaguli
 • Bivirkninger av narkotika tatt for å tillate immunforsvaret å godta den nye leveren, inkludert høyt blodsukkerglykemi

Sunn leveringsforslag

Etter en levertransplantasjon kan legen anbefale endringer i livsstil, inkludert en vanlig trening og et sunt kosthold. Du kan innlemme vaner som disse når som helst for å øke din styrke og generell helse. Å være fysisk sunn kan redusere mulighetene for transplantasjonsavvisning.

Du kan også begrense risikofaktorene som bidrar til leversykdommer. Blant de vanligste er det:

 • alkoholmisbruk
 • røyk
 • Overdose av paracetamol
 • fedme
 • Høyt kolesterol

Q&TIL

Spørsmål:

Hva er de viktigste symptomene på en transplantert leveren avvist av mottakerens kropp?

TIL:

Transplantasjonsavvisningen kan ikke ha noen symptomer alle & # 8217;. Avslaget blir ofte fanget av en økning i blodnivået av et leverenzym. Men du kan føle deg dårlig under avvisningen. Det kan forårsake kvalme, magesmerter, feber, guling av huden eller en generell følelse av ubehag.

Healthline Medical Team Svar representerer meninger fra våre medisinske eksperter. Alt innhold er strengt informativt og bør ikke betraktes som et medisinsk rådgivning.