Er luftveis infeksjon smittsomt?

Hva inneholder de øvre luftveiene?

Luftveiene deles inn i øvre og nedre luftveier. De øvre luftveiene består av munnen, nesen, bihulene, svelget og strupehodet, mens de nedre luftveiene består av luftrøret og alle luftrørsforgreininger.

Hvor går grensen mellom øvre og nedre luftveier?

Skillet mellom de øvre og nedre luftveiene går ved stemmebåndene. De øvre luftveiene inkluderer nesehulen, munnhulen, svelget og strupen.

Hvor lenge varer øvre luftveisinfeksjon?

Høy feber, redusert allmenntilstand, tett og rennende nese, vondt i halsen, og hoste, er de vanligste symptomene på en viral luftveisinfeksjon. Disse varer ofte i 2-5 dager, mens hosten kan vare lenger.

Er bronkitt smittsomt?

Akutt bronkitt forårsaket av virus vil ofte være smittsomt så lenge symptomene varer. Noen ganger vil man få en relativt langvarig tørrhoste i ettertid, men denne skyldes irritasjon av slimhinnen i luftveiene framfor aktiv infeksjon.

Når kan man bli smittet av korona?

Du kan smitte andre når du holder på å bli syk og er helt i starten av sykdomsforløpet. Det er gode holdepunkter for at du er mest smittsom en til to dager før du får symptomer.

Hva er Respirasjonssystemets oppgave i kroppen?

Respirasjonssystemet har som hensikt å sørge for at luft kommer ned til lungene, hvor oksygen kan transporteres over til blodet, og videre rundt i kroppen. Samtidig skal karbondioksid transporteres fra blodet og ut av kroppen.

Hva skjer i alveolene?

Når vi puster inn, fylles alveolene i lungene med luft. Det er her oksygen utskiftes med karbondioksid. Blodceller tar opp oksygen fra kapillærene i alveolene samtidig som karbondioksid, et avfallsprodukt, frigis til lungene fra venene. Når vi puster ut, blåses karbondioksiden ut av kroppen.

Hva er lungene?

Lungene er organet for pusting (respirasjon). De to lungene ligger i brysthulen, innenfor ribbeina, og veier hos et voksent menneske til sammen 800–1100 gram. Den høyre lungen er litt større enn den venstre, og veier om lag 100 gram mer.

Hva er Luftrørsgreiner?

Luftrøret og luftrørsgreinene

Luftrøret deler seg i høyre og venstre hovedluftrørsgrein, hovedbronkien, som går inn i høyre og venstre lunge. Der blir luftrørsgreinene tynnere og mindre. De er som et nett, eller et tre med små greiner. De kalles for bronkier.

Hva er Hovedluftrørsgreinene?

Hva er hovedluftrørsgreiner? Er de mindre greinene som luftrøret går over i, 1 til hver lunge.

Hva er perifere luftveier?

Lungenes perifere eller små luftveier har stor betydning for utvikling og behandling av astma og kols. Pasientvennlige metoder for måling av de små luftveiers funksjon har i løpet av de siste årene blitt kommersielt tilgjengelige både for forskning og klinikken.