Er Spyttstein farlig?

Hvor er spyttkjertlene plassert?

Spyttkjertlene ligger i tilslutning til munnhulen og består av tre par store kjertler (glandula salivaria): Ørespyttkjertelen (glandula parotis) ligger like foran og nedenfor øret. Underkjevekjertelen (glandula submandibularis) ligger på innsiden av underkjeven.

Hvordan fjernes steiner i spyttkjertelen?

Spyttstein eller sialolithiasis er en tilstand som betegner steindannelse i en utførselsgang fra en spyttkjertel. Den vanligste behandlingen er konservativ, uten kirurgi, men pasienten og legen kan også forsøke å dytte/melke steinen ut dersom det er mulig.

Hvor kommer spyttet ut?

Spytt er en litt seig, fargeløs væske som dannes i de store og små spyttkjertlene og tømmes ut i munnhulen. Spytt inneholder vann, elektrolytter, slim (mucus) og enzymer.

Hva skjer i spyttkjertel?

Spyttkjertlene er kjertler som produserer munnens spytt. Mennesket har tre store, parvise spyttkjertler og svært mange små spyttkjertler. Kjertlene tømmer sitt sekret via utførselsganger ut i munnen.

Hvorfor har jeg mye spytt i munnen?

Overproduksjon av spytt kan være vanskelig å behandle. Men det finnes medikamenter slik som atropinplaster som kan fungere for noen, men det kan og gi bivirkninger. For noen kan det også fungere med syrenøytraliserende eller syrehemmende medisiner, om det er sure oppstøt som gir økt spyttproduksjon.

Hvordan få ned hevelse i munn?

Hevelse. Ofte når det opereres i munnen reagerer kroppen med hevelse. Det kan være lurt å legge noe kaldt på utsiden av operasjonsområdet i timene etter kirurgien. Isposer kan kjøpes hos oss eller på apoteket, eller du kan bruke en ertepose fra fryseren med et tynt håndkle rundt.

Hvordan ser kreft i munnen ut?

Kuler eller hvite, røde eller mørke flekker inne i munnen. Fortykkelse av kinnet. Problemer med å tygge, svelge eller å bevege tungen. Vansker med å bevege kjeven, eventuelt hevelse eller smerte i kjeven.

Hva er glandula?

Glandula er latin for kjertel.

Hva består munnhulen av?

Munnhulen omfatter slimhinne som består av flerlaget plateepitel. Slimhinnen inneholder tallrike sanseorganer og nerveender som registrerer kulde-, varme-, trykk- og smertepåvirkninger. Også tungens slimhinne er ytterst følsom og inneholder sanseceller som formidler informasjon om smak.

Hvorfor får man Spyttstein?

Årsaken bak spyttstein er ikke kjent, men steindannelsen skyldes ofte forandret saltinnhold og seighet i spyttet, samt delvis obstruksjon av utførselsgang.

Hvordan forsvarer spytt kroppen?

Får vi i oss mikrober gjennom mat eller drikke, dreper magesyren vår de aller fleste mikrobene. Kroppsvæsker som tårer, hudolje fra talgkjertler og spytt inneholder antibakterielle enzymer som kan redusere infeksjonsrisikoen.