Er det farlig med protein i urin?

Hva forteller fargen på urinen?

Drikker du mye vann blir urinen blank, mens drikker du lite blir den veldig gul. En normal urin har en svak gulfarge, mens en mørk honningfarget urin indikerer at du straks bør få i deg mer væske. Har du derimot mørk, ølfarget tiss kan dette være et tegn på lever- eller gallesykdom.

Hva betyr blakket farge?

Blakk er en blekgul eller blekt brunlig farge, oftest i forbindelse med hester. Dette er den typiske fargen for fjordhesten. Fargen deles i brunblakk, gulblakk, rødblakk eller ulsblakk, avhengig av fargenyanse og mengde av svarte hår i ål, man, hale og tverrstriper på bein.

Hva betyr Ustix?

Urinstix er en undersøkelse der en papirstrimmel som er tilsatt kjemiske stoffer, dyppes i urinen. Hvis det for eksempel er bakterier, blod eller sukker i urinen, vil strimmelen skifte farge.

Hvordan tolke Ustix?

Tolkning
  1. Nitritt: Positiv test tyder på tilstedeværelse av gram-negative bakterier. …
  2. Protein: Positiv test ved en rekke tilstander, som for eksempel feber, nyresykdom og urinveisinfeksjon. …
  3. Glukose: Hos personer med normal nyrefunksjon vil en stigning i plasma-glukose over ca.

Hva er glomerulonefritt?

Glomerulonefritt er betennelse i nyrens karnøster (glomeruli). Betennelsen utløses ikke av bakterier eller virus, men av unormale immunologiske reaksjoner.

Hva skal ikke være i urinen?

Finnes ikke i normal urin fra friske mennesker. En del typer bakterier, særlig de som ofte gir urinveisinfeksjon, kan omdanne nitrat til nitritt, som en da kan påvise med urinstix, og på den måten er påvisning av nitritt i urin et tegn på urinveisinfeksjon. Nitritt er et bakterieprodukt.

Er skum i urin normalt?

Skummende urin kan være normalt, men kan også bety proteiner (eggehvite) i urinen som tegn på at nyrene ikke helt gjør jobben som de skal.

Er mørk urin farlig?

Mørk eller brun urin

Det kan være et tegn på dehydrering. Drikk vann og få i deg mat! Hvis det ikke går raskt over, og har vedvarende brun urin, bør du ta det opp med lege. Brun urin kan også være tegn på leversykdom.

Hva er årsaken til mørk urin?

Mørkegul urin kan for eksempel oppstå etter en kveld med stort alkoholinntak, ved trening eller kroppsarbeid i varmen, og for lite inntak av vann. Drikk et glass vann, eller to, og urinen bør få lysere farge.

Når Urinposen blir blå?

Lilla urinpose-syndrom ble først beskrevet i 1978 (2), og skyldes bakteriuri med mikrober som kan omdanne metabolitter av den essensielle aminosyren tryptofan til pigmenter som skilles ut i urin.

Når urinen lukter salmiakk?

Ammoniakken binder hydrogenioner i urinen og blir skilt ut som den svake syren ammoniumion (NH4+). Når urinen blir stående og begynner å lukte ammoniakk, skyldes ikke dette ammoniakkdannelse i nyrene, men at bakterier i urinen nedbryter urea til ammoniakk og karbondioksid (CO2).