Er Helicobacter pylori farlig?

Hva kan man gjøre for å bli kvitt Helicobacter?

Bakterien heter Helicobacter pylori. Ved å kombinere to antibiotika og en medisin som senker syrenivået i magesekken, kan du bli kvitt denne bakterien for alltid – du vil aldri få magesår igjen! For å oppnå dette er det viktig at du tar medisinene nøyaktig som legen har foreskrevet.

Hvilken sykdommer er Helicobacter pylori kjent for å forårsake?

Helicobacter pylori er en bakterie som lever på slimhinnene i magesekken og øvre del av tynntarmen. Der kan den forårsake magesår og gastritt (magekatarr) og spiller også muligens en rolle i forbindelse med magekreft. Oppdagelsen av bakterieinfeksjon som årsak til magesår har revolusjonert behandlingen av dette.

Hva er symptomene på magesår?

Symptombilde. Magesår kan gi smerter, spesielt fra øvre del av magen mellom brystbenet og navlen. Smerten er gjerne brennende og verre på tom mage. Du kan få såkalt spiselindring, det vil si at smertene blir mindre når du spiser.

Hvordan føles det å ha magesår?

Ofte har man en bitende eller brennende fornemmelse mellom navlen og brystbenet fra én til tre timer etter et måltid. Noen ganger kan smertene også komme under og like etter måltidet. Smertene kan føles som forstoppelse, halsbrann eller sult. Man kan vekkes av smertene om natten.

Hvorfor får man Helicobacter pylori?

Man vet ikke sikkert hvordan Helicobacter Pylori smitter, sannsynligvis fekal-oralt, det vil si at for eksempel at noen etter et toalettbesøk ikke vasker hender, tar på et håndtak som også nestemann tar på, for deretter å putte hendene i munnen. Sannsynligvis kan Helicobacter Pylori også smitte ved munnkontakt.

Hva bør man unngå å spise når man har magesår?

Ved magesår må du som regel være forsiktig med sterkt krydret mat, røkt mat, svært fet mat, kaffe og sure drikker i lang tid. Noen må unngå slike matvarer hele livet. Røyking øker risikoen for nye sår. Alle som har magesårunngå å bruke medisiner som er klassifisert som NSAIDs, både reseptfrie og reseptbelagte.

Har fått påvist Helicobacter pylori?

Når man har fått påvist Hp-bakterien i magesekken, anbefales det oftest å fjerne den. Spesielt hos de som har fått magesår, som vil få helbredet magesårsykdommen helt dersom Hp fjernes. Helicobacter pylori er en meget motstandsdyktig bakterie. Det er svært vanskelig å fjerne bakterien fra slimhinnen i magen.

Hva er Duodenitt?

Duodenitt er betennelse i tolvfingertarmen. Betennelsen kan skyldes en infeksjon med magesårbakterien, Helicobacter pylori, bruk av irriterende legemidler, som acetylsalisylsyre, eller andre irriterende stoffer.

Hva kan man spise når man har magekatarr?

Magekatarr eller gastritt er plagsomt og noen kan utvikle magesår. Tilstanden er ofte lett å behandle med regulert levesett og syreblokkere som du får reseptfritt på apoteket (Zantac/ Tagamet/Pepcid eller lignende). På resept kan du få noe vi kaller syrepumpehemmere som kan være meget effektive.

Hvorfor får man betennelse i spiserøret?

Årsaker. Tilstanden skyldes oftest irritasjon av magesyre som kommer opp i spiserøret. Vanligvis beskyttes spiserøret av lukkemekanismen i nedre ende, men dersom denne lukningen er defekt, kommer surt mageinnhold opp i spiserøret, og det er ikke spiserørsslimhinnen beregnet på å tåle.

Hva er Urea pusteprøve?

Undersøkelsen kan avklare om du har bakterien Helicobakter pylori (HP) i magen. HP kan være en årsak til kronisk betennelse i magesekk og tolvfingertarm. Hvis du har fått medisiner for å bli kvitt infeksjonen kan pusteprøven vise om behandlingen har vært vellykket.