Er det normalt å ha en klump i brystet?

Hvorfor tilleggsundersøkelse mammografi?

Det kan bli behov for tilleggsundersøkelser

Årsaken kan være mistenkelige funn på mammografibildene, at du selv har opplyst om en kul eller andre symptomer på brystkreft, eller at den tekniske kvaliteten på bildene ikke var god nok. For de fleste innebærer tilleggsundersøkelse at det tas nye røntgenbilder og ultralyd.

Hva er forstadium til brystkreft?

Forstadier til brystkreft, det vil si celler som har utseende og egenskaper som kreftceller, men som enda ikke har vokst inn i det omkringliggende vevet, kalles forstadium eller alvorlig celleforandring. Dersom slike forandringer oppdages i vevsprøve fra melkegang, kalles det duktalt carcinoma in situ (DCIS).

Hvor fort vokser en svulst i brystet?

Brystkreftsvulster vokser raskere hos kvinner i alderen 50-59 år, enn hos kvinner som er 60-69 år. Noen svulster dobler diameteren på kun én måned, hos andre kvinner tar det over seks år.

Hvordan kjennes en cyste i brystet ut?

Cyster har en tendens til å komme tilbake. De kjennes glatte og spente i overflaten. En abcess er en form for cyste, væsken i en abcess inneholder verk eller puss, og er en form for infeksjon.

Er kreftkul bevegelig?

Maligne kuler føles harde og faste, og er nærmest ubevegelige under huden. Alle harde kuler bør derfor sjekkes av en lege. Mykere kuler, som syster, er vannfylte kuler som ikke er harde å ta på og som man enkelt kan flytte rundt på under huden.

Hva er det inni en pupp?

Puppene består av fettvev, melkekjertler som gjør at man kan produsere melk etter graviditet og så amme barnet sitt, bindevev som holder alt sammen og blodårer og nerver. Det er mengden fettvev som avgjør størrelsen på puppene. Noen får små pupper, andre får større.

Hvordan ser brystkreft ut?

Synlige forandringer i brystet

Kul eller hevelse i brystet og/eller i armhulen. Inndragning eller søkk i huden på brystene. Brystvorte som trekker seg innover eller peker i en annen retning enn det som er vanlig.

Hvorfor ultralyd etter mammografi?

Mammografi kan være smertefullt, og noen ønsker derfor kun å gjøre ultralyd Det er da viktig å være oppmerksom på at ultralyd alene ikke er god nok diagnostikk for å utelukke brystkreft. Det kan derimot være aktuelt å ta ultralydundersøkelse og Magnettomografi (MR) som tilleggsundersøkelser.

Hva er klinisk mammografi?

Mammografi er en røntgenundersøkelse av brystene som utføres av radiografer. I Norge blir alle kvinner mellom 50 og 69 år innkalt til mammografiscreening hvert andre år. Klinisk mammografi henvises man til av en lege på grunn av symptomer eller funn i brystet, for eksempel en kul eller kontroll etter behandling.

Hvordan får jeg svar på mammografi?

Bildene skal vurderes av to uavhengige radiologer, som ikke vet hva den andre har konkludert med. Man får derfor ikke svar før etter noen dager. Deltakere av Mammografiprogrammet får skriftlig svar på undersøkelsen fra Kreftregisteret eller fra brystdiagnostisk senter. De fleste mottar svarbrevet i løpet av 2-3 uker.

Hva er forstadiet til kreft?

Med forstadier menes forandringer som kan utvikle seg til kreft. I de fleste tilfeller vil celleforandringer ikke utvikles til kreft, men gå tilbake uten behandling eller etter behandling når det er nødvendig.