Er ulcerøs kolitt en kronisk sykdom?

Er ulcerøs kolitt farlig?

Ulcerøs kolitt er svært sjelden livstruende, men tilstanden kan ha stor innvirkning på livet ditt. Derfor er behandling av tilstanden så viktig. Med moderne behandling er prognosen drastisk forbedret. Ulcerøs kolitt øker noe sjansen for å få tykktarmskreft, så du bør derfor bli henvist til en koloskopi.

Hvem kan få ulcerøs kolitt?

bakterieinfeksjoner i tarmen eller Crohns sykdom som er en annen kronisk inflammatorisk tarmsykdom. Ulcerøs kolitt påvises oftest blant personer i alderen 15-40 år, men både barn og eldre mennesker kan noen ganger utvikle sykdommen. Sykdommen angriper menn og kvinner like hyppig.

Hvordan oppstår betennelse i tarmen?

De vanligste årsakene til proktitt er inflammatorisk tarmsykdom og seksuelt overført infeksjon. Andre årsaker kan være ikke-seksuelt overførte infeksjoner, fremmedlegemer plassert i tarmen, skade i anorektal-området, stråleskader fra strålebehandling, bivirkninger av antibiotika (pseudomembranøs kolitt).

Hvordan diagnostisere Crohns?

Det kreves ofte flere undersøkelser for å stille diagnosen, inkludert blodprøver, avføringsprøver og røntgenundersøkelser. Legene vil sannsynligvis også gjøre en koloskopi. Dette er en undersøkelse der et lite kamera som sitter på enden av et fleksibelt (koloskop) føres opp i endetarmen og videre opp i tykktarmen.

Hvor lenge varer ulcerøs kolitt?

Sykdommen er livsvarig, men du kan forvente å leve – og arbeide – like lenge som alle andre. Med ulcerøs kolitt har du gode perioder, og du har dårlige perioder. 8 av 10 pasienter vil oppleve perioder på opptil mange år hvor sykdommen er i ro.

Kan ulcerøs kolitt helbredes?

Ulcerøs kolitt kan ikke helbredes med medisiner. Medisinsk behandling har som mål å avbryte akutte anfall og ved langtidsbehandling å forebygge tilbakefall.

Hva hjelper mot ulcerøs kolitt?

Det anbefales at pasienter med ulcerøs kolitt har et næringsrikt og variert kosthold med god tid til måltidene. Måltidene kan gjerne være små og hyppige. I utgangspunktet kan pasienter med ulcerøs kolitt spise hva de vil.

Hva er forskjellen på Crohns og ulcerøs kolitt?

Det skilles mellom to sykdommer: Crohns sykdom og ulcerøs kolitt. Crohns sykdom angriper i første rekke nedre del av tynntarmen, men tilstanden kan også finnes i tykktarmen og andre deler av fordøyelseskanalen. Ulcerøs kolitt forekommer bare i tykktarmen, ofte bare i endetarmen eller nedre del av tykktarmen.

Kan betennelse i tarmen gå over av seg selv?

Tilstanden går i mange tilfeller over av seg selv, og behandling med medikamenter er ofte unødvendig. Ved mindre plager forsøkes gjerne antidiaremidlet loperamid (Imodium), et middel som kan hjelpe noen.

Hvor ofte bør man ta en koloskopi?

Alle personer som ikke tilhører noen høyrisikogruppe bør fra 50-års alderen få tatt en undersøkelse for tykktarmkreft. De fleste land anbefaler videre koloskopi hvert 10. år.

Hva er Totalkolitt?

Hvis sykdommen kun er lokalisert i rek- tum (endetarmen), kalles den proktitt. Når sykdommen strekker seg lenger opp i tykktarmen, til bøyningen under venstre ribbenskant (venstre flexur), betegnes sykdommen som venstresidig. Hvis hele tykktarmen er angrepet av sykdommen, kalles dette for totalkolitt.