Er det hull i øyet?

Hvordan behandles netthinneløsning?

De fleste med netthinneløsning blir operert med vitrektomi, som er kirurgisk fjerning av øyets glasslegeme (corpus vitreum). Så blir netthinnen lagt på plass, riftene behandlet med laser eller frysning og øyeeplet blir fylt med gass. Operasjonen kan vanligvis gjøres i lokalbedøvelse.

Hva er makuladegenerasjon?

Makuladegenerasjon gir ofte først vansker med å lese, gjenkjenne ansikter og se fine detaljer. Etter mange år vil ting midt i synsfeltet se sløret eller forvrengt ut. Til slutt kan området i midten av synsfeltet bli mørkt, slik at du ikke kan være i stand til å se ting som er rett foran deg.

Hvor lenge varer Glasslegemeløsning?

Forløp og prognose. De fleste får større eller mindre grad av glasslegemeløsning dersom vi når høy alder. Hos de fleste merkes dette med flytende flekker i synsfeltet. Det typiske er at disse blir mer tydelige i noen uker, for så å blekne eller avta.

Kan en optiker se om man har netthinneløsning?

Netthinneløsning kan i de fleste tilfeller oppdages ved optomap-scan. Bildet kan også avdekke andre tilstander på netthinnen, som for eksempel rifter, hull, blødninger og føflekker. Det kan også vise noe om den generelle helsetilstanden. Bildene lagres slik at optikeren kan sammenligne de ved senere undersøkelser.

Hvor fort utvikler tørr AMD seg?

Den tørre formen er utvikler seg vanligvis langsomt, gjerne over mange år. Går den over til den våte formen, kan sansecellene bli ødelagt på få uker. Opplever man at rette linjer begynner å bøye seg, er det derfor viktig å gå til øyelege for nærmere undersøkelse.

Hva er funksjonen til den gule flekken?

Den gule flekken er den delen av netthinnen som ivaretar synsskarpheten og evnen til å se detaljer. Den gule flekken gjør det mulig for oss å lese, kjenne igjen ansikter, kjøre bil og utføre forskjellige aktiviteter som krever godt syn.

Hvilken funksjon har tapper i øyet?

Tapper er en av to typer lyssensitive celler i øyets netthinne. Menneskets netthinne inneholder 6-7 millioner tapper. De fungerer best i sterkt lys og er essensielle for skarpsynet og fargesynet vårt. Det finnes tre typer tapper som reagerer på ulike bølgelengder av lys og lar oss se ulike farger.

Hva gjør man hos øyelegen?

Øyeleger stiller diagnose og behandler sykdommer i øyet.

En øyelege er en lege med spesialisering i øyesykdommer. Faget kalles også oftalmologi. Øyelegers ekspertise kan også avdekke andre sykdommer som har innvirkning på øyet, som for eksempel diabetes, høyt blodtrykk og hjernesvulster.

Hva kan forårsake netthinneløsning?

Netthinneløsing oppstår som regel spontant, og risikoen for dette øker med alderen. Hos yngre personer er den vanligste årsaken til netthinneløsning en skade eller slag mot øyeregionen. Netthinneløsning kan oppstå som følge av en glasslegemeløsning.

Hvem får netthinneløsning?

Tilstanden kan ramme hvem som helst, men rammer oftest middelaldrende/litt eldre personer i forbindelse med normale aldersforandringer i øyet. Risikoen for netthinneløsning øker også dersom du er nærsynt.

Hva er forkalkning på øyet?

Aldersrelatert maculadegenerasjon (AMD) er en øyesykdom der den gule flekken (macula) sentralt i netthinnen er svekket. Sykdommen omtales ofte som svekkelse av skarpsynet. AMD er også omtalt som forkalkning på øyet – men dette er misvisende, siden øyesykdommen ikke har noen ting med forkalkninger å gjøre.