Er brokk i magen farlig?

Hva er Bukveggsbrokk?

Lyskebrokk og bukveggsbrokk oppstår på grunn av en feil eller svakhet i bukveggen. Det dannes en brokksekk av bukhinnen som kan inneholde vev eller organer fra bukhulen. Et ukomplisert brokk gir som regel lite smerter og kan lett trykkes inn.

Hvordan leve med mellomgulvsbrokk?

Symptomer på mellomgulvsbrokk kan lindres gjennom å gå ned i vekt eller å slutte å røyke. Det er også viktig å unngå å spise store måltid samt å unnlate å legge seg ned like etter et måltid. Det finnes medisiner mot slike plager, og i noen tilfeller kan det være påkrevd med en operasjon for å behandle brokket.

Når bør brokk opereres?

Dersom tarmslyngene blir klemt i brokket, og ikke lar ser seg dytte på plass i magen, kalles det et «inneklemt brokk«. Dette er en tilstand med kraftige smerter og ømhet som krever operasjon straks.

Hvordan vet man at man har brokk?

Symptombilde. Hovedsymptomet er en kul i eller ved lysken. Noen ganger oppstår det på begge sider samtidig (bilateralt). Kulen kan bli større når du hoster, bøyer deg, løfter noe eller trykker når du er på toalettet.

Hva gjør man med brokk?

Dersom tarmslyngene blir klemt i brokket, og de ikke lar seg dytte på plass i magen, kalles dette «inneklemt brokk«. Tilstanden gir kraftige smerter og ømhet. Dette krever innleggelse i sykehus for eventuelt å dytte brokket inn under narkose, eller for akutt operasjon.

Hvor er bukveggen?

Buken er den delen av kroppsveggen som ligger mellom brystkassen og bekkenet. Man bruker også betegnelsen «bukhulen», som er omgitt av bukveggen, på tross av at den ikke er noen egentlig hule, men er helt fylt med innvollsorganer.

Hvordan opererer man navlebrokk?

Vi lager et lite snitt over utposningen, dytter den tilbake og syr svakheten i bukveggen slik at det ikke oppstår navlebrokk på nytt. Denne metoden er best egnet hos barn og det er sjeldent tilbakefall. Operasjonen blir gjort i narkose, og varer cirka 30 minutter.

Hvordan kan man få brokk?

Årsaker. Brokk kan oppstå plutselig ved en stor anstrengelse, for eksempel ved at man løfter noe som er tungt, men det mest vanlige er at brokket utvikler seg langsomt med kun lette smerter og ubehag eller tyngdefornemmelse omkring brokkporten.

Kan mellomgulvsbrokk forsvinne?

Det innebærer at styrken i mellomgulvet forbedres og det kontrollert klarer å holde nede magesekken i den naturlige posisjonen under mellomgulvet. Siden mellomgulvet blir sterkere, vil symptomene lindres naturlig og kan forsvinne helt.

Hva hjelper mot spiserørsbrokk?

Ved behandlingen forsøker man å dempe symptomene, oftest med syredempende medisin, men noen pasienter kan også ha nytte av medisin som fremmer tømmingen av magesekken.

Behandling
  1. Unngå å overfylle magesekken med store måltider.
  2. Gi deg tid til å spise, og tygg maten grundig.
  3. Unngå overvekt – særlig fett i buken.

Er mellomgulvsbrokk og spiserørsbrokk det samme?

Når magemunnen havner over mellomgulvet, kan magesyre og innholdet i magen lekke opp i spiserøret, noe som forårsaker ulike typer symptomer og ubehag. Spiserørsbrokk er egentlig ikke det rette navnet på denne typen problemer. Det riktige navnet er mellomgulvsbrokk, eller hiatus hernia på latin.