Er aortaaneurisme arvelig?

Hvor går pulsåra?

Det er to årer som går ut frå menneskehjartet: lungepulsåra leier oksygenfattig blod frå høgre hjartekammer til lungene, mens livpulsåra eller aorta forsyner kroppen med oksygenrikt blod frå venstre hjartekammer. Heilt i starten av aorta går dei to kranspulsårene av, dei forsyner hjartemuskelen med blod.

Hva er årsaken til aortaaneurisme?

Dersom karveggen i hovedpulsåren i magen er svak, kan den begynne å bule ut og forårsake en utposning på hovedpulsåren (aortaaneurisme).

Hvor er hovedpulsåra?

Hovedpulsåren strekker seg fra hjertet gjennom brystkassen (torakal aorta), ned gjennom mellomgulvet og ned i magen (abdominal aorta). Aneurismer kan oppstå hvor som helst i aorta og kan involvere både øvre (torakal) og nedre (abdominal) del av hovedpulsåren.

Hvor sitter hovedpulsåra?

Aorta er hovedpulsåren som går ut fra hjertet. I brysthulen avgår pulsårer (arterier) til hodet og armene, i bukhulen avgår pulsårer til organer i buken. Aorta ender i bekkenet der den deler seg i to og går ned i hvert av benene og endrer da navn til arteria iliaca.

Er utposning på hovedpulsåren arvelig?

Det er flere faktorer som virker sammen før det utvikler seg en utposning på hovedpulsåren. De vanligste årsakene er åreforkalkning, røyking, høyt blodtrykk og arvelige faktorer.

Når bør et aortaaneurisme opereres?

Vi konkluderer med at vår hovedregel om å operere pasienter med abdominalt aortaaneurisme hvis den størstediameteren er 5 cm eller større, fortsatt er holdbar. Dette bør også gjelde endovaskulær teknikk. Et unntak ermuligens sakkulære aneurismer der rupturrisikoen kan være noe høyere.

Hvor tykk er hovedpulsåren i magen?

Den er omtrent like tykk som en hageslange og går fra hjertet ned gjennom brystet og magen før den forgrener seg i mindre pulsårer.

Hvordan sjekke hovedpulsåre?

Ultralyd abdomen / bukaorta

For å kunne stadfeste om det foreligger et aneurisme, eller følge med på utvikling og vekst av utposingen, er det nødvendig å måle diameteren i åren. Dette gjør vi ved hjelp av en ultralydundersøkelse av hovedpulsåren. Du trenger ikke henvisning.

Hvor går hovedpulsåren i halsen?

halsen har vi to sett av pulsårer (arterier) som fører opp til hodet: Karotisarteriene er pulsårene som kan føles på forsiden av halsen, like nedenfor bakre kjevevinkel. Arteriene forsyner fremre del av hjernen med blod.

Hvor ligger arterier?

Vi har to hovedtyper arterier: Elastiske arterier som vi finner i nærheten av hjertet. De er gjerne større blodkar og har evnen til å utvide seg under systolen, det vil si når hjertet pumper blodet ut i arteriene. Når arteriene faller tilbake til sin normale størrelse «skyves» blodet videre i kretsløpet.

Kan man dø av aneurisme?

Store aneurismer kan sprekke (rumpere). Dødeligheten ved rumpert abdominalt aortaaneurisme er på rundt 80 prosent. Smerter svarende til aortaaneurismen tolkes ofte som et tegn på at det er i ferd med å sprekke og skal vanligvis lede til rask operasjon.