Er det farlig å ha vondt i eggstokkene?

Hvordan kjennes det ut når en cyste sprekker?

Større cyster sprekker noen ganger plutselig, og væsken tømmes ut i bukhulen eller det oppstår en indre blødning i bukhulen. Dette gir voldsomme smerter i underlivet, feber og generell illebefinnende. I disse tilfeller er en akutt behandling i form av en kikkhullsoperasjon nødvendig.

Kan cyste forsvinne av seg selv?

Funksjonelle cyster

Vanligvis er de under 4 centimeter, men iblant kan de bli større. Disse cystene forsvinner som regel av seg selv.

Kan cyste gjøre vondt?

Enkelte ganger kan cystene vokse seg større og gi smerter eller ubehag i magen. I ytterst sjeldne tilfeller kan cyster på eggstokkene oppstå som følge av eggstokkreft. De aller fleste cyster på eggstokkene trenger ingen behandling.

Kan man kjenne eggstokkreft?

Symptomer ved eggstokkreft

Ukarakteristiske mageplager, som for eksempel kvalme og magesmerter, opptrer ofte ved eggstokkreft. Disse symptomene kan komme av at kreftsvulsten er så stor at den trykker på organene rundt, eller at kreftsvulsten skiller ut væske som samler seg opp i mageområdet (buken).

Hvorfor gjør eggstokkene mine vondt?

Når tiden er inne, brister hinnen og egget slippes ut av eggstokken, sammen med væsken og litt blod. Årsak til smerten er ukjent, men man tror at væsken og/eller blodet kan skape irritasjon og smerte i bukhinnen. De fleste merker ikke eggløsningen, men cirka 20 prosent har symptomer.

Hva skjer når man fjerner eggstokkene?

Kvinner som får fjernet eggstokkene, går rett over i menopausen. Dette kan resultere i plager som humørsvingninger, svettetokter, tørre slimhinner, nedsatt sexlyst og osteoporosetendens (2, 6, 7, 8). Premenopausale kvinner som får fjernet eggstokkene får tilbud om erstatningsbehandling med hormoner.

Kan man dø av eggstokkreft?

Hvert år rammes nesten fem hundre kvinner av eggstokkreft i Norge. Hos over halvparten har kreften kommet lenger enn til første stadium, og kvinnen kan ha spredning til andre organer i bukhulen. Sen diagnose gjør at dødeligheten blir høy, fordi mange får tilbakefall etter behandling.

Kan cyster på eggstokkene smerter?

De fleste cyster på eggstokkene er små, ufarlige og går bort uten behandling. Større cyster kan føre til ubehag eller smerte. En sjelden gang kan årsaken til cyste på eggstokken være eggstokkreft. Dette oppstår hyppigere hos eldre kvinner.

Hva er inni en cyste?

Cyster er vanlige over alt på kroppen, både innvendig og utvendig. Man kan få cyster på alt fra huden til indre organer. Innholdet i en cyste er oftest vann og kolesterol, og noen ganger blod dersom et blodkar har sprukket.

Hvordan bli kvitt cyster?

Hvis utviklingen tilsier at du bør gjøre noe med den, kan den behandles kirurgisk. Dersom cysten er betent, kan den tømmes ved å snitte den opp. Er det rikelig innhold i cysten, bør åpningen holdes åpen noen dager ved å legge inn et dren. Det er vanlig å se an utviklingen etter tømming av cysten.

Hvordan få bort cyster?

Operasjonen foregår i narkose. Gjennom et lite snitt i navlen fører vi inn et rør som overfører bilder til en TV-skjerm. Vi lager også flere små innstikk i bukveggen til operasjons-instrumenter. Hos kvinner før overgangsalderen vil man om mulig bare fjerne selve cysten – og bevare resten av eggstokken og funksjonen.