Er stent farlig?

Hvilke komplikasjoner kan oppstå etter PCI?

Den vanligste komplikasjonen er blødning fra innstikkstedet. Kateteret kan komme borti flak av åreforkalkning som kan løsne. I sjeldne tilfeller kan dette utløse et hjerteinfarkt eller et hjerneslag. Den samlede risiko for alvorlige komplikasjoner er ca 0,5 %.

Hvor lenge kan man leve etter hjerteinfarkt?

De vil undersøke hvilken del av hjertet ditt som har blitt skadet og hvor mye. Hvis alt går bra, vil du sannsynligvis kunne dra hjem rundt en uke etter hjerteinfarktet.

Hvordan kan man trene etter et hjerteinfarkt?

Treningen bør inkludere både kondisjonstrening og styrketrening, og gjennomføres 3-5 ganger i uken. Den første uken etter et hjerteinfarkt og de to første ukene etter en hjerteoperasjon anbefales det mosjon ved å gå turer.

Hvordan ser en stent ut?

En stent er en utvidbar, kort, rørformet metallstruktur som føres inn i koronararterien ved hjelp av ballongkateteret. Når ballongen er på plass i stenosen, blåses ballongen opp, stenosen åpnes, stenten plasseres i den utblokkede delen av arterien, utvides og presses ut mot karveggen.

Hvor mye koster en stent?

De mest brukte metallstentene koster omtrent 600 kroner, mens de mest brukte medikamentstentene ligger på omtrent 1200 kroner.

Hva er kransårer?

Koronararterier, kranspulsårer, er hjertets eget arteriesystem som ernærer hjertemuskulaturen og de tilhørende bindevevslagene.

Hva gjør nitroglycerin med kroppen?

Et legemiddel som heter nitroglyserin, ofte bare kalt «nitro«, kan få smerten ved et anginaanfall til å gå over innen få minutter. Nitro tas som en smeltetablett eller nitrospray under tungen. Legemiddelet virker først og fremst ved å utvide venene, blodkar som fører blod tilbake til hjertet.

Hvilken side av kroppen ligger hjertet?

Hjertets anatomi

Hjertet ligger i brystkassen på venstre side av brystbeinet. Noen har hjertet på høyre side, men dette er sjelden. Hjertet er en knyttnevestor, hul muskel som deles inn i fire rom: høyre og venstre forkammer (atrium) og høyre og venstre hovedkammer (ventrikkel).

Kan man få hjerteinfarkt flere ganger?

For eksempel har den internasjonale studien OASIS funnet at pasienter som har gjennomgått hjerteinfarkt 3,8 ganger forhøyet risiko for nytt hjerteinfarkt, hjerneslag eller død dersom de fortsetter å røyke samt ikke oppnådde livsstilsmål om fysisk aktivitet og kosthold.

Når kan jeg kjøre bil etter et hjerteinfarkt?

Det anbefales at du ikke kjører bil de to første dagene etter koronar angiografi/PCI. Ved andre typer førerkort enn klasse B gjelder egne regler om midlertidig kjøreforbud. Legen vil orientere deg om dette.

Kan man overleve en hjertestans?

Overlevelsen i Norge ligger på 14 prosent. Det innebærer at 443 levde 30 dager etter en hjertestans i Norge i fjor. 85 prosent av disse pasientene hadde en Cerebral Performance Category (CPC) score på 1 eller 2, noe som regnes som god nevrologisk funksjon.