Er arytmi farlig?

Hva er hjertearytmi?

Hjerterytmeforstyrrelse (hjertearytmi) er en samlebetegnelse for enhver form for unormal hjerterytme. Hjertet kan slå for raskt, for langsomt eller uregelmessig. Hjerterytmeforstyrrelser er relativt vanlig. Det inkluderer en rekke ufarlige tilstander, men av og til kan det også representere alvorlig hjertesykdom.

Hvordan kjennes arytmi ut?

De fleste mennesker opplever av og til tilfeldige, kortvarige, vanligvis helt harmløse arytmier. Det kan være hjertet som hopper over et hjerteslag eller noen ekstra raske hjerteslag etter hverandre. Tilstanden oppleves som hjertebank.

Hva er den vanligste årsaken til arytmier?

Koronar arteriesykdom. Trange kransårer (koronararterier), hjerteinfarkt eller annen skade på hjertet, kan føre til nedsatt oksygentilførsel til ledningssystemet, og danne grunnlaget for en rekke ulike rytmeforstyrrelser. Hjertesvikt. Kan endre hjertets elektriske impulser og øke risikoen for arytmi.

Når er ekstraslag farlig?

Ekstraslagene er som regel ufarlige, men hvis de kommer ofte, eller du opplever uryddig hjerterytme sammenhengende over flere hjerteslag, bør du oppsøke lege. Helst en hjertespesialist med utstyr til rytmeregistrering. Ekstraslag øker ofte i forbindelse med koffein, alkohol eller stress.

Hva er nervøst hjerte?

Nervøst hjerte er fellesnavn for en rekke forskjellige symptomer fra hjertet uten organisk årsak. De kan opptre som ledd i nervøse sinnslidelser, ved angst, uro og anspente nerver, som trekker med seg nervøse organreaksjoner.

Hvordan behandles arytmi?

Det kan gjøres ved å holde pusten i 10-15 sekunder, eller ved å stramme buken som når du presser på do, eventuelt ved å framkalle brekningsrefleks (finger i halsen). Disse manøvrene påvirker nervesystemet som kontrollerer hjerteslagene (vagusnerven), og kan får hjertet til å roe seg.

Hvordan oppdage hjerterytmeforstyrrelser?

Noen merker ikke at de har atrieflimmer i det hele tatt. Men fastlegen kan oppdage det ved å kjenne på pulsen og ta et EKG (elektrokardiografi). Det kan også være aktuelt å gjøre en ekko-doppler undersøkelse av hjertet.

Hvor lav puls er farlig?

Hvis hvilepulsen din er under 60 slag per minutt, og du ikke er en godt trenet person, bør du oppsøke en lege. Ved alvorlige symptomer som gir problemer med pusten, brystsmerter, besvimelse og forvirring bør man ringe 113 for rask hjelp.

Hva er Pulsdeficit?

Puls-deficit er forskjellen mellom hjertefrekvens og pulsfrekvens, det vil si antallet talte hjerteslag minus antallet følbare pulseringer.

Hvordan diagnostisere arytmi?

EKG. Ved taking av EKG registreres den elektriske aktiviteten i hjertet. EKG’et måler detaljene i den elektriske aktiviteten i forbindelse med hvert eneste hjerteslag og kan påvise unormal elektrisk aktivitet.

Hvordan merker man hjerteflimmer?

Det vanligste symptomet er følelsen av hjertebank eller at hjertet raser avgårde. Andre tegn kan være brystsmerter, pustevansker, utmattelse, svimmelhet og engstelse.