Er det farlig med cyste?

Kan cyster utvikle seg til kreft?

Hos eldre kvinner finner man kreft i mindre enn 1 av 1000 enkle cyster. Cyster med kompakt vev (solide cyster) har noe større sjanse for å utvikle seg til kreft, spesielt hos kvinner som har vært gjennom overgangsalderen. Selv om eggstokkreft kan ramme kvinner i alle aldre, er det uvanlig før fylte 60 år.

Hvorfor oppstår cyster på eggstokkene?

Årsaker til cyster på eggstokkene

Ved hver eggløsning er det flere egg som modnes, men bare ett av dem blir skilt ut ved eggløsningen. I modningsprosessen dannes væskefylte hulrom rundt hvert av de modnende eggene (follikelcyster).

Hva er Cystenyrer?

Hva er cystenyrer? Cystenyrer er en arvelig sykdom (autosomal dominant polycystisk nyresykdom, ADPKD). Tilstanden innebærer at det oppstår små væskefylte hulrom (cyster) i nyrene. Disse cystene vil med tiden øke i størrelse og fortrenge normalt nyrevev, og slik svekke nyrefunksjonen.

Hvordan bli kvitt cyster?

Hvis utviklingen tilsier at du bør gjøre noe med den, kan den behandles kirurgisk. Dersom cysten er betent, kan den tømmes ved å snitte den opp. Er det rikelig innhold i cysten, bør åpningen holdes åpen noen dager ved å legge inn et dren. Det er vanlig å se an utviklingen etter tømming av cysten.

Kan cyste forsvinne av seg selv?

Mange cyster forsvinner av seg selv, men har cysten en viss størrelse, og hvis det er tegn på vevsforandringer, kan gynekologen fjerne cysten ved en kikkhullsoperasjon.

Hvor stor kan en cyste bli?

Funksjonelle cyster

Vanligvis er de under 4 centimeter, men iblant kan de bli større. Disse cystene forsvinner som regel av seg selv.

Er cyste en svulst?

I eggstokkene kan det utvikle seg knuter eller væskefylte hulrom – også kalt vannsvulster eller cyster. De er nesten alltid godartede. De faste knutene utvikles over år, mens vannsvulstene kan oppstå fra måned til måned. De kan briste og forsvinne av seg selv.

Er vanncyste farlig?

Cyster (væskefylte blærer) på eggstokkene er vanlige og vanligvis ufarlige. Mange vet ikke engang at de har dem. Men cystene kan en sjelden gang være tegn på eggstokkreft. Dette er mer vanlig hos eldre kvinner, særlig etter overgangsalderen.

Er det farlig når cyste sprekker?

Symptomer ved cyste på eggstokkene

Ingen symptomer – dette er det klart vanligste, da de fleste cyster på eggstokkene er små og tilbakedannes av seg selv i løpet av uker til måneder. Smerter i nedre del av magen. Dersom cysten sprekker vil innholdet i cysten kunne komme inn i bukhulen og skape irritasjon i bukhunnen.

Er cyster på nyrene farlig?

De vanligste nyrecystene er helt godartede, gir som regel ingen symptomer, og er helt ufarlige. En sjelden gang kan nyrecyster utvikle seg til kreft eller gi andre komplikasjoner.

Hvordan fjerne cyster på eggstokkene?

Operasjonen foregår i narkose. Gjennom et lite snitt i navlen fører vi inn et rør som overfører bilder til en TV-skjerm. Vi lager også flere små innstikk i bukveggen til operasjons-instrumenter. Hos kvinner før overgangsalderen vil man om mulig bare fjerne selve cysten – og bevare resten av eggstokken og funksjonen.