Er det vondt å sette inn spiral?

Kan man gå opp i vekt av spiral?

Noen vil kunne gå opp i vekt når de begynner med en hormonspiral. Hormonet i spiralen kan gi litt premenstruelle plager og mange vil kjenne igjen at matlysten øker litt rett før menstruasjonen. Hvis du ikke greier å stanse vektøkningen bør du nok ta ut hormonspiralen.

Hva er forskjellen på kobberspiral og hormonspiral?

Spiralen har en kobbertråd rundt skaftet. Kobberspiralen virker ved at kobberet hemmer sædcellenes bevegelighet gjennom livmoren. Spiralen hindrer egget i å feste seg i livmoren. Den største forskjellen er med andre ord at hormonspiralen inneholder et hormon som virker lokalt og systemisk ved at den hindrer eggløsning.

Når begynner man å blø etter spiral?

Det er normalt å få menstruasjonssmerter og blødning de første dagene etter at spiralen er satt inn, og noen har smerter som kommer og går et par uker etterpå. Hvis du trenger smertestillende etter at spiralen er satt inn kan du ta en kombinasjon av Paracet og Ibux inntil 4 ganger i døgnet, dvs hver 6.

Kan man blø av spiral?

Det er svært vanlig å miste menstruasjonen, men det er også vanlig med uregelmessige blødninger når man bruker hormonspiral. Dersom man får uregelmessige blødninger, og samtidig økt mengde utflod, kan det være nødvendig med en gynekologisk undersøkelse for å sjekke om det foreligger en infeksjon.

Kan man sette inn spiral selv?

Innsetting og uttak av spiral skal utføres av lege, jordmor eller helsesøster som er godt kjent med innsettings- og fjerningsprosedyrene.

Hvordan vet man at spiralen sitter feil?

Du kan kontrollere om den sitter på plass ved å stikke en finger dypt inn i skjeden. Hvis spiralen har sklidd ned, vil du kunne kjenne spiralen som en hard pigg innerst i skjeden. Noen får også symptomer i form av økte smerter og småblødninger. Faller ut.

Hvor stor er sjansen for å bli gravid med hormonspiral?

Lav sannsynlighet for å bli gravid med spiral

98%, og for hormonspiralen er det > 99%, som tilsvarer graden av beskyttelse ved bruk av p -piller.

Hvilken prevensjon går man ikke opp i vekt av?

P-sprøyte (Depot-Provera) er den eneste hormonelle prevensjonsmetoden som alltid er forbundet med vektøkning. I en studie med observasjonstid på tre år fant man at de som brukte Depot-Provera, i gjennomsnitt hadde en vektøkning på fem kilo. De som brukte vanlige P-piller, hadde ingen vektøkning.

Hvilken prevensjon gir minst bivirkninger?

Kobberspiral og kondom er prevensjonstyper som ikke inneholder hormoner. Fordelen med prevensjon uten hormoner er at det ikke er risiko for bivirkninger.

Hvorfor går man opp i vekt av prevensjon?

Bruk av p-piller kan føre til vektøkning hos noen kvinner fordi de både binder vann i kroppen og øker apetitten.

Hvorfor velge kobberspiral?

Kobberspiralen settes inn i livmoren, og påvirker først og fremst sædcellene slik at de ikke klarer å befrukte et egg. Kobberspiral formet som en T, kan også brukes som nødprevensjon i opptil 5 døgn etter et ubeskyttet samleie, og har mye bedre effekt enn nødprevensjonspiller (angrepiller).