Er det farlig med cyste?

Kan cyster utvikle seg til kreft?

Hos eldre kvinner finner man kreft i mindre enn 1 av 1000 enkle cyster. Cyster med kompakt vev (solide cyster) har noe større sjanse for å utvikle seg til kreft, spesielt hos kvinner som har vært gjennom overgangsalderen. Selv om eggstokkreft kan ramme kvinner i alle aldre, er det uvanlig før fylte 60 år.

Hva er årsaken til cyster?

Cyste er et blæreformet hulrom i vev eller et organ. Cyster kommer ofte av at et rørsystem tilstoppes. Et slikt rørsystem kan for eksempel være en utførselsgang fra en kjertel eller en struktur der væske produseres. Cyster kan oppstå i nyrer, lever, skjoldbruskkjertel og eggstokker.

Er det farlig når cyste sprekker?

Symptomer ved cyste på eggstokkene

Ingen symptomer – dette er det klart vanligste, da de fleste cyster på eggstokkene er små og tilbakedannes av seg selv i løpet av uker til måneder. Smerter i nedre del av magen. Dersom cysten sprekker vil innholdet i cysten kunne komme inn i bukhulen og skape irritasjon i bukhunnen.

Hvordan forsvinner cyster?

Behandling av cyster på eggstokkene

De fleste vil forsvinne spontant, men ultralydveiledet punksjon (stikke hull på) kan være aktuelt. Operativ fjerning blir sjelden nødvendig. Hvis cysten vokser eller gir symptomer, kan det bli aktuelt med operativ fjerning av cysten.

Kan cyste forsvinne av seg selv?

Mange cyster forsvinner av seg selv, men har cysten en viss størrelse, og hvis det er tegn på vevsforandringer, kan gynekologen fjerne cysten ved en kikkhullsoperasjon.

Hva er Levercyster?

Cyster i leveren er hulrom som vanligvis er væskefylte. Levercyster utgjør en uensartet gruppe av sykdommer med vidt forskjellige årsaker som spenner fra medfødte, infeksiøse, parasittære til svulster. Cystene er ofte uten symptomer og påvises tilfeldig i forbindelse med bildediagnostiske undersøkelser.

Hva er Cystenyrer?

Hva er cystenyrer? Cystenyrer er en arvelig sykdom (autosomal dominant polycystisk nyresykdom, ADPKD). Tilstanden innebærer at det oppstår små væskefylte hulrom (cyster) i nyrene. Disse cystene vil med tiden øke i størrelse og fortrenge normalt nyrevev, og slik svekke nyrefunksjonen.

Er vanncyste farlig?

Cyster (væskefylte blærer) på eggstokkene er vanlige og vanligvis ufarlige. Mange vet ikke engang at de har dem. Men cystene kan en sjelden gang være tegn på eggstokkreft. Dette er mer vanlig hos eldre kvinner, særlig etter overgangsalderen.

Er cyste en svulst?

I eggstokkene kan det utvikle seg knuter eller væskefylte hulrom – også kalt vannsvulster eller cyster. De er nesten alltid godartede. De faste knutene utvikles over år, mens vannsvulstene kan oppstå fra måned til måned. De kan briste og forsvinne av seg selv.

Hvor stor kan en cyste på eggstokken bli?

Vanligvis er de under 4 centimeter, men iblant kan de bli større. Disse cystene forsvinner som regel av seg selv. Funksjonelle cyster dannes når egget modnes i første halvdel av syklus.

Kan man kjenne cyster?

Ved gynekologisk undersøkelse kan legen noen ganger kjenne cysten. For å bekrefte tilstanden, gjøres ultralyd av underlivet. Ved mistanke om unormal cyste, kan det være aktuelt å ta en prøve av cysten i forbindelse med ultralydundersøkelsen samt blodprøve.