Epistaxis: årsaker, behandlinger og mer

Beskrivelse

Epistaxis er vanlige. De kan være skummelt, men sjelden indikerer et alvorlig medisinsk problem. Nesen inneholder mange blodårer, som ligger i nærheten av overflaten i forsiden og baksiden av nesen. De er veldig skjøre og bløder lett. Epistaxis er vanlige hos voksne og barn i alderen mellom 3 og 10 år.

Det er to typer blod fra nesen. Et blod fra forsiden skjer når blodkarene i forsiden av nesen bryter og bløder.

En blødning fra den bakre nesen oppstår i ryggen eller i den dypeste delen av nesen. I dette tilfellet strømmer blodet langs halsen. Den bakre epistaxis kan være farlig.

Årsaker til blod fra nesen

Det er mange årsaker til blod fra nesen. En plutselig eller sjelden neseblødning er sjelden alvorlig. Hvis du har hyppig Epistaxis, kan du ha et mer alvorlig problem.

L’tørr luft er den vanligste årsaken til epistaxis. Bor i et tørt klima og bruk et sentralt varmesystem kan tørke nesemembranene, som er stoffene ALLE’interiør i nesen.

Denne tørrheten forårsaker dannelsen av skorper alle’neseinnredning. Skareformatning kan forårsake kløe eller irritasjon. Hvis nesen er riper eller høstet, kan den bløde.

L’Inntak av antihistaminer og decongestants for allergi, forkjølelse eller brystproblemer kan også tørke nesemembranene og forårsake blødning fra nesen. Det hyppige pusten i nesen er en «8217; annen årsak til epistaxis.

Andre vanlige Epistaxis årsaker inkluderer:

 • Stranger objekt blokkert i nesen
 • Kjemiske irriterende stoffer
 • allergisk reaksjon
 • Nese skader
 • Gjentatt nysing
 • nese
 • kald luft
 • øvre luftveisinfeksjon
 • Store doser aspirin

Andre årsaker til blod fra nesen inkluderer:

 • Høyt blodtrykk
 • Hemorragiske lidelser
 • Blodkoagulasjonsforstyrrelser
 • kreft

De fleste Epistaxis krever ikke medisinsk behandling. Men du bør konsultere en lege dersom blodet fra nesen varer mer enn 20 minutter, eller hvis det oppstår etter en skade. Dette kan være et tegn på A’blødning fra baksiden, som er mer alvorlig.

Skader som kan forårsake en glødning fra nesen, inkluderer et fall, en ulykke D’bil eller en knyttneve i ansiktet. Epistaxis som forekommer etter at en lesjon kan indikere en knust nese, en brudd på skallen eller A’intern blødning.

Diagnose av blod fra nesen

Hvis du er på utkikk etter medisinsk hjelp til A’blødning fra nesen, vil legen gjøre en fysisk undersøkelse for å bestemme en årsak. Du vil sjekke nesen din for tegn på et fremmed objekt. De stiller også spørsmål om din medisinske historie og nåværende narkotika.

Informer legen din om noe annet symptom du har og nyere lesjoner. Det er ingen enkelt test for å bestemme årsaken til A’blødning fra nesen. Imidlertid kan legen bruke diagnostiske tester for å finne årsaken. Disse testene inkluderer:

 • Komplett emochromo (CBC), som er en blodprøve for å verifisere tilstedeværelsen av blodforstyrrelser
 • Delvis tromboplastin tid (PTT), som er en blodprøve som styrer hvor lang tid det tar blodet til å koagulere
 • nasal endoskopi
 • Tc skanning av nesen
 • Røntgen av ansikt og nese

Slik behandler du A’blødning fra nesen

Behandling for blod fra nesen varierer avhengig av type og årsak til blod fra nesen. Fortsett å lese for å oppdage behandlinger for forskjellige Epistaxis.

Front Epistaxis

Hvis du har en nasal blødning, bløder fra nesen, vanligvis en nesebor. Du kan prøve å ta vare på en nasal blødning i hjemmet hjemme. Mens du sitter, klem den myke delen av nesen.

Pass på at neseborene dine er helt lukket. Hold neseborene lukket i 10 minutter, bøyd litt fremover og pust gjennom munnen.

Ikke legg deg ned når du prøver å stoppe blodet fra nesen din. Ligge ned kan forårsake blod svelger og kan irritere magen. Frigjør neseborene etter 10 minutter og kontroller om blødningen stoppet. Gjenta disse trinnene hvis L’kontinuerlig blødning.

Du kan også bruke en kald pakke på nesebroen eller bruke en decongestant nasal spray for å lukke de små blodkarene.

Kontakt legen din umiddelbart hvis du ikke klarer å stoppe A’blødning fra nesen alene. Du kan ha en blødning på 8217 fra den bakre nesen som krever mer invasiv behandling.

Bakre epistaksen

Hvis du har en blødning fra baksiden, bløt fra baksiden av nesen. Blodet har også en tendens til å strømme fra baksiden av nesen opp til halsen. Den bakre epistaxis er mindre vanlige og ofte mer alvorlige enn de fremre.

Den bakre epistaxis bør ikke behandles hjemme. Kontakt legen din umiddelbart eller gå til beredskapsrommet (ER) hvis du tror at du har en blødning fra den bakre nesen.

Epistaxis forårsaket av fremmedlegemer

Hvis årsaken er et fremmed objekt, kan legen fjerne objektet.

Cauterization

En medisinsk teknikk kalt Cauterization kan også stoppe vedvarende eller hyppig Epistaxis. Dette betyr at legen brenner blodkar i nesen med en varmeanordning eller nitrat d’sølv, en forbindelse som brukes til å fjerne vev.

Legen kan fylle nesen med bomull, gasbind eller skum. De kan også bruke et ballongkateter til å påføre trykk på blodårene og stoppe blødning.

Hvordan hindre blødning fra nesen

Det er flere måter å hindre blødning fra nesen.

 • Bruk en luftfukter hjemme for å holde våt luft.
 • Unngå å ta nesen din.
 • Begrense L’aspirininntak, som kan fluidifisere blod og bidra til blødning fra nesen. Diskuter først med legen din fordi fordelene med Aspirin inntak kunne overvinne risikoen.
 • Bruk antihistaminer og decongestants med moderasjon. Disse kan tørke opp nesen.
 • Bruk en spray eller saltvannsgel for å holde nasalpassene våte.

Ta bort

Epistaxis er vanlige og vanligvis ikke alvorlige. De fleste er foran epistaxis og kan ofte behandles hjemme. Disse forekommer vanligvis alle’plutselig og varer ikke lenge.

Stammer fra mange årsaker, spesielt den tørre og gjentatte luftskrape eller klemmer av nesen. Hvis du ikke kan stoppe blodblødningen fra forsiden, bør du umiddelbart ringe legen din.

En blødning fra den bakre nesen kan være mer alvorlig. Hvis du tror at du har en blødning fra baksiden, kontakt legen din umiddelbart eller gå til beredskapsrommet.

Hold L’fuktig luft hjemme, unngå å plage nesen din og bruk nasale nebbies for å holde våte nesepassasjer, er gode måter å hindre blødning fra nesen din.