Endret smak: Diagnose, årsaker og behandlinger

Cos’er den endrede smaken?

Den endrede smaken betyr at din følelse av smak ikke fungerer som den skal. Endret smak kan referere til # 8217; fravær av smak. Det kan også referere til en endret følelse, som en metallsmak i munnen.

De fleste opplever bare midlertidig endringer av smak og mister bare en del av deres evne til å nyte. Det er veldig sjelden å helt miste smakens følelse.

Årsakene til endret smak spenner fra forkjølelsen til mer alvorlige medisinske forhold som involverer sentralnervesystemet. Den endrede smaken kan også være et tegn på normal aldring. Det anslås det om 75 prosent av folk over 80 år har en endret smak.

Forbindelse mellom smak og lukt

Sansene av smak og # 8217; lukt er nært forbundet. Mat smaker kan nytes takket være en kombinasjon av din evne til å lukte og nyte.

I noen tilfeller kan din smakpapiller fungere bra, men lukten er problemet. Legen din kan sende deg fra en spesialist på # 8217; øre, nese og hals, kalt otorhinolaryngologist, for å avgjøre om du har en lidelse på # 8217;.

Hva er årsakene til endret smak?

Det er en’bredt utvalg av årsaker til endret smak. Mange årsaker innebærer åndedrettssystemet ditt.

Selv om du ikke har en lidelse i’liten lossing, kan den midlertidige avbrudd av lukten som oppstår under en kald eller andre respiratoriske sykdommer, kompromittere følelsen av smak. Mange vanlige forhold kan alle påvirke evnen til å nyte, for eksempel:

 • Forkjølelse
 • innflytelse
 • sinusinfeksjoner
 • Halsinfeksjoner, som sår hals og faryngitt
 • Salivære kjertler infeksjoner

Andre årsaker til smakendring inkluderer:

 • røyk
 • Betennelse i tannkjøtt, som gingivitt eller periodontal sykdom
 • Narkotika, inkludert litium, skjoldbruskkjertel og kreftbehandlinger
 • Sjogren syndrom, en autoimmun sykdom som forårsaker tørre munner og tørre øyne
 • lesjoner til hodet eller alle øre
 • Ernæringsmessige mangler, spesielt vitamin B-12 og sink

Selv nervesystemet kan forårsake en endret følelse av smak. Nervesystemforstyrrelser påvirker måten nervene sender meldinger til resten av kroppen. Kroppene som styrer smak kan også påvirkes av lidelser i nervesystemet.

Folket som er diagnostisert med noen lidelser, inkludert multippel sklerose og bell lammelse, kan noen ganger manifestere smakendringer.

Behandle den endrede smaken

Behandle den underliggende tilstanden som forårsaker at din endrede følelse av smak kan bidra til å gjenopprette smaken din. Bakteriell bihulebetennelse, spyttkjertler og halsinfeksjoner kan behandles med antibiotika.

Symptomene på kald, innflytelse og allergisk rhinitt som har en innvirkning på smaken, kan lettes med dekongestøtter eller antihistaminer. Når du føler deg bedre, vil din smaksfølelse mest sannsynlig komme tilbake raskt.

Legen kan foreskrive legemidler for å minimere effekten av en nervesystemforstyrrelse eller autoimmunforstyrrelse som forårsaker endringer av smak.

Det er også rettssaken at sink mangel kan forårsake endringer av smak.

Livsstilsendringer for å forbedre smaken

Svært ofte, endringer i livsstil er alt du trenger for å forbedre din smaksfølelse. Hvis du er en røyker, kan du slutte å røyke, slik at du kan nyte maten fullt ut. Tidligere røykere begynner å gjenvinne følelsen av smak bare to dager etter å ha eliminert vanen.

Riktig tannhygiene kan også reversere en følelse av endret smak. Gingivitt er begynnelsen på gingival sykdom, som oppstår når plakkene forblir på gingivalkanten.

Gjennom børstet og flossen kan du eliminere plakettet fra munnen, beskytte tennene mot sykdommer og karies og hjelpe til med å finne din fulle smakstilstand.