Er mørk urin farlig?

Hvordan skal frisk urin se ut?

Til vanlig er urinen ganske lys eller gulaktig, men den kan bli veldig mørk. Dette er noe du bør være obs på. – Ved gallesykdom kan du oppleve at urinen blir veldig brun eller mørk. Hvis den er slik over tid, bør du undersøkes av lege, sier han.

Hva betyr blakket farge?

Blakk er en blekgul eller blekt brunlig farge, oftest i forbindelse med hester. Dette er den typiske fargen for fjordhesten. Fargen deles i brunblakk, gulblakk, rødblakk eller ulsblakk, avhengig av fargenyanse og mengde av svarte hår i ål, man, hale og tverrstriper på bein.

Når urinen er mørk?

Mat påvirker farge

Drikker du mye vann blir urinen blank, mens drikker du lite blir den veldig gul. En normal urin har en svak gulfarge, mens en mørk honningfarget urin indikerer at du straks bør få i deg mer væske. Har du derimot mørk, ølfarget tiss kan dette være et tegn på lever- eller gallesykdom.

Når urinen lukter salmiakk?

Ammoniakken binder hydrogenioner i urinen og blir skilt ut som den svake syren ammoniumion (NH4+). Når urinen blir stående og begynner å lukte ammoniakk, skyldes ikke dette ammoniakkdannelse i nyrene, men at bakterier i urinen nedbryter urea til ammoniakk og karbondioksid (CO2).

Hva er glomerulonefritt?

Glomerulonefritt er betennelse i nyrens karnøster (glomeruli). Betennelsen utløses ikke av bakterier eller virus, men av unormale immunologiske reaksjoner.

Hva er symptomer på nyrebetennelse?

Symptomene varierer avhengig av hva som er årsak til nyrebetennelsen, men de vanligste er rød eller mørk urin, tretthet, hodepine, kvalme og hevelser i beina eller rundt øynene.

Når Urinposen blir blå?

Lilla urinpose-syndrom ble først beskrevet i 1978 (2), og skyldes bakteriuri med mikrober som kan omdanne metabolitter av den essensielle aminosyren tryptofan til pigmenter som skilles ut i urin.

Hva kan urinen fortelle deg?

En urinprøve kan gi nyttig informasjon om en rekke forskjellige tilstander. Eksempel på hva som kan påvises, er sykdom eller skade i urinveiene og nyrene, hormonell ubalanse i kroppen, diabetes eller andre mer sjeldne forhold.

Hvorfor lukter urinen svovel?

Svovel har skylden

Forklaringen på det illeluktende tisset er at asparges inneholder aspargessyre. Når denne syren brytes ned i kroppen vår, skilles det ut svovel. Det er svovelen som får urinen til å lukte.

Hva skal ikke være i urinen?

Nitritt i urinen

Finnes ikke i normal urin fra friske mennesker. En del typer bakterier, særlig de som ofte gir urinveisinfeksjon, kan omdanne nitrat til nitritt, som en da kan påvise med urinstix, og på den måten er påvisning av nitritt i urin et tegn på urinveisinfeksjon. Nitritt er et bakterieprodukt.

Hva er komplisert urinveisinfeksjon?

Ukomplisert UVI foreligger når infeksjonen ikke er forårsaket av underliggende anatomiske eller nevrologiske forstyrrelser som påvirker drenasjen av urin.